Liceenii din Alba, care doresc să se implice activ în comunitate, se pot înscrie în cel de-al cincilea an de Program YouthBank
Fundaţia Comunitară Alba a dat startul celui de-al cincilea an de Program YouthBank la Alba Iulia. Ca de fiecare dată, prima etapă din noul an şcolar este cea a înnoirii echipei YouthBank, fiind căutaţi liceeni entuziaşti, energici, dornici să-şi dezvolte abilităţile şi să se implice activ în comunitate.
Pentru a deveni membru în echipa YouthBank Alba 2013-2014, un tânăr trebuie să fie elev la unul din liceele din Alba Iulia (nu neaparat cu domiciliul în municipiu) şi să completeze, până la 2 octombrie 2013, formularul de înscriere disponibil pe www.youthbank.ro/inscriere şi să ataşeze o scrisoare de motivaţie în care să răspundă la întrebarea: „Ce ai dori să schimbi în comunitatea ta dacă ai face parte din echipa YouthBank?”.
În data de 4 octombrie, candidaţii vor participa la o sesiune de prezentare a programului YouthBank. În perioada 5-8 octombrie vor avea loc interviuri individuale, iar până la 10 octombrie va avea loc evaluarea practică a aplicanţilor, după această probă urmând să fie aleşi viitorii membri YB Alba.
Programul are ca principal partener local, în acest an, Consiliul Local şi Primăria Municipiului Alba Iulia, partener naţional fiind Asociaţia pentru Relaţii Comunitare.
YouthBank este administrat de către un grup de tineri, selectaţi şi instruiţi, şi urmăreşte constituirea, promovarea şi administrarea transparentă a unui fond special destinat proiectelor implementate de către liceeni în comunitate.În cei patru ani de program (2009-2013), Fundația Comunitară Alba a acordat 37 de granturi liceenilor din Alba Iulia, în valoare totală de peste 64.000 lei, finanțând astfel inițiativele în comunitate a 160 de liceeni, care în proiectele lor au avut peste 16.000 de beneficiari direcţi şi indirecţi.
Programul YouthBank a fost desemnat cel mai bun program de educaţie nonformală în judeţul Alba în anul 2012, în cadrul Galei Voluntarilor, tot aici câştigând premiile pentru cel mai bun coordonator de voluntari şi voluntarii anului la secţiunile educaţie şi junior.
Asociaţia pentru Relaţii Comunitare a iniţiat în 2006 programul YouthBank şi coordonează o reţea naţională de parteneri dedicaţi dezvoltării locale a programului, pornind de la un set comun de principii şi standarde. Programul YB porneşte de la premisa că tinerii sunt o resursă pentru comunităţile locale şi încurajează iniţiativa civică, responsabilitatea şi asumarea de către tineri a
rolului de lideri. Aceştia se implică în mod practic în acţiuni şi decizii locale, prin crearea şi utilizarea unui fond care susţine iniţiativele tinerilor.
YB este implementat în prezent în 13 oraşe: Alba Iulia, Baraolt, Bucureşti, Cluj -Napoca, Făgăraş, Iaşi, Oradea, Odorheiu Secuiesc, Ploieşti, Sfântu Gheorghe, Sibiu, Timişoara, Târgu-Mureş. După primii 4 ani de implementare la nivel naţional, YouthBank se poate lăuda cu 300 de tineri implicaţi în echipele YB, peste 250.000 lei mobilizaţi din comunităţile locale de către echipele YB, peste 560.000 lei acordaţi sub formă de finanţări pentru a susţine 220 de iniţiative ale liceenilor, 70 de licee implicate activ, 100.000 beneficiari direcţi şi indirecţi ai proiectelor.
La nivel naţional, YouthBank a fost desemnat „Cel mai bun proiect educaţional al anului” în cadrul Galei Premiilor în Educaţie 2010, în anul 2011 a primit premiul doi la categoria „Proiecte pentru tineret” în cadrul Galei Societăţii Civile, iar în anul 2012, la aceeaşi gală, programul a primit premiul trei la categoria „Comportament civic şi participare publică”, o confirmare în plus că YouthBank este o excelentă şcoală de dezvoltare personală.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Cultură Educație
Până la ce vârstă pot să lucreze profesorii pensionabili și să rămână titulari. Data limită până la care pot depune cererea
Până la ce vârstă pot să lucreze profesorii pensionabili și să rămână titulari. Data limită până la care pot depune cererea Profesorii pensionabili pot cere să rămână titulari chiar până la vârsta de 70 de ani! Potrivit calendarului mișcării personalului didactic, anexă a Metodologiei-cadru privind mobilitatea personalului didactic în anul școlar 2025-2026 aprobată prin Ordinul […]