Rămâi conectat

Politică Administrație

Liderul PSD Alba, deputatul Ioan Dîrzu, întrebări la ministrul Energiei privind modernizarea și extinderea rețelei de gaze în zona Munților Apuseni

Ziarul Unirea

Publicat

în

Liderul PSD Alba, deputatul Ioan Dîrzu, întrebare la ministrul Energiei privind modernizarea și extinderea rețelei de gaze în zona Munților Apuseni

Obiectul întrebării: Modernizarea și extinderea rețelei de gaze în zona Munților Apuseni

Adresată:  Domnului Anton Anton, ministrul Energiei

De către: Deputat Ioan Dîrzu

Deputat ales în circumscripția electorală nr.1 ALBA

Problema lipsei de gaz cu care se confruntă întreaga zonă a munților Apuseni a constituit una dintre temele principale de dezbatere în cadrul unei vizite de lucru parlamentare pe care am efectuat-o în perioada 22-24 martie 2018.

Un număr de 22 de unități administrativ-teritoriale de pe Valea Arieșului, printre care orașele Cîmpeni, Abrud și Baia de Arieși comunele Albac, Arieșeni, Avram Iancu, Bistra, Bucium, Ciuruleasa, Gârda de Sus, Horea, Lupșa, Mogoș, Ocoliș, Poiana Vadului, Poșaga, Roșia Montană, Sălciua, Scărișoara, Sohodol, Vadu Moților și Vidra, au inițiat de-a lungul timpului demersuri în scopul înființării  un sistem de distribuție de gaze naturale în respectivele unități administrativ-teritoriale și dezvoltării rețelei de transport de  gaze naturale pe raza de competență a acestora.

Deși în Munţii Apuseni este tradiţie ca locuitorii să se încălzească cu lemne, în ultimul timp, fondul forestier din această zonă este din ce în ce mai puţin iar lemnele  sunt tot mai scumpe. Aproape 60.000 de locuitori încearcă şi fac faţă tot mai greu acestei situaţii, mai exact necesităţii de a se încălzi cu lemne.

Serviciile turistice din această zonă, care se doresc a fi în continuă expansiune, fac față tot mai greu vechiului sistem de încălzire cu lemne și nu mai reușesc să satisfacă  nevoile tot mai complexe ale turiștilor. Serviciile turistice rurale trebuie să garanteze necesarul de căldură pentru spațiile de cazare, condiții pentru restaurant și servirea mesei, încălzire pentru serviciile de agrement (piscină, saună, jacuzzi, spații de relaxare etc). Pentru toate acestea este nevoie de sistem moderne de încălzire pe bază de gaze naturale, cu posibilitatea de racordare rapidă atât pentru prestatorii de servicii turistice cât și pentru simpli locuitori.

Introducerea rețelei de gaze în zona Munților Apuseni poate fi un factor determinant al reducerii tăierii neregulate de păduri, conservând astfel fondul forestier și asigurând o politică de protecție a mediului pe termen lung.

Ținând cont de problemele semnalate de locuitorii orașelor și comunelor din zona Munților Apuseni, vă rog să-mi răspundeți în scris la următoarele întrebări:

  1. Există un program/ politică publică guvernamentală de racordare, modernizare și extindere a rețelei de gaze în zona Munților Apuseni?
  2. Ce presupune racordarea și extinderea rețelei de gaze în zona Munților Apuseni și în ce interval de timp poate fi efectuată?
  3. Cum pot participa autoritățile administrației publice locale din județul Alba în racordarea, modernizarea și extinderea rețelei de gaze în zona Munților Apuseni?
  4. Care sunt premisele Ministerului Energiei vizavi de inițiativa de racordare, modernizare și extindere a rețelei de gaze în zona Munților Apuseni și cum se va implica în această problemă de politică publică?
  5. Are în vedere ministrul Energiei organizarea unei vizite de studiu în zona Munților Apuseni pentru a cerceta la fața locului problema semnalată de cetățeni și a dialoga cu reprezentanții comunităților locale?

Cu deosebită considerație,

Deputat

Ioan Dîrzu


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Județul Alba campion al învățământului dual din România. 11,36% nivelul județului față de 3% nivelul național

Bogdan Ilea

Publicat

în

Județul Alba campion al învățământului dual din România. 11,36% nivelul județului față de 3% nivelul național În cadrul ședinței de colegiu prefectural, Inspectorul Școlar General Adjunct al Inspectoratului Școlar Județean Alba, Dan Chercheș a vorbit despre învățământul dual din județ. La nivel național România ponderea învățământului dual este de doar 3%, în timp ce în […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea