LIVE VIDEO: Evacuare cu “cântec” a locatarilor din blocul Turturica. Oamenii nemulțumiți că rămân fără un acoperiș deasupra capului în pragul iernii

PRO ROMÂNIA - Alegeri parlamentare 2020

Marți dimineața, autoritățile au trecut la evacuarea locatarilor din blocul Turturica din Alba Iulia. Nevoiți să elibereze spațiul pe care îl ocupă în deja celebrul bloc G2, oamenii și-au manifestat nemulțumirea față de autorități care îi lasă fără un acoperiș deasupra capului în pragul iernii.

USR - Alegeri parlamentare 2020

La fața locului sunt prezenți mai mulți jandarmi și polițiști locali pentru a preveni eventuale incidente.

PMP - Alegeri parlamentare 2020

Locatarii au început deja să scoată din locuințe obiecte de mobilier și saci cu haine. Oamenii spun că sunt de acord să plece din garsoniere, însă cerința lor este să fie relocați, să poată să-și ducă traiul, nu să fie lăsați în stradă. Totodată, aceștia așteaptă ca autoritățile să le ofere o alternativă, altfel „o să ne mutăm toți la primărie”.

UPDATE: Circa 60 de familii care locuiesc în acest imobil, fără drept de proprietate, au fost evacuate, marți, în cadrul unei acțiuni la care au participat zeci de jandarmi.

Cele 60 de familii care au fost evacuate au primit în urmă cu câteva zile decizii judecătorești definitive și irevocabile prin care au fost somate să evacueze locuințele în termen opt zile.

Oamenii s-au arătat foarte nemulțumiți că sunt evacuați la început de iarnă, susținând că nu au unde să înnopteze, deși administrația locală le-a pus la dispoziție un centru social.  

”Unde să mă duc? Am copii minori, iar soțul meu a decedat și nu îmi permit să îmi iau o chirie. Nu merg să dorm în centru social, acolo merg oameni ai străzii, bețivi, stau zeci în camere”, a spus o doamnă.

Alți locatari evacuați susțin că vor înnopta în fața blocului de unde au fost evacuați, în fața primăriei sau în fața casei primarului Mircea Hava.

”Mă primește primarul la el în casă? Mergem dacă ne primește. Nu i-a fost milă să lase familii cu copii pe drumuri”, a spus un bărbat.

De asemenea, alte persoane evacuate au adresat injurii și amenințări reprezentanților administrației locale, pe care îi consideră vinovați de situația creată, și amintesc că la începutul campaniei electorale li se promitea că blocul ”Turturica” nu va fi demolat.

Câțiva tineri au spus că sunt în stare să recurgă la gesturi extreme, să se arunce de pe bloc, iar o doamnă a strigat că merge să se spânzure.

O parte dintre ei au izbucnit în lacrimi, însă au înțeles situația și și-au golit locuințele, luând inclusiv ușile și geamurile pe care le-au transportat fie cu mașini, fie cu căruțele trase de cai.

 

În acest imobil locuiesc, totodată, peste 30 de familii care au titluri de proprietate. Acestea nu vor fi evacuate până nu li se vor evalua bunurile și vor fi despăgubite.

Ieri, mai multe instituții ale statului s-au întâlnit la sediul Instituției Prefectului Alba cu reprezentanții locatarilor din ”Turturica”, pentru a analiza situația existentă acolo, în condițiile în care blocul va fi evacuat. Nici de această dată nu s-au găsit soluții concrete pentru oamenii care urmează să fie evacuați sub cerul liber.

Viceprimarul municipiului Alba Iulia, Gabriel Pleșa, a declarat ieri, la începutul dezbaterii, că  hotărârea de instanță privind evacuarea va fi clar pusă în aplicare, iar în final imobilul va fi demolat. Totodată, acesta a precizat că nu vor fi încă evacuați proprietarii garsonierelor. În cazul acestora, primăria va propune despăgubiri, după ce va fi făcută o evaluare a fiecărei locuințe în parte.

De asemenea, primarul din Alba Iulia, a anunțat în urmă cu câteva zile, într-un comunicat de presă, că o parte dintre familiile din acest bloc au locuit ilegal.

“Nu mai putem fi nepăsători față de o situație care dezavantajează pe oricine, indiferent că e locatar, vecin sau simplu albaiulian. Dacă toleranța, milostenia, respectul înseamnă să trăiești într-un bloc ca la subsolul lui, eu zic că e totul prost înțeles. Toți cei care încearcă să cânte un cântec de lebădă, nu sunt capabili să vadă că acei oameni care trăiesc acolo își fac mai mult rău decât bine, lor și copiilor, prin mizeria la care se supun. Normal era ca toți să se gândească de la primele noastre semnale că se va termina cu acest compromis injust, față de ei, dar, mai ales, față de albaiulieni. E culmea rafinamentul urban să trăiești undeva ilegal și să nu plătești niciodată nimic, acumulând datorii despre care Curtea de Conturi ne întreabă în fiecare an și pe care orașul e obligat să le achite. Nu iau în calcul o anume minoritate, pentru că locul e o babilonie pestriță care acumulează toate etniile. G2 nu mai poate fi o casă pentru absolut nimeni! Credeți-mă că încă nu am făcut apel la cifre care să evidențieze nivelul datoriilor sau al infracțiunilor, deși dispunem de ele. Nu acest lucru contează, ci decăderea omului, realitatea prost înțeleasă care ne sufocă pe toți. E un gest care n-are nici un substrat de discriminare, ci de normalizare. De a face să le fie bine tuturor. Pur și simplu n-aș fi eu, iar oamenii n-ar mai trebui să mă numească primar dacă nu rezolvăm acest sughiț social pentru totdeauna. Alba Iulia merită asta!”, a declarat primarul Mircea Hava.

Unul dintre reprezentanții romilor din Alba, Nicolae Bumbu, a susținut, în repetate rânduri, că administrația locală nu le-a oferit o alternativă oamenilor, deși li s-a promis de mai multe ori că sunt relocați.

”Oamenii nu cer decât un acoperiș deasupra capului, oriunde ar fi el. Sunt persoane cu dizabilități și copii care merg la școală. Vine iarna și nu îi poți lăsa în drum. Chiar și unui animal îi cauți un adăpost. Sperăm să găsim într-un final o soluție pentru ca aceste suflete să nu rămână în drum. Nu știu unde vor dormi oamenii la noapte”, a declarat Bumbu.

Totodată, există și contradicții între precizările primăriei Alba Iulia și ale locatarilor privind numărul de persoane care locuiesc în acest imobil. În timp ce primăria a susținut că sunt circa 150, oamenii au declarat că locuiesc circa 400 de persoane.

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

14 Comentarii

profu cultura civica 10 octombrie 2017 at 11:17

Rusine APL ! Putea sa-i lase macar pana in primavara.Indiferent daca le-a dat termen si nu si-au gasit in alta parte. Prelungirea termenului pana la primavara nu era o solutie imorala. Niciun caine nu scoti afara iarna afara mai ales daca are si pui. Ura rasiala si ” dreptcrestinismul ” iata cei doi factori care conduc spre aceste decizii ANTIUMANE. Totusi si ei sunt oameni. Bine ca merg marii politicieni de ALBA , la ei in campania electorala , ATUNCI sunt buni si ii pupa undeva. In rest nu reprezinta nimic pt administratia locala. Exista undeva o DREPTATE !

Mitza mitza 10 octombrie 2017 at 15:46

„profule”, tu ai vazut ce-i inauntru? Dar despre vecinatatea acestui focar de infectie, nu spui nimic? Ceva despre drepturile lor de cetateni ai unui oras civilizat…

Raul 10 octombrie 2017 at 11:29

Tiganii fac copii casa le da statul banii !
Tiganii nu vor sa lucreze casa ia ajutoare sociale
Tigani FURA si Talharesc
Tiganii face Romania de RUSINE
Tiganii voteaza penalii si corupti casa duca romanii rau !
Tiganii la vota pe hava !

Sa se muta tiganii din romania impreuna cu clasa politica

scoateti raul afara ca sa fiti un om mai bun 10 octombrie 2017 at 12:43

Raule , treebuie sa stii cateva lucruri bune:
1. Copii sunt binecuvantarea Domnului.
2. Sunt Rom ( tigan inseamna pagan,murdar) si lucrez 14 ore/zi.
Ca sa (se scrie dezlegat) ia ajutoare sociale? – daca e LEGAL nu poti sa opresti pe cineva. Oricum sumele sunt infime. Ajutor social primesc si Romanii si ungurii -( sudul tarii 98% sunt Romani asistati social- vezi Teleorman, Gorj , Olt etc )…
3. Stiati ca Romania este locul I la rata coruptiei in LUME !!!??
4/5 Votul este secret . Nu stim cum se voteaza la urne. Fiecare are dreptul sa aleaga.
VA SPUN UN SECRET: In general CORUPTII voteaza CORUPTII.
Apropo,STIATI CA : Romii au fost sclavi in ROMANIA 500 ani si au lucrat la stat si la biserica ortodoxa non-stop in regim de sclavie? (La BOR le-au construit manastiri si biserici – foarte multi au murit acolo in timpul constructiilor) Cand au fost eliberati (20 FEB 1856) nu au fost lasati in orase doar la periferiI si nu li sa dat acces la scoala si la lucru. Astazi avem acest efect datorita acelor cauze. Importatnt este cum putem sa depasim momentul si sa trimitem aceasta generatie noua la scoala si sa le integram prin munca. Insa prin asemenea limbaj ca al dvs. niciodata nu vom reusii sa-i integram. Mai rau facem. Sper sa deveniti mai bun odata cu citirea acestui mesaj.

Ana 10 octombrie 2017 at 14:34

Oricât rău am scoate afară din noi, țiganii tot nu se duc la școală sau la munca. Hai sa fim serioși! Ei fac copii pt ajutoare sociale, pe unii îi aruncă la orfelinat după ce împlinesc 2 ani (cunosc foarte bine cazul asta). Degeaba am tot incercat să-i facem sa se integreze social, nu vor ei sa fie colegi de munca cu noi tocmai ca să se milogească și să întindă mâna la noi că, vai! copiii lor nu au ce mânca. Se vor descurca ei, tot in mizerie vor trăi, căci au avut timp berechet. Să ceară ajutor de la împăratul lor cât încă nu e la pușcărie.

kirila danyel 10 octombrie 2017 at 20:15

pt Ana. Generalizezi si e periculos. ai o URĂ incredibilă în tine. Romii au fost scavi 500 ani .Romii au luptat în război.Romii au fost in armata. Romii niciodată nu au cerut tăblițe bilingve sau teritorii sau autonomie. Romii nici macar nu au primit despăgubiri de la Stat si de la BISERICA Ortodoxă pentru cei 500 ani munciti de pomana si de faptul că li s-au furat LIBERTATEA. Dacă știm istoria noastră înțelegem mai bine cum stau lucrurile.

Mitza mitza 10 octombrie 2017 at 15:43

Se stia lucrul acesta de mai bine de un an. Li s-a spus ce urmeaza. Au avut timp mai mult decat suficient sa isi rezolve problemele, dar tiganul e tot tigan. De ce sa nu se dea in spectacol?… Foarte bine a facut Primaria! Afara din oras cu imoutitii si asistatii social FARA MOTIV SERIOS!

CIUFU 10 octombrie 2017 at 16:26

CINSTE TIE CELUI DE MAI SUS CA MUNCESTI, DACA MUNCESTI MUNCESTI PENTRU TINE SI FAMILIA TA.
CA CONCLUZIE AM INTELES CA NU E NEBUN CEL CE PRIMESTE CI ACELA CARE OFERA,NU? EU ASA AM INTELES.
DACA II COMPATIMITI ASA DE CE NU II LUATI LA VOI?
ASTEPT SA SPUI CA AI IN CASA UNU SAU DOI SA FIE TINUTI GRATIS FARA SA FACA NIMIC.SUNT DISPONIBIL SI EU SA VIN LA TINE SA MA TII FARA SA FAC NIMIC, CE ZICI?

Apocalipsa lui Rika 10 octombrie 2017 at 16:36

Tiganul niciodata nu ii va placea sa munceasca !

Cum Romanul munceste si plateste taxe si impozite la fel si Tiganul sa faca !

Muncesti sa ai sau mori de foame daca esti putuare parazita !

Sa nu se mai ofera ajutoare sociale la tiganii ! ui ce grasii si ce vulgar vorbesc ! nu merita indurare !

Primarul Hava recunoaste ca in alegeri ii folosea sa iasa primar ?
le ofera bani ( 50-100 ron pe votant ) si promisuni … poate il verifica DNA ! si poate recunosc si tiganii din turturica si lumea noua cum primeau banii casa il voteze !

Ziua si Noapte in autobuze scuipa , injura si se iau de oameni tiganii !

Noapte merg la furat inloc sa lucreze tiganii !

Nu mai zic ca nu poti sta langa ei ca put a jeg ! le ofera apa dar fug de apa si sapun !

Din cauza la Tiganii si Politiceni duce Romania rau in mai rau !

Cine le ia apararea la tiganii sa ii duca la el/eii acasa !

Eu nu sunt deacord sa muncesc si sa platesc taxe si inpozite si statul din banii mei sa le da lor banii ca ei sa nu lucreze si sa stea acasa … ui la ei ca fac doar copii pt alocatie si cersec sa lise da totul gratis … si mai au tupeul sa zica ca tot ei is discriminati si defapt is romanii !

Danezul 10 octombrie 2017 at 16:50

Tara de TIGANI care se vrea in UE.
Nu poti sa scoti in strada famili cu, copii in prag de iarna !!!

Miss Danutza 10 octombrie 2017 at 18:08

De asistați sociali ai BOR cu salariile mari si grase exista deasemenea o problema!!!? Avem 32.000 poki asistați care-i plătim din banu nostru. Patriarhul primeste ajutor social de 160 milioane. Ipsistul Irinel primeste 120 milioane NET .Un popa paroh vreo 25 milioane salata. Plus ciubucurile care le fac. Avem 32.000 poki fara sa le mai socotim pe maici si pe călugări cu salariile lor. Uitati-va pe site-ul secretariatului de stat pt culte si va îngroziți ce bani primesc acesti asistați sociali ai BOR. Daca se taie ajutoarele sociale sa se taie si lefurile popilor, si sa meargă ambele categorii de asistați social la MUNCA .De acord ?

Inv.Sanda Marginean 10 octombrie 2017 at 18:52

Mai oameni buni. Va dau un caz : Domnii: Iliescu Basescu Năstase BECALI Voiculescu Sova Ponta Tăriceanu Fenechiu DRAGNEA ,
sunt Români corupti nu-i asa ? Suntem de acord? Daca DA atunci inseamna ca TOȚI Romanii sunt Români corupți,pușcăriași si puscariabili? Pai nu,pt ca nu se poate generaliza.Pai vedeti haideți sa nu mai generalizam. Sa nu judecăm noi pe altii sau sa ne credem mai grozavi,ca avem multe paie in ochi- noi ca si Români.

mirându balici 10 octombrie 2017 at 20:07

Dacă unii români sunt corupti, betivi pedofili,violatori , criminali , oare toti romanii sunt asa? Nicidecum.Nu putem generaliza. Pădure fără uscaturi nu există.Eu as zice ca trebuie sa fim oameni si sa dam dovada ca suntem creștini.Comentariile de mai sus sunt tendențioase si rasiste.E urat.Fiti oameni si nu va bucurați de necazul altuia ca in viata nu stii cum se întoarce roata!

HH 10 octombrie 2017 at 21:06

NU VORBESC DESPRE RESPONSABILITATEA SAU IRESPONSABILITATEA ” LOCATARILOR”, DAR MODUL DE ACTIUNE, LIPSA DE SOLUTII SI DE RESPONSABILITATE DE CARE AU DAT DOVADA AUTORITATILE LOCALE SI IN ACEST CAZ ESTE RUSINOASA, TOTUSI VORBIM DE NISTE OAMENI SI NE PRETINDEM ORAS CIVILIZAT !!!

Comentariile sunt oprite