Rămâi conectat

Ştirea zilei

LIVE VIDEO: Evacuare cu “cântec” a locatarilor din blocul Turturica. Oamenii nemulțumiți că rămân fără un acoperiș deasupra capului în pragul iernii

Ziarul Unirea

Publicat

în

Marți dimineața, autoritățile au trecut la evacuarea locatarilor din blocul Turturica din Alba Iulia. Nevoiți să elibereze spațiul pe care îl ocupă în deja celebrul bloc G2, oamenii și-au manifestat nemulțumirea față de autorități care îi lasă fără un acoperiș deasupra capului în pragul iernii.

La fața locului sunt prezenți mai mulți jandarmi și polițiști locali pentru a preveni eventuale incidente.

Elit - Gustul Desăvârșit

Locatarii au început deja să scoată din locuințe obiecte de mobilier și saci cu haine. Oamenii spun că sunt de acord să plece din garsoniere, însă cerința lor este să fie relocați, să poată să-și ducă traiul, nu să fie lăsați în stradă. Totodată, aceștia așteaptă ca autoritățile să le ofere o alternativă, altfel „o să ne mutăm toți la primărie”.

UPDATE: Circa 60 de familii care locuiesc în acest imobil, fără drept de proprietate, au fost evacuate, marți, în cadrul unei acțiuni la care au participat zeci de jandarmi.

Cele 60 de familii care au fost evacuate au primit în urmă cu câteva zile decizii judecătorești definitive și irevocabile prin care au fost somate să evacueze locuințele în termen opt zile.

Oamenii s-au arătat foarte nemulțumiți că sunt evacuați la început de iarnă, susținând că nu au unde să înnopteze, deși administrația locală le-a pus la dispoziție un centru social.  

”Unde să mă duc? Am copii minori, iar soțul meu a decedat și nu îmi permit să îmi iau o chirie. Nu merg să dorm în centru social, acolo merg oameni ai străzii, bețivi, stau zeci în camere”, a spus o doamnă.

Alți locatari evacuați susțin că vor înnopta în fața blocului de unde au fost evacuați, în fața primăriei sau în fața casei primarului Mircea Hava.

”Mă primește primarul la el în casă? Mergem dacă ne primește. Nu i-a fost milă să lase familii cu copii pe drumuri”, a spus un bărbat.

De asemenea, alte persoane evacuate au adresat injurii și amenințări reprezentanților administrației locale, pe care îi consideră vinovați de situația creată, și amintesc că la începutul campaniei electorale li se promitea că blocul ”Turturica” nu va fi demolat.

Câțiva tineri au spus că sunt în stare să recurgă la gesturi extreme, să se arunce de pe bloc, iar o doamnă a strigat că merge să se spânzure.

O parte dintre ei au izbucnit în lacrimi, însă au înțeles situația și și-au golit locuințele, luând inclusiv ușile și geamurile pe care le-au transportat fie cu mașini, fie cu căruțele trase de cai.

 

În acest imobil locuiesc, totodată, peste 30 de familii care au titluri de proprietate. Acestea nu vor fi evacuate până nu li se vor evalua bunurile și vor fi despăgubite.

Ieri, mai multe instituții ale statului s-au întâlnit la sediul Instituției Prefectului Alba cu reprezentanții locatarilor din ”Turturica”, pentru a analiza situația existentă acolo, în condițiile în care blocul va fi evacuat. Nici de această dată nu s-au găsit soluții concrete pentru oamenii care urmează să fie evacuați sub cerul liber.

Viceprimarul municipiului Alba Iulia, Gabriel Pleșa, a declarat ieri, la începutul dezbaterii, că  hotărârea de instanță privind evacuarea va fi clar pusă în aplicare, iar în final imobilul va fi demolat. Totodată, acesta a precizat că nu vor fi încă evacuați proprietarii garsonierelor. În cazul acestora, primăria va propune despăgubiri, după ce va fi făcută o evaluare a fiecărei locuințe în parte.

De asemenea, primarul din Alba Iulia, a anunțat în urmă cu câteva zile, într-un comunicat de presă, că o parte dintre familiile din acest bloc au locuit ilegal.

“Nu mai putem fi nepăsători față de o situație care dezavantajează pe oricine, indiferent că e locatar, vecin sau simplu albaiulian. Dacă toleranța, milostenia, respectul înseamnă să trăiești într-un bloc ca la subsolul lui, eu zic că e totul prost înțeles. Toți cei care încearcă să cânte un cântec de lebădă, nu sunt capabili să vadă că acei oameni care trăiesc acolo își fac mai mult rău decât bine, lor și copiilor, prin mizeria la care se supun. Normal era ca toți să se gândească de la primele noastre semnale că se va termina cu acest compromis injust, față de ei, dar, mai ales, față de albaiulieni. E culmea rafinamentul urban să trăiești undeva ilegal și să nu plătești niciodată nimic, acumulând datorii despre care Curtea de Conturi ne întreabă în fiecare an și pe care orașul e obligat să le achite. Nu iau în calcul o anume minoritate, pentru că locul e o babilonie pestriță care acumulează toate etniile. G2 nu mai poate fi o casă pentru absolut nimeni! Credeți-mă că încă nu am făcut apel la cifre care să evidențieze nivelul datoriilor sau al infracțiunilor, deși dispunem de ele. Nu acest lucru contează, ci decăderea omului, realitatea prost înțeleasă care ne sufocă pe toți. E un gest care n-are nici un substrat de discriminare, ci de normalizare. De a face să le fie bine tuturor. Pur și simplu n-aș fi eu, iar oamenii n-ar mai trebui să mă numească primar dacă nu rezolvăm acest sughiț social pentru totdeauna. Alba Iulia merită asta!”, a declarat primarul Mircea Hava.

Unul dintre reprezentanții romilor din Alba, Nicolae Bumbu, a susținut, în repetate rânduri, că administrația locală nu le-a oferit o alternativă oamenilor, deși li s-a promis de mai multe ori că sunt relocați.

”Oamenii nu cer decât un acoperiș deasupra capului, oriunde ar fi el. Sunt persoane cu dizabilități și copii care merg la școală. Vine iarna și nu îi poți lăsa în drum. Chiar și unui animal îi cauți un adăpost. Sperăm să găsim într-un final o soluție pentru ca aceste suflete să nu rămână în drum. Nu știu unde vor dormi oamenii la noapte”, a declarat Bumbu.

Totodată, există și contradicții între precizările primăriei Alba Iulia și ale locatarilor privind numărul de persoane care locuiesc în acest imobil. În timp ce primăria a susținut că sunt circa 150, oamenii au declarat că locuiesc circa 400 de persoane.

[nggallery id=4683]


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

Patronul unei firme, nevoit să plătească sute de dolari în bitcoin pentru a-și recupera datele din contabilitate. Cum au furat hackerii informațiile

Ziarul Unirea

Publicat

în

Un administrator de firmă din Sibiu a fost nevoit să plătească sute de dolari în bitcoin unui hacker care i-a furat toate datele din contabilitatea firmei. Anchetatorii români nu l-au putut identifica pe infractor.

Incidentul a avut loc în 2 februarie 2022, iar peste un an, în 1 martie 2023, justiția a închis dosarul pentru că anchetatorii nu au reușit să îl identifice pe infractorul cibernetic.

Elit - Gustul Desăvârșit

În plângerea depusă la DIICOT, reprezentantul societății din Sibiu a precizat că persoane necunoscute au criptat toate datele aflate pe serverul societății, care nu au mai putut fi accesate. Polițiștii de la „Crimă Organizată” au efectuat verificări și investigații și au analizat fișierele criptate și mesajul de răscumpărare. S-a constatat că fișierele au fost infectate cu virusul ce poartă denumirea de „Phobos”.

„La fel ca majoritatea programelor de acest tip, virusul blochează accesul la fișiere prin criptare, schimbă numele fișierelor și oferă victimelor instrucțiuni despre cum să-și recupereze fișierele. Acest ransomware redenumește toate fișierele criptate adăugând ID-ul victimei, adresa de e-mail a dezvoltatorului și adăugând extensia.hta la numele fișierelor. Victimele primesc două mesaje de răscumpărare: unul într-o fereastră pop-up (fișier info.hta) și altul într-un fișier text numit info.txt.

Fișierul info.txt conține o adresă de e-mail care ar trebui folosită pentru a contacta criminalii cibernetici iar fereastra info.hta conține un mesaj de răscumpărare mai detaliat, care afirmă că e-mailul trebuie să includă ID-ul desemnat și poate conține până la cinci atașamente (fișiere criptate) pe care criminalii cibernetici le vor decripta gratuit”, astfel este descries modul în care acționează acest virus.

Pentru a restaura fișierele rămase, victimele trebuie să folosească un instrument de decriptare, care trebuie achiziționat în schimbul unei sume de bani. Răscumpărarea trebuie plătită în Bitcoin iar încercarea de a redenumi fișierele criptate sau încercarea de a le decripta cu alt software poate cauza pierderea permanentă a datelor.

În final, reprezentanții firmei au fost de acord să discute cu hackerul. Astfel, în perioada 4 februarie – 6 februarie 2022, reprezentanții companiei au negociat cu atacatorii prin intermediul unei adrese de mail și au convenit că pentru obținerea cheii de decriptare să plătească suma de 600 de dolari în Bitcoin. Ulterior, atacatorul i-a furnizat cheia de decriptare și i-a indicat modalitatea de recuperare a datelor informatice criptate.

Foto: pexels.com


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

Medicamente pentru cabinetele medicale din grădinițe și școli. Primăria Alba Iulia a lansat achiziția publică

BONTEA Alexandru

Publicat

în

Medicamente pentru cabinetele medicale din grădinițe și școli. Primăria Alba Iulia a lansat achiziția publică

Municipiul Alba Iulia a lansat recent o achiziție publică, pentru furnizarea de medicamente pentru cabinete medicale din grădinițe și școli, împărțit pe două loturi, având o valoarea estimată a achiziției de 270.120 de lei.

Cerinţe minime obligatorii

1. Produsele vor fi ambalate pe categorii.

Elit - Gustul Desăvârșit

2. Produsele livrate trebuie să aibă marcat pe ambalaj data fabricaţiei şi perioada de valabilitate a produsului, numele firmei producătoare, ţara de origine.

3. Perioada de valabilitate a produselor trebuie să fie de cel puţin 12 luni de la data transmiterii unei comenzi.

4. Medicamentele trebuie să fie înregistrate de Agenţia Naţională a Medicamentului şi prevăzute în „Nomenclatorul produselor medicamentoase de uz uman” ca medicament. Nu vor fi luate în considerare produsele naturiste, suplimentele nutritive, precum şi produsele care nu sunt prevăzute în „Nomenclatorul produselor medicamentoase de uz uman”, aprobate de A.N.M. şi care nu au autorizaţie de punere pe piaţă ca medicament.

5. Alocarea de personal dedicat în relaţia cu autoritatea contractantă, pentru îndeplinirea în bune condiţii a tuturor solicitărilor, respectiv:
• minim o persoană responsabilă, pe toată durata de derulare a contractului;
• se vor prezenta numele, datele de contact (telefon, fax, tel. mobil, adresa de e-mail, etc.) pentru persoanele care vor răspunde prioritar la solicitările autorităţii contractante pentru informaţii si oferte;
• operatorul economic va lua toate măsurile pentru ca personalul dedicat să răspundă cu promptitudine şi profesionalism la toate solicitările autorităţii contractante pentru îndeplinirea prevederilor contractului.

Aceste detalii vor fi comunicate ulterior numai de operatorul economic semnatar al contractului.

6. Termenul maximum de livrare a produselor este de 5 cinci zile lucrătoare de la primirea comenzii din partea autorităţii contractante.

Medicamente grădinițe

Produs – Total

Bureţi cu efect hemostatic – buc – 50
Calciu sirop fără zahăr, flacon – 4
Clorhidrat de difenhidramină – 20 mq/q unquent sau gel, tub – 14
Clorhidrat de oxitetraciclină şi hidrocortizon, suspensie, spray cutanat – 17
Clorură de sodiu soluţie a 9 mg/ml monodoza de plastic a 5ml – 105
Combinaţii (carbonat de calciu, carbonat de magneziu şi trisilicat de maqneziu), hidroxid de aluminium, suspensie buvabilă – 2
Dexamethasonum soluţie injectabilă, fiole a 8 mg/2 ml – 10
Diazepamum soluţie rectală, pungi 5 mg/2,5 ml – 21
Diosmectită pulbere, plicuri a 3 g, cutie – 25
Epinephrinum soluţie injectabilă, fiole a 1 mg/ml – 14
EpiPen 150 micrograme, soluţie injectabilă în stilou preumplut cu 2 ml pentru o doză unică – 28
Heparinoidum unquent – tub – 8
Ibuprofen sirop a 40 mg/ml, flacon – 48
Loratadinum sirop 1 mq/ml, flacon – 28
Oxeladinum sirop 0,2%, flacon – 21
Paracetamolum sirop 120 mg/5 ml, flacon – 46
Phenylbutazonum – cream, tub – 7
Salbutamolum suspensie inhalatorie presurizată 100 microqrame/doză – tub spray cu valvă dozatoare şi aplicator – 11
Simeticonă picături orale, emulsie a 40mg/ml (lml=25 picături), flacon – 29
Trimebutină suspensie buvabilă a 24mg/5ml, flacon – 49
Unguent cu bacitracină si neomicină – tub – 30
Zinc bacitracină şi sulfat de neomicină pulbere, pulbere cutanată. – 14

Medicamente grădiniță

Produs – Total

ALGOCALMIN FIOLE – 5
AMOXICILIIMA 500 mq CUTII – 5
ASPIRINA comprimate – 50
Bureţi cu efect hemostatic – bucăţi – 30
CALCIU SIROP FLACON PT. ADULŢI – 17
Captoprii 25 mq, comprimate – 90
Clorhidrat de difenhidramină – 20 mg/g unguent sau gel, tub – 18
Clorhidrat de oxitetraciclină şi hidrocortizon, suspensie, spray cutanat – 12
Clorură de sodiu soluţie a 9 mg/ml monodoză de plastic a 5ml – 135
Combinaţii (carbonat de calciu, carbonat de magneziu şi trisilicat de maqneziu), hidroxid de aluminium comprimate masticabile – 1220
Dexamethasonum soluţie injectabilă, fiole a 8 mq/2 ml – 18
DIAZEPAM FIOLE – 7
Diazepamum soluţie rectală, pungi 10 mg/2,5 ml – 6
Diazepamum soluţie rectală, pungi 5 mg/2,5 ml – 10
Diclofenac qel, tub – 25
Drotaverină 40 mg comprimate – 1460
ENALAPRIL 25 mg comprimate – 50
Epinephrinum soluţie injectabilă, fiole a 1 mq/ml 36
EpiPen 150 micrograme, soluţie injectabilă în stilou preumplut cu 2 ml pentru o doză unică – 9
EpiPen 300 micrograme, soluţie injectabilă în stilou preumplut cu 2 ml pentru o doză unică – 11
FUROSEMID FIOLE – 2
Glucosum 33% sol injectabilă 3,3 q/10 ml fiole – 80
Heparinoidum unguent, tub – 21
HHC 100 mq flacon – 12
Ibuprofen 200 mg, comprimate 1740
Ibuprofen sirop a 40 mq/ml, flacon – 22
Loratadinum, sirop 1 mg/ml, flacon – 4
Metamizol sodic 500 mq, comprimate -660
Metoprolol 50 mg, comprimate – 100
NTG SPAY flacon – 5
Oxeladinum sirop 0,2%, flacon – 14
Paracetamol 500 mg, comprimate – 2340
Paracetamolum, sirop 120 mg/5 ml, flacon -17
Phenylbutazonum – cream, tub – 15
Salbutamolum – suspensie inhalatorie presurizată 100 micrograme/doza – tub spray cu valvă dozatoare şi aplicator – 15
Zinc bacitracină şi sulfat de neomicină pulbere, pulbere cutanată Ig pulbere = zinc bacitracină, 250 UI şi sulfat de neomicină 5000 UI, cutie a 10 q – 21


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

VIDEO| Pe autostrada A10 Sebeș-Turda, lotul 2, lucrări privind siguranța circulației rutiere și în celelalte zone rămase nefinalizate

Ziarul Unirea

Publicat

în

Pe autostrada A10 Sebeș-Turda, lotul 2, lucrări privind siguranța circulației rutiere și în celelalte zone rămase nefinalizate

Pe lotul 2 al autostrăzii A10 Sebeș-Turda, grecii de la Aktor efectuează în aceste zile lucrări privind siguranța circulației rutiere, mai precis se montează garduri de protecție, pe porțiunile în care nu existau.

Reamintim faptul că pe acest segment de autostradă viteza maximă este limitată la 100 km/h, tocmai din cauza faptului că nu au fost finalizate toate elementele care țin de siguranța circulației.

Elit - Gustul Desăvârșit

La alunecarea de teren de la Oiejdea se efectuau lucrări de așternere pământ vegetal pe taluz.

În nodul rutier Teiuș, la viitorul Centru de Întreținere și Monitorizare se montează cablajele electrice, instalațiile de încălzire și cele sanitare.

Pe acest segment de autostradă se mai efectuează lucrări la sistemul de drenaj al apelor, la cofrarea și betonarea fundației separatoare de hidrocarburi.

Noul termen de finalizare a lucrărilor este luna septembrie 2023.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare