LIVE VIDEO: Evacuare cu “cântec” a locatarilor din blocul Turturica. Oamenii nemulțumiți că rămân fără un acoperiș deasupra capului în pragul iernii
Marți dimineața, autoritățile au trecut la evacuarea locatarilor din blocul Turturica din Alba Iulia. Nevoiți să elibereze spațiul pe care îl ocupă în deja celebrul bloc G2, oamenii și-au manifestat nemulțumirea față de autorități care îi lasă fără un acoperiș deasupra capului în pragul iernii.
La fața locului sunt prezenți mai mulți jandarmi și polițiști locali pentru a preveni eventuale incidente.
Locatarii au început deja să scoată din locuințe obiecte de mobilier și saci cu haine. Oamenii spun că sunt de acord să plece din garsoniere, însă cerința lor este să fie relocați, să poată să-și ducă traiul, nu să fie lăsați în stradă. Totodată, aceștia așteaptă ca autoritățile să le ofere o alternativă, altfel „o să ne mutăm toți la primărie”.
UPDATE: Circa 60 de familii care locuiesc în acest imobil, fără drept de proprietate, au fost evacuate, marți, în cadrul unei acțiuni la care au participat zeci de jandarmi.
Cele 60 de familii care au fost evacuate au primit în urmă cu câteva zile decizii judecătorești definitive și irevocabile prin care au fost somate să evacueze locuințele în termen opt zile.
Oamenii s-au arătat foarte nemulțumiți că sunt evacuați la început de iarnă, susținând că nu au unde să înnopteze, deși administrația locală le-a pus la dispoziție un centru social.
”Unde să mă duc? Am copii minori, iar soțul meu a decedat și nu îmi permit să îmi iau o chirie. Nu merg să dorm în centru social, acolo merg oameni ai străzii, bețivi, stau zeci în camere”, a spus o doamnă.
Alți locatari evacuați susțin că vor înnopta în fața blocului de unde au fost evacuați, în fața primăriei sau în fața casei primarului Mircea Hava.
”Mă primește primarul la el în casă? Mergem dacă ne primește. Nu i-a fost milă să lase familii cu copii pe drumuri”, a spus un bărbat.
De asemenea, alte persoane evacuate au adresat injurii și amenințări reprezentanților administrației locale, pe care îi consideră vinovați de situația creată, și amintesc că la începutul campaniei electorale li se promitea că blocul ”Turturica” nu va fi demolat.
Câțiva tineri au spus că sunt în stare să recurgă la gesturi extreme, să se arunce de pe bloc, iar o doamnă a strigat că merge să se spânzure.
O parte dintre ei au izbucnit în lacrimi, însă au înțeles situația și și-au golit locuințele, luând inclusiv ușile și geamurile pe care le-au transportat fie cu mașini, fie cu căruțele trase de cai.
În acest imobil locuiesc, totodată, peste 30 de familii care au titluri de proprietate. Acestea nu vor fi evacuate până nu li se vor evalua bunurile și vor fi despăgubite.
Ieri, mai multe instituții ale statului s-au întâlnit la sediul Instituției Prefectului Alba cu reprezentanții locatarilor din ”Turturica”, pentru a analiza situația existentă acolo, în condițiile în care blocul va fi evacuat. Nici de această dată nu s-au găsit soluții concrete pentru oamenii care urmează să fie evacuați sub cerul liber.
Viceprimarul municipiului Alba Iulia, Gabriel Pleșa, a declarat ieri, la începutul dezbaterii, că hotărârea de instanță privind evacuarea va fi clar pusă în aplicare, iar în final imobilul va fi demolat. Totodată, acesta a precizat că nu vor fi încă evacuați proprietarii garsonierelor. În cazul acestora, primăria va propune despăgubiri, după ce va fi făcută o evaluare a fiecărei locuințe în parte.
“Nu mai putem fi nepăsători față de o situație care dezavantajează pe oricine, indiferent că e locatar, vecin sau simplu albaiulian. Dacă toleranța, milostenia, respectul înseamnă să trăiești într-un bloc ca la subsolul lui, eu zic că e totul prost înțeles. Toți cei care încearcă să cânte un cântec de lebădă, nu sunt capabili să vadă că acei oameni care trăiesc acolo își fac mai mult rău decât bine, lor și copiilor, prin mizeria la care se supun. Normal era ca toți să se gândească de la primele noastre semnale că se va termina cu acest compromis injust, față de ei, dar, mai ales, față de albaiulieni. E culmea rafinamentul urban să trăiești undeva ilegal și să nu plătești niciodată nimic, acumulând datorii despre care Curtea de Conturi ne întreabă în fiecare an și pe care orașul e obligat să le achite. Nu iau în calcul o anume minoritate, pentru că locul e o babilonie pestriță care acumulează toate etniile. G2 nu mai poate fi o casă pentru absolut nimeni! Credeți-mă că încă nu am făcut apel la cifre care să evidențieze nivelul datoriilor sau al infracțiunilor, deși dispunem de ele. Nu acest lucru contează, ci decăderea omului, realitatea prost înțeleasă care ne sufocă pe toți. E un gest care n-are nici un substrat de discriminare, ci de normalizare. De a face să le fie bine tuturor. Pur și simplu n-aș fi eu, iar oamenii n-ar mai trebui să mă numească primar dacă nu rezolvăm acest sughiț social pentru totdeauna. Alba Iulia merită asta!”, a declarat primarul Mircea Hava.
Unul dintre reprezentanții romilor din Alba, Nicolae Bumbu, a susținut, în repetate rânduri, că administrația locală nu le-a oferit o alternativă oamenilor, deși li s-a promis de mai multe ori că sunt relocați.
”Oamenii nu cer decât un acoperiș deasupra capului, oriunde ar fi el. Sunt persoane cu dizabilități și copii care merg la școală. Vine iarna și nu îi poți lăsa în drum. Chiar și unui animal îi cauți un adăpost. Sperăm să găsim într-un final o soluție pentru ca aceste suflete să nu rămână în drum. Nu știu unde vor dormi oamenii la noapte”, a declarat Bumbu.
Totodată, există și contradicții între precizările primăriei Alba Iulia și ale locatarilor privind numărul de persoane care locuiesc în acest imobil. În timp ce primăria a susținut că sunt circa 150, oamenii au declarat că locuiesc circa 400 de persoane.
[nggallery id=4683]
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
1 Decembrie 2024, Ziua Națională la Alba Iulia: PROGRAMUL final al manifestărilor Programul de Ziua Națională a României – 1 Decembrie 2024, la Alba Iulia, a fost actualizat și cuprinde parada militară, concert Andra și F-Charm, spectacol de muzică populară, focuri de artificii și multe altele. Citește și: Parada militară de 1 Decembrie 2024, la […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 4 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Ştirea zileiacum o zi
21 noiembrie: Zece ani de la tragedia aviatică de la Mălâncrav. Ziua când Alba Iulia a pierdut un tânăr pilot căpitan