Curier Județean
Legenda ciorapului de Crăciun. Când au apărut primele daruri puse în șosete
Legenda ciorapului de Crăciun. Când au apărut primele daruri puse în șosete
Ciorăpeii de Crăciun sunt un element popular în cultura modernă a multor ţări. Multe gospodine îşi fac propriile şosete tricotate, care mai de care mai deosebite ca modele, cu care întâmpină Crăciunul – câte o pereche pentru fiecare membru al familiei, chiar cu numele fiecăruia pus pe ciorap, ca Moş Crăciun să ştie cui îi aduce cadoul.
Citește și: MESAJE de CRACIUN. Texte frumoase cu URARI şi FELICITARI de Sărbători
În unele ţări, obiceiul ca un copil să primească drept cadou doar ce încape în şoseta sa de Crăciun. Tradiţia spune că un copil care se poartă rău de-a lungul anului nu va găsi niciun dar în ciorapel, ci doar o bucată de cărbune.
Puțini dintre noi cunosc, însă, povestea ciorapului de Crăciun. Iată cum a apărut acesta:
Se spune că obiceiul ciorapul de Crăciun s-a născut în jurul anului 280 şi a apărut odată cu faptele bune făcute de un om generos numit Nicolas, care trăia în oraşul Myra în Asia Mică, preot creştin cunoscut apoi ca Sf. Nicolae, care şi-a folosit toţi banii ca să îi ajute pe săraci, pe cei în nevoie sau suferinzi.
Citește și: Mesaje de Anul Nou
Legenda spune că un ţăran sărac trăia fericit într-o căsuţă din Myra, Ptara, oraşul Sfântului Nicolae, cu soţia şi cei trei copii ai săi. Dar fericirea familiei s-a destrămat când soţia omului a murit de o boală grea, lăsându-l singur cu cei trei copii de crescut, cuprinşi de disperare. Toate treburile gospodăriei au căzut pe umerii fiicelor, în timp ce tatăl lor trudea ca să asigure un trai familiei sale îndurerate.
Când fiicele au ajuns la vârsta căsătoriei, bietul tată a devenit şi mai deprimat pentru că ştia că nu le poate mărita cu bărbaţi buni, pentru că nu aveau zestre. În acele zile, o tânără soţie trebuia să ofere viitorului soţ ceva de mare valoare. Fără zestre o fată nu avea nicio şansă să se căsătorească.
Între timp, Sfântul Nicolae a aflat de bietul țăran şi de fiicele sale. Cunoscând situaţia financiară a bătrânului, el a decis să îl ajute, dar vroia să o facă în secret. Aşa că s-a dus într-o seară la casa omului cu un sac de galbeni şi a aşteptat ca familia să adoarmă înainte de a-i pune sacul pe geam, în casă.
În acea noapte, fiicele au terminat treaba prin casă şi au agăţat şosetele proaspăt spălate să se usuce lângă foc. Ele nu aveau idee ca binefăcătorul lor era ascuns în preajmă, aşteptându-le să se ducă la culcare. Mai târziu, după ce toată lumea a adormit şi lumina s-a stins, Sfântul Nicolae s-a strecurat lângă geamul lor şi a privit înăuntru. A pus cu grijă punga cu banii de aur într-una din şosete şi a plecat la fel de silenţios cum a venit.
Când tatăl a găsit dimineaţă punga cu aur în şoseta, a căzut în extaz. În sac era suficientă zestre pentru o fiică! Se pare că era un semn de la Dumnezeu, se gândi. Cine oare i-a trimis acest dar? se tot întreba… Omul îşi făcea planuri să o mărite pe fiica cea mare cu aceasta zestre.
Citește și: felicitari de Craciun
În noaptea următoare, Sfântul Nicolae a mai dăruit omului încă o pungă de aur şi tot în şosetă a lăsat-o pe timpul nopţii, aşa încât şi a doua fiică a avut zestre ca să se căsătorească.
Tatăl fetelor deja era foarte curios să afle cine este binefăcătorul misterios aşa că a treia noapte nu s-a culcat şi a stat ascuns să vadă dacă vine cineva cu galbenii şi îi pune în şosetă. Bătrânul l-a văzut şi recunoscut pe bunul preot căruia i-a căzut la picioare cu bucurie şi recunoştinţa şi i-a mulţumit nesfârşit din toată inima sa. Cu binecuvântarea Sfântului Nicolae, bietul om a putut să îşi vadă toate cele trei fiice măritate şi cu o viaţă bună şi prosperă alături de familiile lor.
Citește și: Mesaje de Anul Nou 2022. Urari de Anul Nou. Felicitari de Anul nou. Mesaje de Revelion 2021-2022
Aşa se spune că a început tradiţia şosetelor de Crăciun în ţările europene. Şi de sute de ani copiii agaţă ciorapeii de Crăciun, aşteptând cu înfrigurare să vină Moş Crăciun cu daruri pentru ei când dorm. La începuturi, copiii îşi foloseau proprii ciorapei, dar în timp au început să se fabrice ciorapi speciali de Crăciun.
În zilele noastre ei se găsesc în foarte multe ţări ca un simbol important al Crăciunului, şi sunt în tot felul de modele şi stiluri.

Curier Județean
Jandarmii din Alba vor asigura măsuri de ordine și siguranță publică la evenimentele din weekend, din județ. Recomandări pentru participanți
Jandarmii din Alba vor asigura măsuri de ordine și siguranță publică la evenimentele din weekend, din județ. Recomandări pentru participanți
La sfârșitul acestei săptămâni, pe raza judeţului nostru vor avea loc mai multe evenimente în spaţiul public astfel că echipaje din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean “Avram Iancu” Alba vor executa misiuni specifice, în cooperare cu celelalte instituţii abilitate, pentru ca aceste manifestări să se desfăşoare în condiţii de siguranţă.
Jandarmii vor asigura măsurile de ordine publică pe timpul manifestării „Ziua Rozelor”, organizată în localitatea Ciumbrud, precum și pe timpul festivalului „Cultură pentru Cultură” din Luncile Prigoanei.
Totodată, jandarmii vor asigura măsurile de ordine publică la manifestarea sportivă „Turul Ciclist al Sibiului”, care va avea ca loc de desfășurare zona Șugag-Dobra-Jina.
În vederea evitării unor evenimente neplăcute, jandarmii îi sfătuiesc pe cetăţeni să respecte măsurile de ordine stabilite de organizatori şi forţele de ordine, iar în caz de nevoie să solicite sprijinul acestora în mod direct sau prin apel telefonic la numărul de urgenţă ,,112”.
Curier Județean
Târgul de Joburi de la Aiud: O parte dintre aiudeni și-au găsit un loc de muncă. Care au fost ofertele
Târgul de Joburi de la Aiud: O parte dintre aiudeni și-au găsit un loc de muncă. Care au fost ofertele
Târgul de Joburi, organizat de Primăria municipiului Aiud, a însemnat participarea a 20 de companii aiudene, care caută să angajeze peste 230 de noi oameni.
Pozițiile au fost dintre cele mai diverse, potrivite atât pentru cei cu studii superioare sau medii, cât și pentru cei fără studii: contabil, tehnician în construcții, manager hotelier, director de magazin alimentar, agent vânzări, manager cooperativă, inginer horticol, personal curățenie, șef de tură magazin alimentar, portar, șofer, spălător de vase, ospătar, ajutor de ospătar, bucătar, ajutor de bucătar, recepționer hotel, vopsitor, lăcătuș, sudor, economist, director adjunct de magazin alimentar, lucrător comercial, brutar, patiser, gestionar magazin, tâmplar, zidar, electrician, fierar betonist, subinginer constructor, muncitori necalificați, etc.).
Rezultatul pozitiv al evenimentului constă în faptul că o parte dintre aiudeni și-au găsit un loc de muncă, iar alții interesați pot în continuare să identifice un loc de muncă în baza centralizării pe care am realizat-o.
Târgul de Joburi a fost apreciat și de către antreprenorii aiudeni, care ne-au transmis faptul că este primul târg de joburi la care participă, la inițiativa unei primării din județul Alba. De asemenea, faptul că în urma acestui târg își vor putea găsi fie și un angajat, este un succes.
Sunt puține situațiile în care autoritatea publică locală poate crea locuri de muncă în mod direct. Cei care creează locuri de muncă sunt antreprenorii, iar Primăria municipiului Aiud sprijină antreprenoriatul aiudean pentru că este cel care aduce plus-valoare și bunăstare în comunitate.
Curier Județean
FOTO| Bacalaureat 2022 la Colegiul Militar din Alba Iulia: Rezultate remarcabile, povești de succes și lecții de viață
FOTO| Bacalaureat 2022 la Colegiul Militar din Alba Iulia: Rezultate remarcabile, povești de succes și lecții de viață
Absolvenții Promoției 2022 – „Încoronarea de la Alba Iulia – 100” au încheiat astăzi o etapă importantă și în același timp frumoasă din viața lor, colegiul militar, pregătindu-se să își ia zborul spre noi orizonturi, cu noi aventuri și impliniri. Ei încheie cei patru ani de liceu cu o poveste despre succes și o lecție de viață, motivați de rezultatele de excepţie ale promoțiilor anterioare.
Promovarea examenului de Bacalaureat nu confirmă doar absolvirea liceului ci reprezintă și o piesă importantă din „puzzle-ul” realizării personale.
„Cifrele Examenului de Bacalaureat din acest an ne bucură și ne obligă în același timp să continuăm pe același drum al performanței. Toți cei 112 absolvenți au promovat examenul de Bacalaureat, colegiul militar albaiulian având o rată de promovare de 100%., iar mai bine de jumătate dintre absolvenți, 61 de absolvenți, în procent de 54,46%, au obținut medii peste 9,00.
De asemenea, au fost obținute 21 de note de 10 la disciplinele: fizică – 9, matematică – 6 note de 10, limba și literatura română – 3 note de 10, informatică – 1 notă de 10 și biologie – 1 notă de 10, iar cea mai mare medie este 9,83, obținută de absolventa Anamaria Șteopoae.
Felicitări, dragi absolvenți, știm că aceste rezultate nu au venit ușor, în spatele lor aflându-se multe ore de studiu și efort susținut. Ele sunt o confirmare a muncii de-a lungul celor patru ani, dar și a implicării și devotamentului cadrelor didactice și a susținerii părinților”, au transmis reprezentanții Colegiului.
-
Actualitateacum o oră
ȘTRANDURILE și PISCINELE din județul Alba, unde să te relaxezi și să te răcorești vara aceasta: Program, tarife și facilități 2022
-
Actualitateacum 11 ore
Lucrurile din casă care ne obosesc şi ne storc de energie: Temperatura optimă pentru somn
-
Ştirea zileiacum 8 ore
FOTO| Eleva de ZECE CURAT de la HCC Alba Iulia, la Bacalaureatul 2022. Unde își dorește Ana-Maria să studieze la facultate
-
Ştirea zileiacum 9 ore
AVERTIZARE METEO: COD GALBEN de furtuni și vijelii în Alba. Ploi torențiale, descărcări electrice și grindină, până vineri seara
-
Actualitateacum 24 de ore
Controale mixte ale Antifraudei şi ale ITM: Cine este vizat
-
Actualitateacum 23 de ore
Noi reglementări pentru roaming: Ce modificări apar începând cu data de 1 iulie 2022
-
Actualitateacum 12 ore
Avertisment despre metavers, al unui creator al unei lumi digitale: „Va duce la generaţii de oameni izolaţi”
-
Sportacum 8 ore
Dan Roman și-a ales staff-ul cu care va colabora la CS Ocna Mureș | Cioară a plecat la Industria
-
Curier Județeanacum 8 ore
Apă la PROGRAM în patru localități din Alba: Care este motivul raționalizării
-
Actualitateacum 10 ore
Care sunt benzinăriile care au ieftinit cu 50 de bani prețul la motorină și benzină: Cât va costa un plin
-
Ştirea zileiacum 8 ore
EROARE INCREDIBILĂ la Bacalaureatul 2022: Lucrare de 9,80 la Bacalaureat, notată cu 2,80
-
Ştirea zileiacum 7 ore
MÂNDRIA Liceului de Arte din Alba Iulia: Darius a luat ZECE CURAT la Bacalaureatul 2022. Ce carieră își dorește ca și adult