Rămâi conectat

Opinii - Comentarii

Lichidatorul judiciar al Ardeleana SA reia licitaţiile pentru Hotel Continental din Cluj-Napoca

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

 Primăria Cluj-Napoca a înştiinţat lichidatorul judiciar, pe cei de la Expert Insolvenţă SPRL, că nu doreşte să cumpere imobilul din cauza preţului pe care îl consideră prea mare, adică 5,5 milioane euro. Potrivit lui Emil Gros, asociat-coordonator la Expert Insolvenţă, interesul potenţialilor cumpărători pentru această clădire emblematică a fost unul scăzut până acum în principal din cauza dezinformărilor care au circulat în presă legat de situaţia juridică a imobilului. Gros susţine că aceasta este liberă de orice sarcină şi nu face obiectul vreunui litigiu de revendicare în instanţă.

Imobilul cunoscut sub denumirea de „Hotel Continental” este în prezent proprietatea societăţii Ardeleana SA Alba Iulia aflată în procedură de insolvenţă. Bunul a fost dobândit de actualul proprietar, prin cumpărare, de la SC Continental SA, societate privatizată integral încă din anul 1995. Anterior exproprierii imobilului de către statul român, proprietar al imobilului a fost Colegiul Reformat din Debreţin, persoană juridică cu sediul în Ungaria. Întrucât la momentul intrării în vigoare a Legii nr.10/2001, imobilul se regăsea în patrimoniul unei societăţi comerciale cu capital integral privat, nefiind astfel posibilă restituirea în natură, fostul proprietar a solicitat acordarea de măsuri reparatorii prin echivalent de la autoritatea care a efectuat privatizarea societăţii în patrimoniul căreia a fost adus aport imobilul de către statul român, respectiv RAPPS, devenită ulterior AVAS. Acordarea de măsuri reparatorii prin echivalent a făcut obiectul unui litigiu între Colegiul Reformat din Debreţin şi AVAS, soluţionat definitiv şi irevocabil în anul 2012 în favoarea fostului proprietar, Colegiul Reformat din Debreţin. Nici SC Ardeleana SA şi nici SC Continental SA nu au fost parte în acest litigiu întrucât obiectul acestuia nu l-a reprezentat revendicarea în natură a imobilului.
Imobilul „Hotel Contiental” a fost clasificat monument istoric categoria B, având drept legal de preemţiune la cumpărare Ministerul Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional şi, subsidiar, în măsura în care ministerul nu înţelege să exercite aceste drept, autorităţile publice locale. În urma înştiinţării privind intenţia de vânzare a imo­bilului, Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional a comunicat că nu înţelege să exercite dreptul de preemţiune, urmare a negaţiei, acest drept transferându-se către autorităţile publice locale ale Municipiului Cluj-Napoca. „În urma corespondenţei purtate şi a clarificării rezervelor avute de autorităţile locale asupra situaţiei juridice a imobilului, Consiliul local al Mu­nicipiului Cluj-Napoca a comunicat că nu înţelege să exercite dreptul de preemţiune, motivul reprezentându-l preţul de vânzare şi nu un eventual impediment juridic de vânzare a imobilului. Urmare a poziţiilor comunicate de titularii dreptului legal de preemţiune, lichidatorul judiciar a reluat licitaţiile publice în vederea vânzării imobilului, preţul de pornire al acestora fiind de 5.500.000 Euro”, a mai precizat Emil Gros pentru ziarul Unirea.
Licitaţia pentru Hotel Continental continuă şi în perioada următoare, în zilele de 15, 18, 22, 25 şi 29 martie. Imobilul este construit în 1895 după planurile arhitectului Pakei Lajos, în stil eclectic clasicizant. Este situat în centrul municipiului Cluj-Napoca, la km 0 şi este una dintre cele mai reprezentative clădiri ale Clujului.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

29 Martie: România a devenit membru NATO, alături de alte șase țări din Europa de Est

Bogdan Ilea

Publicat

în

29 Martie: România a devenit membru NATO, alături de alte șase țări din Europa de Est La 29 martie 2004, cele șapte state invitate la Summit-ul NATO de la Praga să devină membre ale Alianței (Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania, Romania, Slovacia, Slovenia), printre care și România, au depus instrumentele de aderare la Departamentul de Stat […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea