Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

Lista ajutoarelor sociale din anul 2023. Mai mulți bani de la stat pentru români

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Lista ajutoarelor sociale din anul 2023. Mai mulți bani de la stat pentru români

Cresc sumele pentru românii care beneficiază, sub diverse forme, de bani de la stat ca formă de protecție socială.

Vor crește ajutoarele care se calculează în funcție de indicele ISR. Indicatorului social de referință (ISR) va fi majorat chiar din primăvară, ceea ce va duce la o majorare a cuantumului ajutoarelor sociale de toate tipurile, a căror formulă de calcul depinde de ISR.

Lista ajutoarelor sociale care sunt majorate

Concret, vorbim despre indemnizația de șomaj, prima de inserție, subvenția pentru persoane marginalizate, indemnizația lunară plătită mamelor aflate în concediu de creștere a copilului, venitul minim garantat – adică ajutorul social-, indemnizația lunară pentru persoanele cu handicap sau alocația pentru susținerea familiei. Toți acești români vor primi bani mai mulți de la stat, lună de lună, din primăvară.

„Beneficiile de asistență socială care sunt raportate la ISR sunt: ajutorul social, alocația pentru susținerea familiei, alocația lunară de plasament, prestațiile sociale pentru persoanele cu handicap (adulți și copii), nivelul minim al indemnizației pentru creșterea copilului și al indemnizației de acomodare, sprijinul pentru adoptatori și ajutorul pentru refugiați”, explică Ministerul Muncii.

Guvernanții noștri ne explică faptul că majorarea ISR vine pe fondul creșterii inflației. Știm bine că România se confruntă cu un val agresiv de scumpiri, ceea ce înseamnă că dacă oamenilor nu le sunt crescute veniturile, acestora le va scădea puterea de cumpărare, crescând astfel riscul de sărăcie și excluziune socială. Pentru a veni în sprijinul persoanelor vulnerabile, asistate social, este nevoie deci de majorarea ISR, astfel încât ajutoarele de la stat să fie mai consistente și să țină pasul cu ritmul de creștere al prețurilor.

Care este baza legală pentru aceste majorări? Ei bine, potrivit Legii nr.225/2021, începând cu anul 2022, ISR se majorează, în luna martie a fiecărui an, cu rata medie anuală a inflației, indicator definitiv comunicat de Institutul Național de Statistică (INS). Acest indicator stă la baza stabilirii cuantumurilor prestațiilor de șomaj și al unor măsuri active, precum și al beneficiilor de asistență socială.

Sursa: playtech.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Tichete Paşte 2024: Câți bani pot primi angajații, în plus, de sărbătorile pascale

Ziarul Unirea

Publicat

în

Tichete Paşte 2024: Câți bani pot primi angajații, în plus, de sărbătorile pascale Chiar dacă bonusurile de Paşte nu sunt atât de populare ca primele de Crăciun, perioadă care coincide cu bilanţul unui an, există diverse forme de recompensare a angajaţilor care nu încarcă fiscal angajatorul. Cadoul în numerar de 300 lei este asimilat veniturilor […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea