Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Curier Județean

Liceul Tehnologic ,,Ștefan Manciulea” Blaj, schimb de experiență în Franța, alături de alte cinci licee agricole

Ioana Neag

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Liceul Tehnologic ,,Ștefan Manciulea” Blaj, schimb de experiență în Franța, alături de alte cinci licee agricole

Liceul Tehnologic ,,Ștefan Manciulea” Blaj a participat la un schimb de experiență organizat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale din România și Ministerul Agriculturii din Franța.

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!

Citește și: VIDEO Pricesne emoționante, interpretate de o elevă de 13 ani din Alba, la intrarea în Postul Paștelui

În perioada 21-26 februarie 2024, în urma unui parteneriat încheiat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale din România și Ministerul Agriculturi din Franța, a avut loc un schimb de experiență, organizat în cadrul unor licee agricole, RETHEL si AVIZE , respectiv ferme din Franța.

Scopul deplasării, a fost de a cunoaște modul de colaborare dintre liceele agricole și fermierii francezi, în funcție de solicitările acestora,precum și pregătirea profesională a elevilor.

Liceul Tehnologic ,,Ștefan Manciulea” a participat în cadrul acestui proiect, alături de alte 3 licee preponderent agricole din Romamia reprezentate prin directorii: DOHOTARIU Dumitru Viorel- Liceul Tehnologic „Alexandru Vlahuță” Șendriceni, județul Botoșani; BENEDEKT Vasile- Liceul Tehnologic “Ioan Ossian ” Șimleu Silvaniei ; Dobre Elena- Liceul Tehnologic Agricol Smeeni. Județul Buzău; respectiva 3 reprezentanți ai Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale : Doamna Elena TATOMIR, director general Politici Agricole ;Doamna Mihaela Mariana VARTOLOMEI, Consilier.Doamna Livia CHIVU, responsabil relații internaționale, în special relațiile cu Republica Franceză si 4 fermieri din tară AFLAT Teodor- SC AGROFERM SRL-Medias; MARIN Laurentiu-SC Universal Ago Martac SRL- Buzău, LEFTER Fănică- LEFTER AGROZOOVET SRL MLENAUTI- Botoșani; FIȚ Delia -Podgoria Siolvania – Șimleul Silvaniei.

Instituția noastră Liceul Tehnologic ,, Ștefan Manciulea ,, Blaj, a fost reprezentată de doamna dir. prof. Tomotaș Valeria Cristina, care a luat pulsul instituțiilor vizitate și a consemnat exemplele de bune practici, cu scopul valorificării pentru o viitoare dezvoltare a liceului nostru.

Programul a urmărit vizitarea unor ferme, exploatații agricole , instituții care se ocupă de domeniul acesta. Astfel, prima zi a fost marcată de vizita la o exploatație agricolă, EARL de BRETEUIL – L’Aire à Grange. Fermierul domnul Alexis DUPUIT a prezentat detalii prețioase despre tehnologia utilizată, circuitul activităților, lăsând o impresie de un deosebit profesionalism.

A urmat vizita la Liceul Agricol RETHEL (45 km de Reims), ce a implicat o serie de alte activități : vizită la o fermă pedagogică, cu exploatare mixtă, în domeniul zootehniei- vaci de lapte și ovine. În cadrul prezentării învățământului agricol francez, s-a remarcat intervențialui Stéphanie MANGIN, DGER, biroul de relații europene și cooperare internațională. Vizita a continuat cu o prezentare a activității practice la stână, cu profesor de zootehnie, discuții cu reprezentanții Direcției și cu profesori tehnici.. O altă vizită a avut loc la o exploatație agricolă specializată în creșterea bovinelor, suinelor, transformare/industrializare și vânzare directă. Instituțiile vizitate au fost:GAEC/Cooperativa de la BasseWarby – La FILATURE, reprezentată de domnul Damien JONET.

Pentru vineri,a fost alocată o vizită la un liceu viticol din AVIZE (45 km de Reims), au fost discuții referitoare la prezentarea rolului domeniului în pedagogie și importanța stagiilor, urmate de vizita la cramă de renume din zonă ,respectiv vizita unei exploatații viticole din zonă.

În weekend, activiățile proirctului s-au desfășurat la Paris, respectiv la Salonul internațional pentru agricultură.

Intregul program din Franta a fost coordonat de Cyrille SCHWEIZER, consilier pentru afaceri agricole, Ambasada Franței în România , Nancy GOULLIER, facilitator pentru România în domeniul învățământului agricol
– traducător franceză / română: Violetta BACZYNSKI

Experiență, professionalism și dăruire. Aceste cuvinte descriu întreaga implicare din partea tuturor participanților, care au observat eficiența colaborării dintre liceelea gricole și fermieri.

Participarea în cadrul acestui proiect a avut o mare însemnătate pentru LiceulTehnologic ,,Ștefan Manciulea” Blaj, contribuind la îmbunătățirea relațiilor cu unități de învățământ din alte țări, precum și dezvoltarea cunoștințelor în domeniul agricol.

Prof. responsabil cu imaginea scolii
Ioana Breazu


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Bărbat din Alba Iulia, cu permisul de conducere suspendat, prins de polițiști conducând pe DN1: Este cercetat de oamenii legii

Bogdan Ilea

Publicat

în

Bărbat din Alba Iulia, cu permisul de conducere suspendat, prins de polițiști conducând pe DN1: Este cercetat de oamenii legii Un bărbat din Alba Iulia de 45 de ani, a fost prins de polițiști conducând pe DN1 având permisul suspendat. Citește și: Sute de persoane și mașini verificate marți și miercuri, de polițiștii și jandarmii […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea