Ziarul Unirea

Liderul PSD Alba, Ioan Dîrzu: Îmi doresc ca PSD să susțină implementarea rapidă în legislația românească a Directivei europene pentru respectarea prezumției de nevinovăți

PNL - Alegeri Locale Partiale - 27 iunie

Parlamentul European a adoptat anul trecut Directiva europeană 343/2016 privind consolidarea prezumției de nevinovăție. Directiva este obligatorie pentru toate statele membre și ea trebuie introdusă  și în legislația națională până la data de 1 aprilie 2018.

Îmi doresc ca PSD să susțină implementarea rapidă în legislația românească a Directivei europene 343/2016 pentru respectarea prezumției de nevinovăți, nu pentru motivele pentru care le-ar crede unii colegi din opoziție, ci pentru a pune în practică un bun câștigat  prin sistemuleuropean de protecție a drepturilor omului, sistem din care și noi am vrut să facem parte.

ELIT

Declarațiile președintelui Iohannis despre „penali” și comunicatele anumitor parchete încalcă legislația europeană. Termenii de „penali” sau „pușcăriabili” vor trebui să dispară din discursul public.  Discursul președintelui pe tema „penalilor” este un discurs anti-european și atacă frontal drepturile fundamentale ale omului.

Din perspectiva europeană, la fel de ilegale și defăimătoare sunt și comunicatele unor unități de parchet sau interviurile unor magistrați prin care sunt incriminate persoanele publice și le prezintă ca fiind vinovate înainte de a se pronunța o instanță. PSD va susține implementarea rapidă a Directivei europene privind consolidarea prezumției de nevinovăție.

Inclusiv propaganda anti-PSD trebuie să înțeleagă că Directivele europene sunt obligatorii pentru toate statele UE. Până la 31 martie, România este obligată să introducă în legislația națională directiva privind consolidarea prezumției de nevinovăție. Legislația română trebuie să prevadă sancțiuni pentru cei care încalcă prezumția de nevinovăție și măsuri reparatorii pentru cei afectați.

Prezumția de nevinovăție trebuie respectată până la pronunțarea definitivă a instanțelor de judecată: „Directiva stabileşte obligaţia, pentru toate statele membre, să asigure că persoanele suspectate și acuzate beneficiază de prezumția de nevinovăție până la dovedirea vinovăției conform legii.

Declarațiile publice ale unor oficiali ai statului despre „penali” încalcă prezumția de nevinovăție: „Prezumția de nevinovăție ar fi încălcată în cazul în care declarații publice ale autorităților publice sau decizii judiciare, altele decât cele privind stabilirea vinovăției, se referă la o persoană suspectată sau acuzată ca fiind vinovată, atât timp cât vinovăția persoanei respective nu a fost dovedită conform legii.” …. „Noțiunea de „declarații publice ale autorităților publice” ar trebui înțeleasă ca fiind orice declarații care se referă la o infracțiune și care emană fie de la o autoritate implicată în procedurile penale legate de infracțiunea respectivă, cum ar fi autoritățile judiciare, poliția și alte autorități de aplicare a legii, fie de la o altă autoritate publică, cum ar fi miniștrii și alți funcționari publici, fără a se aduce atingere dreptului intern în materia imunității.

Conform Directivei, statele membre ar trebui să ia măsurile adecvate pentru ca autoritățile publice, atunci când comunică informații mass-mediei, să nu se refere la persoanele suspectate sau acuzate ca fiind vinovate atât timp cât nu s-a dovedit conform legii că sunt vinovate.

Un plus pentru asigurarea unui proces echitabil în materie penală va fi reprezentat interzicerea  telejustiției și a „defilării în cătușe” a celor puși sub acuzare: „Autoritățile competente ar trebui să se abțină de la prezentarea persoanelor suspectate sau acuzate ca fiind vinovate, în instanță sau în public, prin utilizarea unor măsuri de constrângere fizică, cum ar fi cătușele pentru mâini sau pentru picioare, boxele de sticlă sau cuștile”.

Va trebui să dispară sintagma: „să își demonstreze nevinovăția”. Sarcina probei revine celui care acuză: (22) „Pentru stabilirea vinovăției persoanelor suspectate sau acuzate, sarcina probei revine organelor de urmărire penală, iar orice îndoială ar trebui interpretată în favoarea persoanei suspectate sau acuzate.

Procurorii vor trebui să respecte prezumția de nevinovăție și vor trebui să prezinte în rechizitorii și probele care sunt în favoarea suspecților/inculpaților. Orice dubiu este în favoarea celui acuzat: (23) „În diverse state membre, nu numai organele de urmărire penală, ci și judecătorii și instanțele competente au responsabilitatea de a căuta atât probe incriminatoare, cât și dezincriminatoare”.

O cale de atac eficientă, care este disponibilă în cazul încălcării oricăror drepturi prevăzute în prezenta directivă, ar trebui să aibă ca efect, în măsura în care este posibil, plasarea persoanelor suspectate sau acuzate în aceeași situație în care s-ar fi aflat dacă încălcarea nu s-ar fi produs, în vederea protejării dreptului la un proces echitabil și a dreptului la apărare.

În concluzie, îmi doresc ca, în  România,  prezumția de nevinovăție să devină o regulă pentru existența unui proces echitabil în materie penală iar dreptatea să înceapă a fi împărțită în mod just, nearbitrar, deci echitabil.

Cu deosebită considerație,

Deputat

Ioan Dîrzu

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Te-ar putea interesa și:

Klaus Iohannis, MESAJ de Anul Nou 2021:”Reîntoarcerea la normalitate este tot mai aproape!”

Klaus Iohannis, MESAJ de Anul Nou 2021:”Reîntoarcerea la normalitate este tot mai aproape!” Președintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Comunicat de presă| Sorin Ioan Bumb: Senatul a aprobat acordul cu SUA pentru modernizarea centralei nucleare de la Cernavodă

Ședința Senatului de ieri, 22 iunie, constituie un moment istoric pentru siguranța energetică a României și pentru viitorul energiei nucleare… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Părerea ta contează: Vicepreședintele Comisiei pentru Educație și Cultură din Parlamentul European, Victor Negrescu, vă invită să vă spuneți opinia despre viitorul educației

Europarlamentarul de Alba, Victor Negrescu, invită persoanele interesate de îmbunătățirea sistemului educațional să răspundă la mai multe întrebări, în cadrul… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Comunicat de presă Beniamin Todosiu, deputat USR-PLUS: În 2020 am declanșat revoluția bunei Guvernări. În 2021 continuăm să construim o Românie dreaptă, modernă și dezvoltată

Beniamin Todosiu, deputat USR-PLUS: În 2020 am declanșat revoluția bunei Guvernări. În 2021 continuăm să construim o Românie dreaptă, modernă… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Marcel Ciolacu, MESAJ de Anul Nou: ”Au vrut să subjuge România în 2020. Nu i-ați lăsat. Românii sunt adevărații eroi ai acestui an!”

Marcel Ciolacu, MESAJ de Anul Nou: ”Au vrut să subjuge România în 2020. Nu i-ați lăsat. Românii sunt adevărații eroi… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

7 Comentarii

ioo 17 octombrie 2017 at 16:49

Daca ati putea, ati da o lege care sa prevada ca psdistii pot fura, talhari sau comite orice faradelege le-ar trece prin cap fara a fi pedepsiti. Niciodata nu ati fost asa de obsedati de prevederi care sa va apere ticalosiile. E drept ca nici atatia psdisti cu probleme penale nu au avut functii guvernamentale si nici atatia parlamentari ticalosi si incompetenti nu a avut PSDul.

Radu 17 octombrie 2017 at 20:18

Cat tupeu aveti! Incredibil! Prostia asta a ALDE, pe care ati preluat-o si voi, cea cu prezumtia de nevinovăție este foarte ușor de desfăcut.
Art 109 din Constituție, dar nu numai, prevede că „trimiterea în judecată a unui membru al Guvernului atrage suspendarea lui din funcţie.” În logica lor, acest articol încalcă prezumția de nevinovăție, devreme ce un ministru, om și el, care n-a fost condamnat definitv ci e doar trimis în judecată, nu mai poate fi ministru.
Evident, 109 nu încalcă nicio prezumție, pur și simplu prezumția de nevinovăție, reglementată de Art 23 (Libertatea individuală) se referă la interzicerea pedepsirii penale a unei persoane, înainte de condamnarea definitivă. Și atât.
Iohannis a spus că prezumția funcționează doar în fața judecătorilor. Firesc, politicienii funcționează pe bază de încredere publică, sunt adică judecați de opinia publică, indiferent de sentința penală.
Cum să interzici opiniei publice să te judece? Mie de exemplu mi se pare acum că cei de la ALDE nu mai au bun simț și le acord o prezumție de rea-credință, căci folosesc interpretarea Constituției și împotriva literei, nu numai a spiritului acesteia.
Îmi poate interzice cineva să cred că-s ticăloși?

Radu 17 octombrie 2017 at 20:52

„Termenii de „penali” sau „pușcăriabili” vor trebui să dispară din discursul public.” Nu tovarase, penalii trebuie sa dispara din viata politica. Ia uite cum teoretizeaza PSD-ul coruptia. Presedintele vostru, tovarasul Dracnea avea „rau fizic” prin 2011, doar la andul de a sustine un parlamentar trimis in judecata. Ca el nu e instant jdecatoreasca. Asta e diferenta dintre teoriea PSD-ista si practica. Intotdeauna sunt pe dos. Sunteti o rusine! Ati iesit cu discursuri politicianiste astazi. Sa distrageti atentia de la mizeria pe care ati facut-o in Parlamentul Romaniei.

mike 18 octombrie 2017 at 4:59

Scuzati expresia — mai TANTALAULE — pina nu se va eradica –furtul, mita nemusagul politc — pina tu susti ca eu sa fiu furat pe fata , inselat pagubit de drepturile mele — atunci tu esti unul din banditi — frate cu vinzatorii si distrugatorii de tara — Te dau pe mina lui VLAD TEPES– Meriti tras pe roata — tu si acolitii tai

pop 18 octombrie 2017 at 9:51

sa plece Kovesii, ca ea a distrus ideea de independenta a justitiei. De cand a plecat basescu, nu a facut altceva decat sa faca dosare la cine a vrut ea. Kovesii este cel mai putred element al tarii la ora actuala. Ea aresteaza pe cine vrea ea, chiar daca nu-i vinovat.

Radu 18 octombrie 2017 at 14:37

Tovarasul Pop, faptul ca televiziunile de partid, Antena 3 si RTV, iti spun basmele cu Soros si Kovesi, nu inseamna ca e si adevarat. In `89 am iesit in strada si am strigat jos comunismul. Oameni ca tine au votat cateva saptamani mai tarziu, un comunist. Pe tovarasul prim secretar al PCR, Ion Iliescu. Tot oameni ca si tine credeau propaganda FSN-ului, cea cu „golanii”. ii aplaudati de pe margine cand minerii s-au dedat la batai, intimidari, crime si violuri. Cand generali ii raportau tovarasului Ilescu ca au facut ceea ce s-a convenit. Incendierea propriilor autobuze. Acum nu faceti decat sa continuati. Oameni cu minte putina si usor influentabili. Masa de manevra. Dusi de nas cu promisiuni de mii de km de autostrazi, cu investitii si salarii. vedeti ca nu se indeplinesc promisiunile dar va hraniti din propaganda cu strainii care nu va vor binele. Putintica rabdare. oamenii ca tine trebuie arsi in farfurie, nu cu adevaruri, valori si principii. Ca nu pot gandi atat de departe. Putintica rabdare. Urmeaza taxele si impozitele puse la loc, inflatia si cresterile de preturi. Mai ai rabdare pana vei avea nevoie de un spital. Si atunci sa dai iar pe Antena 3. Ca de ingrijire medicala la niste standarde civilizate nu vei avea parte.

Radu 18 octombrie 2017 at 14:38

Si tovarase Pop. Justitia face dreptate, nu comisiile parlamentare, Kovesi sau nenorocitii aia de la Antena 3 care iti spala tie creierasul zilnic.

Comentariile sunt oprite