Liderul PSD Alba, deputatul Ioan Dîrzu: Proiectul gROwth – un proiect pentru un stat al bunăstării sociale

În peste 50 de ani de social democrație interbelică și aproape 30 de ani de social democrație postdecembristă, nicio forță politică de stânga nu a reușit să ofere românilor un proiect de țară  de tipul ”statului bunăstării”. Astăzi, în ciuda criticilor opoziției radicale de dreapta și a unor trusturi de presă vândute intereselor străinilor,  Partidul Social Democrat a reușit să creeze și să prezinte în cadrul Congresului  proiectul gROwth.

Acesta, pe lângă creșterea veniturilor,  are în vedere multe alte măsuri pentru români. Proiectul vizează în ansamblul viața celor care muncesc, are în vedere îmbunătățirea condițiilor de muncă pentru salariați,  facilități pentru deplasarea la locul de muncă și deduceri pentru asigurări de sănătate private.

Proiectul gROwth vrea crearea unor condiții adecvate pentru creșterea copilului, grădinițe cu program prelungit, after-school în toate școlile din România și nu numai. Tot în acest sens, acest nou proiect prevede asigurarea transportului pentru elevi, nu doar în mediul rural, ci și în mediul urban. Vedem că marile orașe din România sunt sufocate de traficul infernal de dimineață. Un sistem de transport public separat al elevilor către școala lor poate reduce semnificativ problemele de trafic și vor oferi mai mult timp părinților pentru a se pregăti pentru ziua de lucru. Am inițiat deja, împreună cu alți colegi PSD, propunerea legislativă Pl-x nr. 486/2017 care își propune să rezolve, odată pentru totdeauna, garantarea transportului elevilor și studenților. Sper și îmi doresc că va trece!

Vrem condiții excepționale de educație pentru elevi și studenți și venituri din ce în ce mai mari pentru dascăli. Un pachet special de măsuri de sprijin pentru tinerii români, să ii ajute să își îndeplinească 3 mari dorințe pe care le are orice tânăr:

– Sa aibă un loc de muncă bine plătit sau să-și deschidă o afacere;

– Să își poată permite o locuință doar a lui;

– Să își întemeieze o familie și să își poată crește copiii.

De asemenea, avem în vedere dreptul la zile libere pentru părinții care își duc copiii la consultații medicale, în afară de concediul medical prevăzut pentru perioade mai lungi în care copiii aflați în tratament medical trebuie să fie însoțiți de unul dintre părinți. gROwth trebuie să propună alternative pentru orarul ghișeelor, după orele de lucru obișnuite, astfel încât să-i poată deservi pe cei care muncesc.

gROwth este un program care cuprinde și legiferează ce trebuie să facă statul pentru fiecare român din momentul în care se naște și până la sfârșitul vieții. E un ideal pentru multe social democrații ale lumii, dar, iată că în România va deveni realitate.

În viziunea noastră, a Partidului Social Democrat, sunt cel puțin șase domenii prioritare în care România, prin resursele ei imediate și specifice își poate maximiza dezvoltarea. Vorbim despre educație, sănătate, infrastructură, agricultură, resurse naturale și energie și IT. Fiecare dintre aceste șase domenii reprezintă oportunități de creștere economică majoră și de creștere a calității vieții într-o măsură mai mare decît altele.

Acest program are ambiția de a smulge România din stagnare. El reprezintă un efort de continuitate care trebuie să rupă marea noastră tradiție de șovăială. Cele șase domenii, considerate de mare potențial și de mare necesitate, vor fi evaluate de specialiști. PSD va pune acest proiect în dezbaterea unor grupuri de expertiză reprezentând mediul academic, societatea civilă și capitalul privat. Apoi, cu adăugirile și corecțiile făcute, proiectul va fi discutat cu toate forțele politice și instituțiile interesate.

Pentru a reprezenta interesul pe termen lung al României, acest proiect are nevoie de susținerea generală a forțelor politice. Are nevoie de un pact politic pentru dezvoltarea României, care să asigure continuitatea derulării lui indiferent de cine vine la guvernare.

În forma sa finală, programul de dezvoltare strategică a României până în 2040 va merge în Parlament și va deveni lege. În afara lui, partidele și guvernele își pot implementa ideile politice și măsurile economice care țin de ideologia și interesele lor specifice, dar fiecare dintre guvernele viitoare va avea obligația de a-și duce la îndeplinire cota ce-i revine din program.

Împărțit riguros în etape, programul de dezvoltare strategică va fi sub supravegherea Consiliului de Programare Economică, cu scopul de a preveni și elimina orice abatere, orice încetinire de ritm și orice întrerupere. Indiferent de condițiile politice, acest program de dezvoltare strategică trebuie să funcționeze neîntrerupt.

Dacă privim înainte și dacă vom reuși să impunem acest efort de accelerare a economiei și societății, peste 22 ani, în 2040, vom putea vorbi despre o Românie mult diferită față de România de azi.

Cu toții ne dorim să fim a opta economie a Uniunii Europene și lider regional în Europa de Sud Est. Vom funcționa ca nod de infrastructură rutieră al comerțului dintre Orient și Occident, vom alimenta Europa cu mărfuri din porturile Mării Negre, la concurență cu porturile de la Marea Nordului. Vom furniza energie și resurse petroliere statelor din jur și vom avea independență energetică totală. Până în 2024  vom putea trece la moneda euro.

Pentru toate acestea e nevoie de multă, multă unitate și muncă în echipă. Despre asta a fost Congresul PSD, despre proiecția social democrației pentru  România bunăstării. Voi contribui activ la acest proiect și îmi doresc ca la finalul carierei politice să fi lăsat o moștenire generațiilor viitoare care să se reflecte în nivelul de trai și bucuria de a fi român la el acasă.

 

 

Ioan Dîrzu

Deputat

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

12 Comentarii

rachiteanu 12 martie 2018 at 15:23

As vrea sa inteleg si eu ce inseama gROwth ……?

Zuzu 12 martie 2018 at 15:55

Crestere,doar pentru pupincuristii PSD

ronin 12 martie 2018 at 20:16

bau ce tot indruga asta…
si tovaraseii prin spate fura tot ce pot. ?
dar el o da intruna cu bunastarea socialista.
tot bate apa pe un termen nascocit ca sa insele romanii cu promisiuni mincinoase cat mai mult…cum sa te simti roman mandru la tine acasa cand nu mai este justitie si e haos in toate partile?
cand se termina cu comunismul vostru parsiv…mai parsiv ca al lui ceausescu…atunci poate incep sa se indrepte lucrurile.
ia spune tu cam cat ati derapat de la programul umflat si mincinos al vostru ???muuult

dolfi 12 martie 2018 at 21:44

Tovu’ a sosit recent de la bukale, de la Dragneev cu discursul papagalicesc gata scris. O gasca de hoti, a dovedit de fiecare data ce stie sa faca – sa FURE CU NESIMTIRE si sa minta prostimea… Ati promis ca le dati bani multi la doftori si deja o dati la intors, ca in cazul celorlalte promisiuni fara acoperire….

Kokos. 13 martie 2018 at 4:02

Is curios cand se va terminat si cu circul psd , o sa mai poata da ochii cu lumea acest individ. Oare cand se va opri? Pacat domnilor,mare pacat.

Reka 13 martie 2018 at 10:36

credeti ca are ceva sentiment de vina sau rusine ?

Costelis 13 martie 2018 at 7:44

Promisiunile PSD (PCR)….le-am mai auzit. Seamănă MULT cu maririle promise de Ceausescu!

Probabil a văzut sondajele. ..Sânt in cadere liberă .si au reînceput cu pacaleli de 1 Aprilie! !

un cetatean 13 martie 2018 at 8:41

Din pacate atata timp cat ne vom limita la a ne da cu parerea si de a fi consecventi in a publica in fiecare zi comentarii la articole pe net la diverse stiri cu privire la ce fac si ce nu fac politicienii , nu se va schimba nimic in tara asta . Vor fura in continuare si isi vor da salarii marite doar lor si pensii speciale iar treaba va merge dupa zicala ”cainii latra caravana trece” . Noi vom visa in continuare ca va fi bine.

Marius 13 martie 2018 at 10:02

unde naiba aveti voi 50 de ani de social democrație interbelică ca interbelic inseamna intre razboaie!?(21 de ani)! e ca si cresterea de salarii . A crescut salariul cu 50 de lei deci la voi e 45 % crestere !?Cat mai continuati cu prosteala ?!

ronin 13 martie 2018 at 10:20

Doamne da sa se trezeasca odata romanii si sa scapam de ciuma rosie!
e mare pacat dl partzu, sa tot mintiti oamenii necajiti cu promisiuni de bunastare cand nu ati indeplinit nici pe sfert pana acum programul vostru mincinos de guvernare.

gargara ieftina….
“o sa avem in vedere, etc., cu totii ne dorim sa fim a opta economie a ue…dar trebuie unitate” adica prostire in masa…
Minciuni gramada doar, discurs in limbaj de lemn, doar mai pacaliti inca o data oamenii necajiti. rusine sa va fie!
parca e discursul unui sectant , poleit cu promisiuni frumoase care promite mantuirea (bunastarea).

Rusinee sa va fie pentru atatea minciuni!
Asa sa ne ajute Dumnezeu!

moa 13 martie 2018 at 10:59

Deputatul “șaormă” nu este de acord, el are destul si considera ce e prea mult pentru restul. Abia astept sa mai vad inca 4 ani PNL(pdl)-ciuma portocalie in opozitie. Cine Doamne sa mai voteze cu otrava PNL-PDL, care abia asteapta sa taie sau sa inghete cresterule salariale ca sa poata sa se imbuibe ei!

Unu din Alba 13 martie 2018 at 18:38

Pt Moa : Dintre toate comentariile de mai sus numai tie iti dau dreptate. Sper sa se mai gandeasca si altii

Comentariile sunt oprite

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...