Rămâi conectat

Opinii - Comentarii

Legenda Dragobetelor

Ioana Oprean

Publicat

în

Legenda Dragobetelor

Dragobetele este sărbătorit în Calendarul Popular în ziua de 24 februarie. Cum vremurile s-au schimbat, tinerii au dat uitării pe Dragobete zis şi Dragomir, Ioan Dragobete, Cap de Primăvara – tânărul zeu al dragostei din panteonul mitologiei româneşti. Menţionam că pe vremuri, această sărbătoare nu era prezentă în toate regiunile tarii. Potrivit atestărilor, ea era cunoscuta în sud, mai cu seama în Oltenia.

Citește și: Obiceiuri, tradiţii şi superstiţii de Dragobete, sărbătoarea iubirii la români

Dragobete-Cap de primăvara este una dintre sărbătorile ce prevesteşte începutul primăverii. Romanii numeau sărbătoarea Dragdragobeteobetelui şi „Logodna păsărilor”, deoarece în aceasta zi păsările se împerecheau şi îşi făceau cuib. În lumea satelor, această presupusă logodnă a păsărilor a fost adoptata simbolic de către oameni. Se credea că păsările neîmperecheate în aceasta zi rămâneau stinghere până la Dragobetele din anul viitor, ceea ce era valabil şi în lumea oamenilor, ne spune profesorul Ion Ghinoiu.

Alba Iulia Music & Film Festival 2025

Cum se sărbătorea Dragobetele

În dimineaţa zilei de 24 februarie, tinerii ieşeau din sat la pădure, făceau o hora, se sărutau şi se strângeau în braţe. Fetele adunau flori de primăvara pe care le foloseau pentru descântecele de dragoste. Viorelele si tămâioarele erau păstrate pana la Sanziene, pe 24 iunie, când erau aruncate pe o apă curgătoare. Exista credinţa că cele care nu făceau acest lucru, rămâneau nelogodite. Pretutindeni se auzea zicala: „Dragobetele săruta fetele!”.

Citește și: MESAJE de 8 MARTIE • Mesaje de Ziua Femeii. Urări și felicitări de 8 martie care pot fi transmise prin SMS de Ziua Femeii

Nu cred ca este intamplator faptul ca tinerii ieşeau la pădure în aceasta zi, dacă ţinem seama că Dragobetele locuia prin păduri, pentru a pedepsi persoanele care au lucrat în ziua prăznuirii sale. De aici a luat naştere şi expresia „Nu te-o prinde Dragobetele prin pădure”.

În apropierea pranzului, fetele începeau să coboare în fuga spre sat. Aceasta fuga era numita „zburatorit”. Flacaii urmareau fetele dragi şi acestea se lasau prinse daca tinerii erau dupa placul inimii lor. Avea loc o îmbrăţisare, ce era urmata de un sarut, care semnifica logodna pentru cel putin un an de zile. Multi parinti abia acum aflau simpatiile tinerilor. Se întâmpla ca unii sa fie mulţumiţi, iar în cazul în care nu erau de acord cu alegerea făcută, logodna virtuală era respectată.

Etimologia cuvantului Dragobete

Unii filologi susţin că numele „Dragobete” provine de la două cuvinte vechi slave „dragu” si „biti”, care s-ar traduce prin expresia „a fi drag”. Alţi filologi susţin că vine din cuvintele dacice „trago” – tap (mai târziu devenit „drago”) si „bete” – picioare. Ţapul simbolizând la romani fecunditatea!

Exista si ipoteza ca „Dragobetele” se traduce prin „chipul frumos din Casa lui Dumnezeu, tânărul frumos, ales”, de la cuvintele dacice „drag”, ce semnifica „chip frumos”, „chip de lumina” si „betel”- „casa lui Dumnezeu”.

Citeşte şi: Mesaje de Dragobete. Declaraţii de dragoste, felicitări şi SMS-uri pe care le poţi trimite de ziua îndrăgostiţilor la români

Floarea dragostei

În lumea satului, plantele erau de mare ajutor pentru a afla daca tinerii se căsătoresc. Una din aceste plante era numită Floarea dragostei, o planta cu frunze în forma de lance şi flori roz-purpurii, care creştea în locuri înalte. Se plantau în grădina doua fire de Floarea dragostei pentru tinerii îndrăgostiţi şi dacă cele doua plante se apropiau, era semn ca ei se vor casatori.

Daca in unele legende, Dragobete apare ca fiu al Babei Dochia, în altele ca fiind Navalnicul sau cumnatul lui Lazarica cel mort din dor de plăcinte, un lucru e sigur: este tânăr si este protectorul dragostei şi al îndrăgostiţilor.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

26 iulie 1921 | A intrat în vigoare Tratatul de la Trianon prin care se recunoaște pe plan internațional unirea Transilvaniei, Banatului, Crișanei și Maramureșului cu România

Bera Larisa

Publicat

în

26 iulie 1921 | A intrat în vigoare Tratatul de la Trianon prin care se recunoaște pe plan internațional unirea Transilvaniei, Banatului, Crișanei și Maramureșului cu România Tratatul de la Trianon a fost semnat la data de 4 iunie 1920 între Puterile Aliate învingătoare în Primul Război Mondial și Ungaria, în calitate de stat succesor […]

Citește mai mult

Opinii - Comentarii

25 iulie – Adormirea Sfintei Ana, mama Preasfintei Născătoare de Dumnezeu

Ioana Oprean

Publicat

în

25 iulie – Adormirea Sfintei Ana, mama Preasfintei Născătoare de Dumnezeu În data de 25 iulie, în fiecare an, credincioșii o prăznuiesc pe Sfânta Ana, mama Preasfintei Născătoare de Dumnezeu. Citește și: Ce nume se sărbătoresc de Sfânta Ana Sfânta Ana a fost mama Fecioarei Maria, mama lui Hristos. Ana era din seminția lui Levi […]

Citește mai mult

Opinii - Comentarii

23 iulie 1869 | Se naște Gheorghe Adamescu, istoric literar și membru corespondent al Academiei Române

Buzdugan Rebecca

Publicat

în

23 iulie 1869 | Se naște Gheorghe Adamescu, istoric literar și membru corespondent al Academiei Române Gheorghe Adamescu (n. 23 iulie 1869, București, România – d. 4 aprilie 1942, București, România) a fost un istoric literar, membru corespondent al Academiei Române din 1921, bibliograf, profesor de limba română și limba latină și autorul unor manuale […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea