Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

Lista taxelor care se majorează și măsurile fiscale pe care le va lua Guvernul: Ce se modifică de la 1 octombrie

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Lista taxelor care se majorează și măsurile fiscale pe care le va lua Guvernul: Ce se modifică de la 1 octombrie

Noi măsuri fiscale ar urma să intre în vigoare în perioada apropiată cu scopul de a reduce deficitul bugetar de la nivelul țării. Jurnaliștii de la Antena 3 CNN au făcut o analiză asupra celor 44 de taxe și impozite, pe care reprezentanții Guvernului le-au propus.

Citește și: Guvernul vine cu „Taxa după moarte”! Ce este aceasta și care sunt restul măsurilor fiscale anunțate pentru români

Unele dintre taxele care ar urma să intre în vigoare în perioada următoare sunt taxa de 1% pe multinaţionale, dacă impozitul de 16% NU reprezintă 1% din cifra de afaceri, taxa de 1% pe cifra de afaceri pentru microîntreprinderi cu cifra de afaceri sub 300.000 de lei. Pe lângă asta se va mai implementa și taxa de 3% pe cifra de afaceri pentru microîntreprinderi cu cifra de afaceri peste 300.000 de lei.

Și în domeniul HoReCa se va înregistra o creștere de taxe și impozite. Mai exact se va percepe un impozit de 3%, dacă rentabilitatea depășește 30%. Se va percepe un impozit de 21% din câștigurile din jocuri de noroc sau din premii de tip jackpot. Totodată, angajații din construcţii,agricultură sau industria alimentară vor începe să achite contribuția de 10% pentru sănătate, iar angajații din IT vor plăti 10% impozit pe venit.

Modificări de la 1 octombrie

Ceea ce mai au oficialii din Parlament în vedere este creșterea salariului minim standard la suma de 3.300 de lei, de la data de 1 octombrie. La data de 4 septembrie, salariul minim standard este de 3.000 de lei. De asemenea, și salariul minim în construcție va crește la 4.500 de lei. Pentru cei 200 de lei care nu se impozitau se va elimina acest lucru.

Printre măsurile pe care le-au mai propus oficialii se mai numără și impozitarea cu 10% a veniturilor din dobânzi şi titluri de stat. Se mai ia în considerare și impozitarea cu minimum 0,3% a clădirilor rezidențiale de lux de peste 500.000 de euro şi a mașinilor peste 75.000 de euro. De asemenea, se urmărește impozitarea voucherelor de vacanță și a tichetelor de masă cu 10%, contribuția la sănătate.

Taxe și impozite

Un impozit care va mai crește este impozitul pe moșteniri. Majorarea se va realiza de la 1%-3% la 3%-5%. Și băncile vor avea de suferit. Se va aplica o taxă de 1% pe cifra de afaceri pentru bănci. Se va menține, totuși, impozitul pe profit. TVA-ul pentru alimentele cu concentrație mare de zahăr va crește ți el, de la 9% la 19%.

Nu este singurul TVA care ar urma să crească. De asemenea vor crește TVA-urile pentru târguri, panouri fotovoltaice, locuințe de până în 120.000 de euro, de la 5% la 9%. Și TVA-ul pentru energie termică se va majora, de la 5% la 19%. Va crește TVA-ul de la 5% la 19% și pentru transportul în scop turistic sau agrement, pentru festivaluri, cluburi, activități sportive, dar și pentru produsele montane, bio și tradiționale. Pentru cărți și lemne de foc, TVA-ul nu va crește. Acesta se va menține la 5%.

Accizele

De asemenea, vor mai exista și introduceri sau actualizări de accize. Mai exact, pentru băuturile îndulcite cu zahăr/conținut de zahăr între 5-8 g/100 ml 0.4 lei/litru și peste 8g/100 ml 0.6 lei/litru se va introduce o acciză. Pentru produsele din tutun, accizele se vor actualiza de la 1 ianuarie 2024, cu 10%. Și pentru produsele cu alcool se vor actualiza accizele, cu 10%, tot de la începutul anului viitor, informează antena3.ro

Sursa: infofinanciar.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Cum trebuie să procedeze românii care dețin două autoturisme sau două proprietăți imobiliare: Legea pe care nu mulți oameni o cunosc

Bogdan Ilea

Publicat

în

Cum trebuie să procedeze românii care dețin două autoturisme sau două proprietăți imobiliare: Legea pe care nu mulți oameni o cunosc Românii care dețin două mașini sau două apartamente, trebuie să știe că vânzarea celei de-a doua mașini sau a celei de-a doua locuințe în decursul aceluiași an calendaristic poate implica costuri suplimentare. Conform unei […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea