Liderul deputaților PNL, Florin Roman: ANAF va fi obligat să ridice popririle în 24 de ore
În calitate de deputat liberal depun mâine la Parlamentul României, o propunere legislativă de modificare a Codului de Procedură Fiscală, prin care ANAF va avea obligația să ridice popriile pe conturi, de îndată, în situația în care contribuabilul și-a achitat datoria scadentă.
În guvernarea PSD, ANAF putea pune poprire pe toate sumele deținute în conturi de un contribuabil, iar stingerea debitului nu ducea automat la o solicitare din partea ANAF de a ridica poprirea.
Unui contribuabil, persoana fizică care avea un debit de 1 leu i se puteau bloca 100 de lei, iar cetățeanul trebuia să se prezinte la finanțe, să ridice dovada că și-a stins datoria și să umble pe drumuri pe la bănci, să stea la cozi, o întreagă nebunie, să-și deblocheze cardurile.
O adevărată bătaie de joc și timp pierdut la ghișee. Ca să nu mai vorbim de firmele cărora le-a fost plătit întârziat returnarea de TVA, care erau în imposibilitate de plată, din cauza statului, nu din rea credință. Proiectul de lege instituie obligativitatea ANAF, ca în termen de 24 de ore de la stingerea debitului, să solicite ridicarea popririi pentru conturile blocate.
Este un pas spre normalitate, un semn de respect la adresa contribuabilului care plătește taxe și impozite la bugetul de stat.
Propunerea legislativă pentru modificarea și completarea Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală
LEGE
pentru modificarea și completarea Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală
Parlamentul României adoptă prezenta lege:
Articol unic – Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 547 din 23 iulie 2015, cu modificările și completările ulterioare, se modifică și se completează și va avea următorul cuprins:
1. La art.234, alin.(3) se modifică și va avea următorul cuprins:
(3) În măsura în care creanţele fiscale înscrise în titluri executorii se sting prin plată, prin poprire sau prin alte modalităţi prevăzute de prezentul cod, sechestrele aplicate pe acele titluri asupra bunurilor, cu valoare mai mică ori egală cu suma creanţelor fiscale astfel stinse, se ridică de îndată, prin decizie întocmită de organul de executare silită, în cel mult douăzeci și patru de ore de la data stingerii.
2. La art.234, după alin.(5) se introduce un nou alineat, alin.(51)care va avea următorul cuprins:
(51) Ridicarea popririi bancare se comunică băncilor de către organul de executare silită în termen de 24 de ore de la încetarea executării silite sau de la ridicarea măsurilor de executare silită.
3. La art.236, după alin.(1) se introduce un nou alineat, alin.(11)care va avea următorul cuprins:
(11) Sumele supuse executării silite prin poprire nu pot depăși valoarea creanțelor şi a cheltuielilor de executare silită.
EXPUNERE DE MOTIVE
Procedurile fiscale în vigoare, prin care autoritățile fiscale recuperează, prin instrumentul popririi bancar, unele creanțe fiscale, nu prevăd, din păcate, proceduri rapide și nebirocratice privind ridicarea popririi și eliberarea dispobinibilităților financiare pentru contribuabili. De asemenea, în prezent, instituirea popririi bancare se execută, de regulă, asupra tuturor conturilor bancare și asupra tuturor disponibilităților financiare ale debitorului, depășind cu mult sumele care ar acoperi debitele necesare. Se generează, astfel, blocaje financiare majore pentru debitor, care nu-și poate utiliza sumele care depășesc creanța fiscală.
În acest sens, prezenta inițiativă legislativă propune corectarea acestor deficiențe ale procedurilor fiscale prin:
– Ridicarea, de îndată, a sechestrelor sau popririlor, în măsura în care creanţele fiscale înscrise în titluri executorii au fost stinse prin plată, prin poprire sau prin alte modalităţi prevăzute de lege;
– Instituirea obligației autorității fiscale de a informa imediat băncile asupra ridicării măsurilor executorii, în scopul eliminării blocajelor financiare și al creării unui tratament egal între contribuabil și stat (dacă poprirea conturilor bancare se instituie imediat, ridicarea măsurii cade în sarcina contribuabilului care trebuie să informeze băncile asupra ridicării măsurilor executorii);
– Instituirea unui plafon maxim pentru popririle bancare, astfel încât acestea să nu poată depăși valoarea creanțelor şi a cheltuielilor de executare silită, iar contribuabilul să își poată utiliza disponibilitățile financiare care exced debitele supuse popririi.
Având în vedere argumentele prezentate mai sus, înaintăm Parlamentului României, spre dezbatere şi adoptare, prezenta propunere legislativă.
INIŢIATORI
Florin-Claudiu ROMAN – Deputat PNL
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
FOTO | Frumusețea orașului Zlatna în culori vibrante: Arta lui Géza Legendi, prin condeiul scriitorului Marcel Vișa
FOTO | Frumusețea orașului Zlatna în culori vibrante: Arta lui Géza Legendi, prin condeiul scriitorului Marcel Vișa În inima orașului Zlatna, din județul Alba, se naște o artă ce surprinde esența locului, dar și sufletul unei comunități. Géza Legendi, un artist cu o viziune aparte, oferă o incursiune în lumea peisajului transilvănean printr-o serie de […]
Secțiune Articole Similare
-
Actualitate3 zile ago
Produsul intern brut trimestrial III al României, în stagnare față de II și scădere față de anul 2023. Cristian Păun: „Miroase de la o poștă a recesiune!”
-
Sport4 zile ago
Metalurgistul Cugir – ACSM Codlea 3-0 la „masa verde”
-
Sport2 zile ago
FOTO | Meciul de fotbal Metalurgistul Cugir – Gloria Bistrița-Năsăud, întrerupt la Cugir de o intervenție a elicopterului SMURD! Liderul a câștigat cu 4-0
-
Actualitate2 zile ago
Ajutorul de încălzire pentru iarna 2024-2025. Acte necesare. Condiții de acordare. Câți bani se dau în funcție de venit
-
Opinii - Comentarii2 zile ago
Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului
-
Opinii - Comentariio zi ago
Noua lege a pensiilor: Tabel cu vârsta de pensionare anticipată. Condiții privind stagiul de cotizare pentru pensia anticipată