Rămâi conectat

Ştirea zilei

LIVE VIDEO| Garda Apulum, aniversare la 10 ani de existență. Spectacol de reconstituire istorică antic în Cetatea Alba Carolina

BONTEA Alexandru

Publicat

în

LIVE VIDEO| Garda Apulum, aniversare la 10 ani de existență. Spectacol de reconstituire istorică antic în Cetatea Alba Carolina

Astăzi, 29 octombrie 2022, ora 13.00, în fața Porții IV a Cetății Bastionare Alba Carolina, Garda Apulum va susține un spectacol de reconstituire istorică antică.

Evenimentul marchează aniversarea a 10 ani de când trupa de voluntari albaiulieni, care compun formațiunile Legiunea XIII Gemina, Ludus Apulensis, Lupii Apovlonvlvi și Magna Nemesis dau viață perioadei antice a orașului Alba Iulia.

Acest proiect de reconstituiri istorice antice a debutat în Alba Iulia la 26 octombrie 2012, când, sub coordonarea Muzeului Național al Unirii Alba Iulia, Legiunea XIII Gemina „s-a întors acasă”, în vechiul castru Apulum.

Alături de ea și-a făcut apariția și trupa de gladiatori, Ludus Apulensis, pentru ca un an mai târziu, lor să li se alăture și războinicii daci din Apoulon. La 10 ani de la lansare, peste 80 de voluntari sunt implicați în acest proiect, mare parte din ei din oraș, dar și din țară.

Astăzi, Garda Apulum, devenită un brand al orașului Alba Iulia, se poate lăuda cu susținerea a sute de reprezentații de reconstituire istorică antică, majoritatea în Cetatea Bastionară Alba Carolina, în cadrul tradiționalului spectacol de vineri, din timpul sezonului aprilie-septembrie.

Dar în același timp, reenactorii albaiulieni au promovat patrimoniul antic local în cadrul a zeci de evenimente la care au participat, atât în țară, cât și în străinătate.

Evenimentul este organizat de Consiliul Județean Alba, Primăria Municipiului Alba Iulia și Muzeul Național al Unirii Alba Iulia cu sprijinul Elit S.R.L. și Societatea de Transport Public Alba Iulia.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Carduri de energie 2024: Valabilitatea, prelungită. Expiră la 31 mai

Unirea Ziarul

Publicat

în

Carduri de energie 2024: Valabilitatea a fost prelungită. Expiră la 31 mai Valabilitatea cardurilor de energie a fost prelungită, astfel că românii mai pot face plăţi reduse ale facturilor. Aceasta este una dintre cele mai importante măsuri sociale decontate anul trecut din fonduri europene, de care beneficiază 2,8 milioane de locuințe. Pentru că 1,1 milioane […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea