Rămâi conectat

Actualitate

LIVE VIDEO| Centenarul Încoronării la Alba Iulia: Statuia Reginei Maria, dezvelită publicului prezent în Piața Cetății

Ziarul Unirea

Publicat

în

Centenarul Încoronării la Alba Iulia: Statuia Reginei Maria, dezvelită publicului prezent în Piața Cetății

Prezentarea statuii Reginei Maria se desfășoară în acest moment în Piața Cetății din municipiul Alba Iulia, cu ocazia Centenarului Încoronării.

La Alba Iulia, în perioada 13-16 octombrie 2022, are loc Centenarul Încoronării, suită de evenimente care evocă actul istoric prin care România Mare și-a afirmat suveranitatea.

Cu acest prilej, Catedrala Reîntregirii, unica biserică din țară construită special pentru un eveniment, își serbează și ea centenarul.

Citește și: 13-16 octombrie 2022: Centenarul Încoronării, la Alba Iulia. Foc de artificii de zi, paradă cu torțe, concerte și primirea Familiei Regale. PROGRAM

În 15 octombrie 1922, Regele Ferdinand I Întregitorul și Regina Maria au devenit primii suverani ai României Mari.

Prin încoronarea din 15 octombrie 1922 de la Alba Iulia, eveniment supranumit „Întabularea Transilvaniei pe România”, a fost consfinţit actul istoric de la 1 Decembrie 1918.

Momentele inedite ale Încoronării

Pe 15 octombrie 2022, zeci de mii de persoane, printre care reprezentanţi ai corpului diplomatic, trimişi speciali din mai multe ţări şi jurnalişti străini, au fost prezente atunci la Alba Iulia, la încoronarea ca suverani ai României Mari a Regelui Ferdinand şi Reginei Maria, ceremonie concepută ca un spectacol de neuitat.
Populaţia oraşului era atunci de doar 10.000 de locuitori, iar la încoronare au asistat peste 30.000 de persoane.

Încoronarea ar fi trebuit să aibă loc cu un an mai devreme, în 28 septembrie 1921, dată care corespundea zilei urcării pe tron a Regelui Ferdinand, dar acest lucru nu s-a concretizat din cauza certurilor dintre liderii partidelor politice.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Vinerea Mare la catolici: Ziua în care Hristos a fost răstignit şi a murit pe cruce. Tradiții în Vinerea Neagră

Ziarul Unirea

Publicat

în

Vinerea Mare la catolici: Ziua în care Hristos a fost răstignit şi a murit pe cruce. Tradiții în Vinerea Neagră Vineri, 29 martie 2024, este o zi specială pentru credincioșii romano-catolici și reformați din întreaga lume. Este Vinerea Mare, zi în care aceștia trebuie să stea departe de mesele îmbelşugate, să se roage și să […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea