Ştirea zilei
Liceeni din Blaj condamnați la închisoare cu suspendare pentru trafic și consum de droguri
Liceenii din Blaj judecați de Tribunalul Alba pentru consum de droguri și-au primit ieri pedepsele, după ce și-au recunoscut faptele, în fața judecătorilor. Cinci dintre inculpați au primit condamnări de la 3 luni la 3 ani de închisoare cu suspendare, iar al șaselea este obligat să plătească o amendă penală în valoare de 500 de lei.
Cei șase elevi în clasa a XII-a la un liceu din Blaj, acuzaţi de consum de droguri de risc și introducere de substanțe stupefiante pe teritoriul României au fost trimişi în judecată la sfârșitul lunii februarie de către procurorii DIICOT Alba Iulia.
În dosarul înregistrat la Tribunalul Alba, alături de Iulian Valer Todaşcă (19 ani) şi Ladislau Gaşpar (19 ani) care s-au aflat pentru o perioadă în arest preventiv, au mai fost inculpați și Iulian Octavian Nica, Andrei Teodor Oargă, Andrei Kucsinschi şi Iulian Ciufudean. Primii doi au primit pedepse de 3 respectiv 1,6 ani închisoare cu suspendare, următorii 3 luni de închisoare cu suspendare iar ultimul – amendă penală.
La 1 februarie a.c. polițiștii de la Brigada de Combatere a Crimei Organizate și Antidrog Alba Iulia, coordonați de procurorii DIICOT Alba Iulia i-au prins în flagrant și au efectuat percheziții la domiciliile celor doi liceeni (Iulian Valer Todaşcă din comuna Şona şi Ladislau Gaşpar din Blaj) de unde au ridicat cantitatea de aproximativ 250 de grame de canabis. În acest dosar au fost audiați și un număr de 8 consumatori de droguri. Potrivit procurorilor drogurile erau aduse din Spania.
Amănunte despre acest caz puteți citi aici: VIDEO: Unul dintre elevii reținuți de DIICOT la Blaj a fost prins în timp ce vindea droguri

Ştirea zilei
BACALAUREAT 2022, sesiunea specială: ASTĂZI are loc proba obligatorie a profilului. CALENDAR
BACALAUREAT 2022, sesiunea specială: ASTĂZI are loc proba obligatorie a profilului
Bacalaureatul 2022, sesiunea specială, continuă astăzi, 19 mai, cu proba obligatorie a profilului, pentru elevii olimpici din România.
Această sesiune este pentru absolvenții de liceu participanți la loturile olimpice și la competițiile sportive și artistice internaționale care se desfășoară în aceeași perioadă cu examenul național de Bacalaureat 2022.
- Înscrierea candidaților la sesiunea specială de examen se face în zilele de 9 și 10 mai.
În perioada 12-13 mai 2022 are loc evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională. Proba pentru competențele digitale este programată pe 16 și 17 mai.
Candidații vor susține proba scrisă la Limba și literatura română pe data de 18 mai. Proba obligatorie a profilului este pe 19 mai, iar pe 20 mai – proba la alegere a profilului și specializării.
Rezultatele inițiale vor fi afișate pe 26 mai. Contestațiile se vor depune în aceeași zi, între orele 12-14.
Iată calendarul oficial al sesiunii speciale a examenului de BAC 2022:
- 9-10 mai 2022: Înscrierea candidaților la sesiunea specială de examen
- 11 mai 2022: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română — proba A
- 12-13 mai 2022: Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională — proba C
- 16-17 mai 2022: Evaluarea competențelor digitale — proba D
- 17 mai 2022: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă — proba B
- 18 mai 2022: Limba și literatura română — proba E)a) — proba scrisă
- 19 mai 2022: Proba obligatorie a profilului — proba E)c) — proba scrisă
- 20 mai 2022: Proba la alegere a profilului și specializării — proba E)d) — proba scrisă
- 23 mai 2022: Limba și literatura maternă — proba E)b) — proba scrisă
- 26 mai 2022: Afișarea rezultatelor până la ora 12.00
- Depunerea contestațiilor (între orele 12.00 și 14.00)
- 26-29 mai 2022: Rezolvarea contestațiilor
- 29 mai 2022: Afișarea rezultatelor finale
Ştirea zilei
Alba Iulia, în top 10 al orașelor în merită să trăiești: Care este orașul cu cel mai multe de oferit
Alba, în top 10 al orașelor în merită să trăiești: Care este orașul cu cel mai multe de oferit
Potrivit unui top 10 al orașelor din România în care merită să trăiești, municipiul Alba Iulia se află pe locul al patrulea, chiar înainte de Cluj Napoca.
Clasamentul a fost realizat după ce românii din orașele de peste 30.000 de locuitori au dat note localităților în care trăiesc, în funcție de criterii precum siguranța, spațiile verzi, costul vieții, curățenie, administrație, trafic, soluții de smart city și calitatea vieții.
Locuitorii Timișoarei sunt mulțumiți de siguranța, calitatea vieții și spațiile verzi ale orașului, dar nu apreciază la fel de mult administrația, traficul sau curățenia.
9. Craiova
Craiova a intrat în top 10, pentru că locuitorii apreciază siguranța, spațiile verzi și calitatea vieții, dar nu văd cu ochi buni administrația, traficul și funcțiile de smart city.
8. Iași
În Iași, locuitorii sunt mulțumiți de aspecte precum siguranța, calitatea vieții și curățenia, însă apreciază mai puțin traficul, administrația și funcțiile de smart city.
7. Baia Mare
Baia Mare primește apreciere pentru costul vieții, siguranță și curățenie, dar nu și pentru calitatea administrației, trafic și funcțiile de smart city.
6. Brașov
Brașovenii sunt mulțumiți de siguranța, calitatea vieții și curățenia orașului. Administrația, spațiile verzi, traficul și funcțiile smart îi nemulțumesc pe locuitori.
5. Cluj-Napoca
În Cluj, locuitorii sunt mândri de orașul lor. Note mari au dat pentru calitatea vieții și funcțiile de smart city. Totuși, orașul nu stă prea bine în ceea ce privește traficul și costul vieții.
4. Alba-Iulia
Alba Iulia stă bine la siguranță, costul și calitatea vieții, dar nu și la administrație și spații verzi. Aici, locuitorii sunt în mare parte mulțumiți, dar nu foarte entuziaști în vreo privință.
3. Târgoviște
Târgoviște se află pe locul 3 pentru costul vieții, siguranță și calitatea vieții. Mai puțin bine stă la partea de smart city și trafic.
2. Sibiu
Pitorescul Sibiu este foarte apreciat de locuitorii lui, fiind și primul din țară care și-a renovat centrul vechi. Astfel, a ajuns să fie foarte aproape de nivelul orașelor europene.
1. Oradea
Oradea este fruntaș în acest top, pentru că locuitorii lui i-au dat cele mai mari note. La toate capitolele, punctajele date de orădeni au fost foarte mari.
Ştirea zilei
VIDEO| Maia Morgenstern la Festivalul Internațional de Teatru „Povești”, Alba Iulia: „De la poveste începe totul și în povești mă refugiez”
VIDEO| Maia Morgenstern la Festivalul Internațional de Teatru „Povești”, Alba Iulia: „De la poveste începe totul și în povești mă refugiez”
Miercuri, 18 mai, marii actori ai teatrului românesc Maia Morgenstern și Horațiu Mălăele, sunt capetele de afiș în cea de-a patra zi a Festivalui Internațional de Teatru „Povești”, de la Alba Iulia.
De la ora 12.30, Maia Morgenstern a vorbit și a răspuns întrebărilor celor prezenți la Art Cafe despre povești, despre importanța acestora.
„De la poveste începe totul și în povești mă refugiez. De altfel spectacolul care a avut onoarea de a fi invitat la festival, este despre poveștile mele, care vin la suprafață, povești pe care aproape nu le mai recunosc, povești uitate. Gustul, mirosul, senzațiile, sunetul, aduc la suprafață povești dintr-o tinerețe de mult uitată, dintr-o copilărie de acum pierdută aș putea spune, dar ea se întoarce cumva și o retrăiesc în felul ăsta”, a spus Maia Morgenstern.
Întrebată ce tehnici folosește pentru pentru a construi poveștile din spectacol, marea actriță a oferit un răspuns savuros, spre amuzamentul celor prezenți: „Nu știu, habar n-am. Nu sunt scriitor și nici nu mă încearcă ambiția asta. Desigur că o să puteți recunoaște într-o poveste sau alta ce ma influențează.”
Spectacolul la care am învățat cel mai greu textul a fost „NU SUNT EU”. Fără o repetiție, două înainte nu intru pe scenă, mai ales fiind autorul în sală”
În spectacolul-confesiune NU SUNT EU, Maia Morgenstern împărtășește cu tandrețe, nostalgie și umor povești din copilărie și carieră.
Imaginea părinților, „amintirea lor veșnic binecuvântată” și lecțiile prețioase despre demnitate și onoare conturează un tablou emoționant în destinul creator al unei artiste de excepție. Timp de o oră și jumătate, însoțiți de muzica live, spectatorii vor fi purtați într-un carusel al amintirilor, confidenți de încredere pentru secrete nemărturisite până acum, părtași ai bucuriilor mici și mari, martori ai unor situații nedrepte prin care „o elevă ce nu voia altceva decât să fie cum sunt ceilalți copii” a fost nevoită să treacă, notează teatruldramaturgilor.ro.
„În ziua în care am îmbătrânit, am plâns. Un pic. Știu eu de ce. În ziua în care am îmbătrânit, am obosit un pic. Am respirat greu și m-am rezemat de un copac. Am respirat și am uitat unde am plecat. Și-am râs, nu știu de ce. A fost frumos.”
PROGRAM MIERCURI, 18 MAI 2022
10:00 ORICE ȘOARECE IUBEȘTE CAȘCAVALUL, regia Béres László
Teatrul pentru Copii și Tineret Merlin Timișoara
Spectacol de teatru pentru copii / 3+
Sala 67, Teatrul de Păpuși Prichindel / 60 min.
11:00 AVENTURILE LUI CHIȚ MIȚ, regia Georgeta Lozincă
Teatrul pentru Copii și Tineret Ariel Târgu Mureș
Spectacol de teatru pentru copii / 4+
Casa de Cultură a Studenților / 45 min.
11:00 ȚINUTUL DE VIS AL LUI KIBUKI
Kabaré Púpala Marionetas, Germania
Spectacol non-verbal pentru copii / 3+
Liceul Sf. Iosif Alba Iulia / 40 min.
12.00 CAFEAUA CU TÂLC
Conferinţă de presă
Art Cafe
12:30 NU SUNT EU, de Maia Morgenstern
Lansare de carte
Art Cafe / 30 min
18:00 – 20:00
Expoziții permanente de costume și artă plastică realizate de UNATC I.L. Caragiale București
Curator și coordonator: prof.univ.dr. Ștefania Cenean
Foaier Casa de Cultură a Sindicatelor
Foaier Casa de Cultură a Studenților
18:00 NU SUNT EU. Maia Morgenstern, O biografie, direcția de scenă Victor Ioan Frunză
Teatrul Dramaturgilor Români București
One-woman show / 12+
Casa de Cultură a Studenților / 1h 40 min.
20:00 TACHE, IANKE ȘI CADÂR, regia Horațiu Mălăele
Teatrul Municipal Lucia Sturdza Bulandra București
Spectacol de teatru / 14+
Casa de Cultură a Sindicatelor / 1h 20 min.
21:30 O POVESTE CAM CIUDATĂ și alte două povestiri
POEZII ȘI VORBE-N VÂNT, de Horațiu Mălăele
Lansare de carte
Foaier Casa de Cultură a Sindicatelor / 30 min
-
Actualitateacum o oră
19 mai – Ziua pictorilor și data nașterii pictorului Ion Țuculescu
-
Opinii - Comentariiacum o oră
19 mai 1919: A fost înființată organizația non guvernamentală „Salvați Copiii”
-
Ştirea Taacum 22 de ore
ȘTIREA TA| O mașină „tunată” scoate peri albi locuitorilor unei străzi din Alba Iulia: „Un derbedeu cu cotețul lui din o mie nouă sute toamna”
-
Actualitateacum 21 de ore
Președintele Ungariei vine sâmbătă în Alba Iulia: Novák Katalin va fi prezentă la dezvelirea statuii principelui Gábor Bethlen
-
Curier Județeanacum 19 ore
VIDEO| 1 iunie. „Sărbătorile copilăriei” în Alba Iulia: Flashmob „Dansul copilăriei” și vânătoare de comori în Cetatea Marii Uniri. Programul evenimentului
-
Actualitateacum 24 de ore
Subprefectul Mureșan: PNRR reprezintă o șansă importantă pentru creșterea accesibilității și calității serviciilor medicale în județul Alba
-
Actualitateacum 20 de ore
Percheziții în județul Alba: Prejudiciu de aproape 4,7 milioane de lei, în cazul unor firme care colectează și reciclează deșeuri
-
Ştirea zileiacum 10 ore
Alba Iulia, în top 10 al orașelor în merită să trăiești: Care este orașul cu cel mai multe de oferit
-
Ştirea zileiacum 20 de ore
PERCHEZIȚII la Alba Iulia: Un bărbat de 69 de ani, REȚINUT de polițiști. Ce au descoperit oamenii legii
-
Sportacum 17 ore
După tripla istorică din stagiunea 2021/2022, Volei Alba Blaj mizează, în linii mari, pe același lot și în ediția viitoare
-
Actualitateacum 15 ore
Salariu minim de 3.000 de lei, începând cu data de 1 iunie: Ce categorie de români vor beneficia și care sunt condițiile
-
Curier Județeanacum 23 de ore
19-20 mai| Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia organizează cea de-a XIV-a ediţie a Conferinței internaționale a Facultății de Științe Economice, ICMEA 2022