Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Curier Județean

Liderul deputaților PNL, Florin Roman: ANAF va fi obligat să ridice popririle în 24 de ore

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

În calitate de deputat liberal depun mâine la Parlamentul României, o propunere legislativă de modificare a Codului de Procedură Fiscală, prin care ANAF va avea obligația să ridice popriile pe conturi, de îndată, în situația în care contribuabilul și-a achitat datoria scadentă.

În guvernarea PSD, ANAF putea pune poprire pe toate sumele deținute în conturi de un contribuabil, iar stingerea debitului nu ducea automat la o solicitare din partea ANAF de a ridica poprirea.

Unui contribuabil, persoana fizică care avea un debit de 1 leu i se puteau bloca 100 de lei, iar cetățeanul trebuia să se prezinte la finanțe, să ridice dovada că și-a stins datoria și să umble pe drumuri pe la bănci, să stea la cozi, o întreagă nebunie, să-și deblocheze cardurile.

O adevărată bătaie de joc și timp pierdut la ghișee. Ca să nu mai vorbim de firmele cărora le-a fost plătit întârziat returnarea de TVA, care erau în imposibilitate de plată, din cauza statului, nu din rea credință. Proiectul de lege instituie obligativitatea ANAF, ca în termen de 24 de ore de la stingerea debitului, să solicite ridicarea popririi pentru conturile blocate.

Este un pas spre normalitate, un semn de respect la adresa contribuabilului care plătește taxe și impozite la bugetul de stat.

Propunerea legislativă pentru modificarea și completarea Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală

LEGE
pentru modificarea și completarea Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală

Parlamentul României adoptă prezenta lege:

Articol unic – Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 547 din 23 iulie 2015, cu modificările și completările ulterioare, se modifică și se completează și va avea următorul cuprins:

1. La art.234, alin.(3) se modifică și va avea următorul cuprins:

(3) În măsura în care creanţele fiscale înscrise în titluri executorii se sting prin plată, prin poprire sau prin alte modalităţi prevăzute de prezentul cod, sechestrele aplicate pe acele titluri asupra bunurilor, cu valoare mai mică ori egală cu suma creanţelor fiscale astfel stinse, se ridică de îndată, prin decizie întocmită de organul de executare silită, în cel mult douăzeci și patru de ore de la data stingerii.

2. La art.234, după alin.(5) se introduce un nou alineat, alin.(51)care va avea următorul cuprins:

(51) Ridicarea popririi bancare se comunică băncilor de către organul de executare silită în termen de 24 de ore de la încetarea executării silite sau de la ridicarea măsurilor de executare silită.

3. La art.236, după alin.(1) se introduce un nou alineat, alin.(11)care va avea următorul cuprins:

(11) Sumele supuse executării silite prin poprire nu pot depăși valoarea creanțelor şi a cheltuielilor de executare silită.

EXPUNERE DE MOTIVE

Procedurile fiscale în vigoare, prin care autoritățile fiscale recuperează, prin instrumentul popririi bancar, unele creanțe fiscale, nu prevăd, din păcate, proceduri rapide și nebirocratice privind ridicarea popririi și eliberarea dispobinibilităților financiare pentru contribuabili. De asemenea, în prezent, instituirea popririi bancare se execută, de regulă, asupra tuturor conturilor bancare și asupra tuturor disponibilităților financiare ale debitorului, depășind cu mult sumele care ar acoperi debitele necesare. Se generează, astfel, blocaje financiare majore pentru debitor, care nu-și poate utiliza sumele care depășesc creanța fiscală.
În acest sens, prezenta inițiativă legislativă propune corectarea acestor deficiențe ale procedurilor fiscale prin:
– Ridicarea, de îndată, a sechestrelor sau popririlor, în măsura în care creanţele fiscale înscrise în titluri executorii au fost stinse prin plată, prin poprire sau prin alte modalităţi prevăzute de lege;
– Instituirea obligației autorității fiscale de a informa imediat băncile asupra ridicării măsurilor executorii, în scopul eliminării blocajelor financiare și al creării unui tratament egal între contribuabil și stat (dacă poprirea conturilor bancare se instituie imediat, ridicarea măsurii cade în sarcina contribuabilului care trebuie să informeze băncile asupra ridicării măsurilor executorii);
– Instituirea unui plafon maxim pentru popririle bancare, astfel încât acestea să nu poată depăși valoarea creanțelor şi a cheltuielilor de executare silită, iar contribuabilul să își poată utiliza disponibilitățile financiare care exced debitele supuse popririi.
Având în vedere argumentele prezentate mai sus, înaintăm Parlamentului României, spre dezbatere şi adoptare, prezenta propunere legislativă.

INIŢIATORI
Florin-Claudiu ROMAN – Deputat PNL


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

FOTO: Accident rutier în Alba Iulia pe strada Constantin Noica. Un vârstnic „parfumat cu alcool” s-a răsturnat cu mașina într-un șanț

Bogdan Ilea

Publicat

în

FOTO: Accident rutier în Alba Iulia pe strada Constantin Noica. Un vârstnic „parfumat cu alcool” s-a răsturnat cu mașina într-un șanț În seara 1 mai, 23:00, o mașină s-a răsturnat în Alba Iulia, pe strada Constantin Noica. Oamenii legi intervin pentru asigurarea măsurilor specifice. Pompierii din Alba Iulia intervin la un accident rutier de pe […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea