Lipsa de informare dăunează grav sănătăţii. România, pe ultimul loc în Europa la capitolul prevenţie, dar ocupă un loc fruntaş la numărul pacienţilor care suferă de boli transmisibile
Lipsa de informare dăunează grav sănătăţii. România se situează pe ultimul loc în Europa la capitolul prevenţie, dar ocupă un loc fruntaş la numărul pacienţilor care suferă de boli transmisibile. E vorba de HIV-SIDA, TBC şi hepatită – boli pentru care, de ani buni, nu există programe de prevenţie susţinute de stat.
Acum 20 de ani, Constantin a devenit dependent de heroină. Iar în urmă cu 5 ani a aflat că s-a îmbolnăvit de HIV din cauza unui ac infectat. Tânărul provine dintr-o familie fără posibilităţi materiale şi fără educaţie.
Numai în Capitală, cel puţin 12 mii de oameni au aceeaşi soartă. Doar 1200 sunt trataţi în centre speciale, pentru că de atâtea locuri dispunem.
Sute de persoane vin zilnic în centre, unde primesc tratament care îi ajută să îşi ţină în frâu adicţia. Cei mai mulţi dintre ei au HIV şi Hepatita C. Nu au primit niciodată sprijin, ajutor, informare care să îi scutească, poate, de suferința cauzată de aceste boli.
Sunt 10.000 de oameni pentru care nimeni nu are soluţii.
Mai multe ONG-uri au cerut Ministerului Sănătăţii, printr-o scrisoare deschisă, să aloce bani pentru programe de prevenţie destinate grupurilor vulnerabile.
Planurile de prevenţie ale decidenţilor din Sănătate ocolesc virusul imuno deficitar. Anul acesta se vor aloca peste 190 de milioane de euro, bani europeni, pentru programe de depistare precoce a cancerului de col uterin, cancerului de sân, tuberculozei, hepatitelor B,C şi D, precum şi pentru screening prenatal.
Sursa: stiri.tvr.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
PENSIILE și indemnizațiile pentru însoțitor, încasate necuvenit NU SE MAI RECUPEREAZĂ: Legea a fost promulgată
PENSIILE și indemnizațiile pentru însoțitor, încasate necuvenit NU SE MAI RECUPEREAZĂ: Legea a fost promulgată Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat marţi, 19 noiembrie 2024, legea potrivit căreia nu se recuperează sumele încasate necuvenit cu titlu de pensie, indemnizaţie socială pentru pensionari şi indemnizaţie pentru însoţitor. Actul normativ vizează asigurarea unei forme de protecţie a pensionarilor, […]
Secțiune Articole Similare
-
Actualitate5 zile ago
Produsul intern brut trimestrial III al României, în stagnare față de II și scădere față de anul 2023. Cristian Păun: „Miroase de la o poștă a recesiune!”
-
Sport4 zile ago
FOTO | Meciul de fotbal Metalurgistul Cugir – Gloria Bistrița-Năsăud, întrerupt la Cugir de o intervenție a elicopterului SMURD! Liderul a câștigat cu 4-0
-
Actualitate4 zile ago
Ajutorul de încălzire pentru iarna 2024-2025. Acte necesare. Condiții de acordare. Câți bani se dau în funcție de venit
-
Opinii - Comentarii4 zile ago
Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
Noua lege a pensiilor: Tabel cu vârsta de pensionare anticipată. Condiții privind stagiul de cotizare pentru pensia anticipată
-
Opinii - Comentarii9 ore ago
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii