Rămâi conectat

Ştirea zilei

Limitarea adaosului comercial la medicamentele scumpe ar putea fi eliminat: Farmaciile nu își vor mai permite aprovizionarea și oamenii grav bolnavi vor fi puși în pericol

Ziarul Unirea

Publicat

în

URS Construct

Limitarea adaosului comercial la medicamentele scumpe ar putea fi eliminat: Farmaciile nu își vor mai permite aprovizionarea și oamenii grav bolnavi vor fi puși în pericol

Reprezentanți din mediul mediul public și privat au cerut ca regulile referitor la limitarea adaosului la prețurile medicamentelor scumpe să nu mai fie limitat la 35 de lei.

Vicepreşedintele Comisiei de sănătate din Camera Deputaţilor Emanuel Ungureanu (USR) şi reprezentanţi ai asociaţiilor de farmacii independente din România au solicitat, joi, Guvernului amendarea legislaţiei astfel încât adaosul farmaceutic la medicamentele scumpe să nu mai fie limitat la 35 de lei.

„Dacă până mâine, atenţie mai este o singură zi, Guvernul prin Ministerul Sănătăţii (…) nu echilibrează măsurile fiscale, farmaciile nu îşi vor mai permite să aducă medicamente scumpe cu adaosuri foarte mici şi oamenii mor cu zile. Mesajul meu nu este unul politic”, a afirmat Ungureanu, într-o conferinţa de presă.

Sursa problemei

Preşedintele Colegiului Farmaciştilor din Cluj, Elena Dinte, susţine că nu ştie ce le va spune pacienţilor după 1 ianuarie, dacă situaţia nu se va schimba.

„Chiar dacă ar veni pacientul în farmacie să îşi plătească medicamentul, taxele către stat şi comisionul bancar depăşesc câştigul farmaciei. Nu aş şti ce să le spun pacienţilor de la 1 ianuarie. Probabil că, în primele zile, vom elibera parţiale de prescripţie, dar, după aceea, dragi pacienţi, probabil că veţi picheta farmaciile în căutarea medicamentului care vă asigură viaţa”, a transmis Elena Dinte.

Citește și: Numărul farmaciilor ar putea fi redus în funcție de numărul de locuitori al orașelor. Proiect de lege depus la Parlament

Preşedintele Colegiului Farmaciştilor din Călăraşi, Costel Grigore, a explicat că problema a apărut odată cu noul Cod fiscal care impune un nivel de taxe de 1% sau 3% (pentru farmaciile micro) din cifra de afaceri, al cărui efect este că „impozitul care trebuie plătit de farmacie depăşeşte adaosul pe care ea îl realizează ca venit”.

„Proiectul de ordin care să modifice Ordinul 368/2017 al Ministerului Sănătăţii trebuie să includă şi farmaciile, să-i dea un adaos astfel încât să îşi poată plăti taxele, deşi corect şi cinstit ar fi ca farmacistul să poată fi plătit decent. Salariile colegilor mei se află în acest adaos farmaceutic. Orice medicament peste 350 lei are adaos în cuantum fix, 35 de lei.

Este total nesustenabil, este un ordin vechi, perimat, iar statul român, prin Ministerul Sănătăţii, mai are la dispoziţie doar o zi să îndrepte acest lucru. De la 1 ianuarie, orice farmacie va elibera în regim gratuit o asemenea reţetă, mai mult va pierde decât va câştiga”, a explicat Grigore, la conferinţa de presă organizată de USR la Parlament.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

TRAGEDIE în Alba: Bărbat de 49 de ani, găsit SPÂNZURAT în satul Cunța, din comuna Șpring

Ziarul Unirea

Publicat

în

TRAGEDIE în Alba: Bărbat de 49 de ani, găsit SPÂNZURAT în satul Cunța, din comuna Șpring Reprezentanții IPJ Alba au declarat pentru ziarulunirea.ro că la data de 19 ianuarie 2025, polițiștii au fost sesizați cu privire la faptul că un bărbat a fost găsit spânzurat. Citește și: Bărbat de 47 de ani, din Sebeș, găsit […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea