Rămâi conectat
Alba Music and Film Festival 2022

Actualitate

Liga Studenţilor de la Universitatea „1 Decembrie 1918” a sărbătorit astăzi 20 de ani de la înfiinţare

Alexandra Mates

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia a împlinit astăzi 20 de ani de la înfiinţare. Ca urmare în această saptămână se desfăşoară o serie de manifestări care scot în evidenţă rolul şi importanţa activităţii Ligii Studenţilor în viaţa academică. Cea mai importantă manifestare a avut loc astăzi, începând cu ora 12.00 la Universitatea „1 Decembrie 1918”, unde rectorul universităţii – prof. univ. dr.  Daniel Breaz, prorectorul – prof. univ.dr. ing. Moise Achim,  membrii şi foşti membrii ai Ligii Studenţilor precum şi reprezentanţi ai instituţiilor şi organizaţiilor partenere ale Ligii Studenţilor au sărbătorit împreună împlinirea a 20 de ani de existenţă a Ligii Studenţilor. În cadrul evenimentului, după ce au luat cuvântul şi au urat „La mulţi ani” Ligii Studenţilor, Daniel Breaz, rectorul Universităţii şi Moise Achim –  prorectorul Universităţii,  Janeta Corina Lăpăduş a prezentat câteva dintre acţiunile care vor urma să fie puse în aplicaţie în acest an, printre care amintim: „Viaţa Asociativă Studenţească şi de Tineret”, „Săptămâna Bobocului”, „Treasure Hunt”, „Voluntar de Alba” etc. În tot acest timp, pe un ecran mare au fost prezentate imagini de la evenimente şi acţiuni din cadrul Ligii Studenţilor. Deşi nu a fost prezent la eveniment, fondatorul Mihai Gligor şi  primul preşedinte al Ligii  Studenţilor a transmis acestora un mesaj din care am să relatez câteva fraze: „Mă găsesc în momentul de faţă la Universitatea din Oxford, pentru un stagiu de cercetare de 3 luni, parte a unei burse postdoctorale. Ar fi multe de povestit privitor la începuturile LSUA. Într-o bună măsură LSUA şi UAB au crescut împreună. Îmi amintesc că prin Liga Studenţilor s-au împărţit bilete gratuite la primul concert Michael Jackson în România, în 1992, toate locurile gratuite în tabere la munte şi la mare. E vremea voastră acum. Aveţi condiţii mai bune de învăţat şi locuit infinit mai bune decât acum 20 de ani. Aveţi ocazia să accesaţi burse în străinătate, să călătoriţi, să comparaţi. Impuneţi-vă ca parteneri serioşi şi credibili ai conducerii administrative şi academice a UAB şi nu uitaţi că voi reprezentaţi studenţii, motivul pentru care câteva sute de persoane au un job la Universitate. Nu există comunitate academică fără studenţi şi profesori. Vă doresc o aniversare frumoasă şi să aveţi în jurul vostru cât mai mulţi prieteni ai LSUA la acest moment festiv”.
Iată în continuare câteva din declaraţiile făcute la sărbătorirea acestui eveniment:

„Astăzi împlinim o vârstă frumoasă,  trecută de majorat. Eu îi felicit pe cei care reuşesc să ţină, să coaguleze în jurul lor un grup, o ligă a Studenţilor care să fie parte integrată în ceea ce se întâmplă la nivel naţional. Consider că este cea mai bună grupare în care voi vă puteţi regăsi extraşcolar, o grupare în care să vă puteţi exprima întotdeauna gândurile, în care să veniţi cu lucruri bune, cu proiecte care să vă creeze dumneavoastră o identitate ca şi studenţi şi ca asociaţie. Viaţa de student nu înseamnă întotdeauna doar a merge la cursuri, bibliotecă, laboratoare sau seminarii, înseamnă şi altceva…O viaţă de cămin care nu se compară cu nimic altceva dacă stăm să analizăm. Acele amintiri, momente petrecute în cămin fac parte din viaţa unui student. Liga Studenţilor poate să vă conecteze şi la alte structuri pentru că nu întotdeauna individual putem reuşi. Întradevăr, individual  ne putem defini ca şi individ dar dacă nu ne grupăm  şi nu punem mână de la mână tot ceea ce facem noi, să coagulăm în jurul cuiva, în jurul unui proiect, singuri nu vom reuşi niciodată să ieşim în faţă. Doresc în continuare Ligii  Studenţilor cât mai mulţi ani, cât mai multe sărbători împreună şi să se implice în proiecte bune, proiecte care să promoveze atât universitatea cât şi viaţa studenţească.  În măsura în care îmi veţi cere ajutorul, vă voi sprijini, uşa mea este deschisă şi voi susţine în continuare activitatea Ligii, care sper să fie la fel de bună şi de frumoasă ca şi până acum.Vă urez succes! „, a declarat prof. univ. dr. Daniel Breaz, rectorul Universităţii „1 Decembrie 1918” Alba Iulia.

 „Liga Studenţilor reprezintă cea mai importantă organizaţie într-o universitate. Prin dumneavoastră practic se oglindesc toate drepturile studenţilor. Pe lângă faptul că voi reprezentaţi viitorul, un viitor pe care voi vi-l construiţi singuri, voi  mai reprezentaţi o forţă importantă în universitate şi trebuie să ştiţi să  implicaţi această forţă în tot ceea ce faceţi.”, a declarat la rându-i prorectorul Moise Achim, fost rector al Universităţii „1 Decembrie 1918”.

Elit - Gustul Desăvârșit

„În fiecare an, Liga Studenţilor desfăşoară proiecte şi activităţi cu tradiţie, împletite cu idei noi, menite să vină în întâmpinarea nevoilor studenţilor Universităţii 1 Decembrie 1918. Liga Studenţilor înseamnă pentru mine o a doua familie. A fost cea care m-a format şi mi-a dat curaj de a merge mai departe. Astfel, din funcţia de secretară am candidat şi am fost aleasă în funcţia de preşedinte de către membrii Ligii Studenţilor cu care am activat începând din anul 2010 şi cu care activez şi în prezent. Nu am candidat pentru funcţie, ci pentru echipa care a avut încredere în mine şi îmi este alături. Pe viitor avem o multitudine de activităţi în care sperăm ca studenţii să se implice în număr cât mai mare şi astfel să le ducem la bun sfârşit.”, ne-a declarat Janeta Corina Lăpăduş,  preşedinta Ligii Studenţilor.

 


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

Ce se va întâmpla cu salariile românilor şi cu contractele de muncă: Explicațiile ministrului Muncii

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

Ce se va întâmpla cu salariile românilor şi cu contractele de muncă: Explicațiile ministrului Muncii

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a dat miercuri, mai multe explicații despre ce se va întâmpla cu salariile românilor şi cu contractele de muncă. Mai mult, ministrul a explicat care este capcana din contractele part-time de care majoritatea românilor nu sunt conștienți în acest moment.

Potrivit noului Cod Fiscal, începând de luni, 1 august, a intrat în vigoare suprataxarea contractelor part-time. Din această cauză firmele, mai ales cele mici, nu își mai permit să plătească noile sume percepute de statul român.

În acest context, sute de mii de români, printre care bone, femei care fac curățenie sau grădinari, IT-iști, jurnaliști, ar putea să aibă venituri mai mici sau chiar să fie concediați, după ce guvernul a decis ca pentru contractele part-time, să se plătească contribuţii şi impozit la nivelul salariului minim.

Elit - Gustul Desăvârșit

Întrebat ce se întâmplă cu cei care au salariul minim şi ce măsuri de ajutor are în vedere guvernul, ministrul Muncii, Marius Budăi, a spus.

„Este un prim pas pe care l-am făcut cu cei din agricultură instituind salariul minim de 3.000 de lei cu o fiscalitate mai mică.

Al doilea pas a fost punerea la dispoziție a mediului privat posibilitatea majorării salariului minim cu 200 de lei care sunt netaxabili.

Şi al treilea pas demarăm o discuție acum la sfârșit de an în consiliul cu partenerii sociali, sindicatele şi patronatele pentru a identifica o soluţie, astfel încât de la 1 ianuarie să avem o majorare a salariului minim”, a spus Marius Budăi.

„Mi-e greu să înțeleg cum cineva poate trăi dintr-un contract part-time cu salariul minim”

„Zilnic mii de contracte de muncă se transformă din part-time în contracte cu normă întreagă, lucru care s-a mai întâmplat odată când am introdus această măsură.

Colegul meu, Adrian Câciu, ministrul de Finanțe, a spus clar că dacă în implementare măsurilor mai găsim anumite excepții pe care trebuie să le facem de la această lege putem discuta, însă îmi este foarte greu să înțeleg cum cineva poate trăi dintr-un contract part-time cu salariul minim”, a mai spus ministrul Muncii, Marius Budăi.

De ce au românii pensia minimă

„Când am fost director la o casă de pensii la Botoșani realizam audiențe la televiziunea locală. Primeam telefoane de la cetăţeni unde răspundeam pe loc sau a doua zi. Organizam şi audiențe în judeţ şi discutam cu pensionarii pentru a le cunoaște problemele. Erau multe discuții cu am lucrat 20-30 de ani şi am pensia minimă.

Peste 10.000 de dosare le-am luat filă cu filă. Ce am găsit acolo este tragic. Timp de 15-20-25 de ani la unii stagiul de cotizare în cel mai bun caz salariul minim normă întreagă, dar majoritatea cu fracţiune de normă, adică acel lucru cu 2 lei pe hârtie şi 5 în mână. Acest lucru se va răsfrânge supra actualilor lucrători când vor ieşi la pensie. (…)

Nu poţi să ții un om la muncă 8-10 ore şi să îl plătești cu jumătate de normă”, a spus ministrul Muncii, Marius Budăi, în emisiunea Subiectiv de la Antena 3.

Sursa: dcbusiness.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Ministrul Agriculturii dorește ca România să fie acoperită cu rachete antigrindină, în valoarea de 3.200 de euro bucata

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022
Ministrul Agriculturii dorește ca România să fie acoperită cu rachete antigrindină, în valoarea de 3.200 de euro bucata

În cursul acestui an au avut loc, până la momentul actual, 89 de intervenții în atmosferă, pentru combareatea căderilor de grindină, anunțăă Ministerul Agriculturii condus de Petre Daea.

Numărul total al rachetelor folosite în cele 89 de intervenții se ridică la 3301 și acțiunea va continua. Ministrul Daea declară în exclusivitate pentru Digi24.ro că sistemul cu rachete antigrindină va fi extins pentru toată suprafața României. Anul trecut au fost lansate 5276 de rachete antigrindină, în mai multe zone din țară. Costul total al rachetelor lansate anul acesta se ridică la 10,7 milioane de euro.

Elit - Gustul Desăvârșit

În subordinea ministerului Agriculturii condus de Petre Daea există o instituție care are ca principal obiect de activitate topirea grindinii și formarea de ploi. Aceasta se numește Autoritatea pentru Administrarea Sistemului Național Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor. În cadrul instituției lucrează 36 de persoane, ei fiind conduși de generalul Gheorghe Căunei Florescu, în funcție din 2014, când a fost emis actul normativ de înființare al acestei Autorități.

10,7 milioane de euro cheltuite pe rachete în 2022

Cea mai mare parte a bugetului instituției din subordinea ministrului Petre Daea se duce pe “realizarea activităților de exploatare operațională și achiziție rachete antigrindină”, după cum rezultă dintr-un raport de activitate pe anul 2021 al Autorității, consultat de Digi24.ro.

Mai concret, anul trecut au fost cheltuite 86,2 milioane de lei (circa 17,6 milioane de euro) pe aceste rachete antigrindină, adică 78,5 % din bugetul de execuție al instituției. În același document se spune că pe parcursul anului trecut, din aprilie și până în octombrie, au fost lansate 5276 de rachete antigrindină. Un calcul simplu ne spune că prețul pentru achiziția și exploatarea operațională a unei singure rachete antigrindină este de circa 3200 de euro.

Anul acesta, în perioada 15 aprilie – 11 august, au fost lansate deja nu mai puțin de 3301 rachete antigrindină – se spune într-un comunicat recent dat de Ministerul Agriculturii. Toate aceste 3301 rachete au fost lansate din 99 de puncte operaționale aflate în Prahova, Iași, Vrancea, Oltenia, Timiș și Mureș. Asta înseamnă că suma cheltuită de la bugetul de stat pentru rachetele antigrindină, doar în prima parte a anului în curs, se ridică la 10,7 milioane de euro.

Ce sunt rachetele antigridină

Directorul Autorității, Gheorghe Căunei Florescu, susține că aceste intervenții în atmosferă nu prezintă nici un risc. “Noi controlăm fenomenul 100%. Avem tehnologie de ultimă oră. Unde noi am acționat nu au fost fenomene de cădere a grindinei”, afirmă Căunei Florescu.

El susține că aceste rachete nu sunt militare, deși ele sunt fabricate la Romarm, care este principalul producător şi exportator direct de produse militare din România. “Este o rachetă, un vector mai bine zis, purtător al unei substanțe glaciogene, în speță iodura de argint, care e dusă pe coordonate stabilite de noi”, explică directorul Autorității pentru Administrarea Sistemului Național Antigrindină. Această substanță, iodura de argint, are scopul – mai spune Căunei Florescu – de a ajuta la transformarea apei din stare solidă în stare lichidă.

Petre Daea: Vrem să extindem sistemul cu rachete antigrindină peste tot teritoriul României

Într-o declarație oferită în exclusivitate pentru Digi24.ro, ministrul Agriculturii Petre Daea a declarat că sistemul cu rachete antigrindină este foarte eficient și că el se va extinde în perioada următoare . “Este un sistem atât de eficient încât vrem să-l extindem pentru întreaga suprafață a României”, ne-a spus ministrul Daea. El spune că s-au făcut “măsurători fundamentate științific” care au demonstrat că folosirea acestor rachete “nu reprezintă nici un risc”.

Din datele oferite de Ministerul Agriculturii rezultă că suprafața totală a terenurilor agricole și comunităților locale salvată de la grindină anul acesta se ridică la circa 2 milioane de hectare. Întreaga suprafață agricolă a României este de 14,8 milioane de hectare. În ultimii ani au fost consemnate mai multe proteste ale agricultorilor împotriva folosirii rachetelor antigrindină. În primăvară, doi localnici din localitatea vasluiană Codăeşti au fost amendaţi de poliţişti, după ce au împiedicat lansarea rachetelor antigrindină. Rachetele au fost lansate, totuși, însă prea târziu pentru a putea preveni grindina care a făcut prăpăd în zonă.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Front comun al Ministerului Mediului și Agriculturii pentru împădurirea României: Sunt vizate 56.000 de hectare, prin PNRR

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022
Front comun al Ministerului Mediului și Agriculturii pentru împădurirea României: Sunt vizate 56.000 de hectare, prin PNRR

În cursul serii de joi, ministrul Mediului, Tanczos Barna, a afirmat faptul că avem nevoie de investiții substanțiale în domeniul forestier pentru a putea proteja pădurile României și pentru a asigura dezvoltarea durabilă în acest sector, iar din cauza fondurilor insuficiente din Planul Național Strategic se caută soluții cu ministrul Petre Daea.

”Cu toţii ştim că fondurile din Planul Naţional Strategic (PNS) privind Politica Agricolă Comună pentru domeniul forestier sunt insuficiente. Tocmai de aceea, împreună cu ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Petre Daea, căutăm soluţii pentru a compensa acest sector printr-o schemă de ajutor de stat”, a transmis, joi seară, ministrul Tanczos Barna.

Elit - Gustul Desăvârșit

Potrivit acestuia, ”avem nevoie de investiţii substanţiale în domeniul forestier pentru a proteja pădurile României şi a asigura dezvoltarea durabilă a acestui sector”.

”Totodată, am primit asigurări că vor fi reintroduse în PNS măsurile de protecţie a speciilor şi vor fi suplimentate fondurile pentru investiţiile forestiere. Agricultura va fi sectorul cel mai afectat de schimbările climatice”, a mai transmis ministrul Mediului.

Acesta a precizat că, în cadrul întâlnirii, a subliniat că Strategia Naţională împotriva deşertificării şi a degradării terenurilor, aflată în curs de elaborare, trebuie să propună soluţii concrete, pe baza cărora să fie implementate măsuri de finanţare în acest domeniu.

”Din PNRR am început amenajarea acumulărilor permanente şi nepermanente pentru a îmbunătăţi situaţia din bazinele hidrografice şi avem un plan de împăduriri de 56.000 ha. În cadrul întâlnirii cu ministrul Daea, am stabilit că vom lucra împreună pentru a găsi soluţii pentru dezvoltarea pisciculturii, atât în apele interioare, cât şi în zona maritimă”, a mai transmis ministrul Mediului.

Tanczos Barna a afirmat că ”mediul înconjurător nu poate fi protejat fără contribuţia agriculturii, la fel cum agricultura sustenabilă nu poate fi concepută fără protejarea naturii”.

”Avem o colaborare bună cu ministrul agriculturii, Petre Daea şi împreună căutăm soluţii pentru protecţia mediului şi nevoile sectorului agricol”, a adăugat ministrul.

Sursa: g4media.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare