Rămâi conectat

Actualitate

Legea prin care tichetele sociale pentru grădiniță se dublează a fost promulgată de președintele Iohannis: Care sunt condițiile de acordare

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Klaus Iohannis, președintele României a semnat, joi, 16 aprilie, decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea şi completarea Legii nr. 248/2015 privind stimularea participării în învăţământul preşcolar a copiilor provenind din familii defavorizate, potrivit Agerpres. Prin această lege, valoarea tichetelor sociale pentru grădiniţă creşte de la 50 de lei la 100 de lei.

“Stimulentele educaţionale se acordă copiilor din familiile care au stabilit dreptul la alocaţie pentru susţinerea familiei acordată în baza Legii nr.277/2010, indiferent dacă familia se află în plata acestui drept sau acesta este suspendat. (…)

Stimulentul educaţional se acordă şi copiilor aflaţi în îngrijirea persoanei care a fost desemnată de părinte pentru întreţinerea copilului, pe perioada absenţei părinţilor, conform art. 104 din Legea nr.272/2004, dacă veniturile pe persoană, inclusiv copilul aflat în îngrijire, nu depăşesc nivelul maxim de venituri pentru acordarea alocaţiei pentru susţinerea familiei.

Stimulentul educaţional se acordă numai pentru copiii înscrişi într-o unitate de învăţământ preşcolar”, se mai arată în lege.

Tichetele de grădiniță au fost introduse de Guvernul Cioloș în 2016 și au preluat un model testat și implementat de Fundația Ovidiu Ro, care a și participat la elaborarea actelor normative inițiale.

Aceste tichete pot fi utilizate numai pentru achiziționarea de produse alimentare, de igienă, de îmbrăcămite și/sau rechizite și sunt destinate stimulării participării la grădiniță a copiilor provenind din familii defavorizate.

Condiții de acordare:

venitul lunar al fiecarui membru al familiei nu trebuie sa depaseasca de mai mult de doua ori nivelul venitului minim garantat, adica sa nu fie mai mare de 284 lei
copilul beneficiar poate avea sub vârsta de 3 ani, dacă urmează cursurile învățământului preșcolar, sau poate depăși vârsta de 6 ani și continuă să meargă la grădiniță ca urmare a recomandărilor specialiștilor (copii cu dizabilități și/sau cu dificultăți de învățare)
Depunerea la primarie de catre titulari a unui dosar care cuprinde: cerere-declaratie, acte privind veniturile si componenta familiei*, documentul de inscriere la gradinita

*Modificarile in componenta familiala se anunta in cel mult 15 zile de la producere

Câți copii beneficiază de aceste tichete

Numărul estimat de copii care ar putea beneficia de această lege, din punctul de vedere al venitului, variază între 111.396 (2016) și 107.190 (2017), conform estimărilor Ministerului Muncii și Justiției Sociale, bazate pe datele privind sărăcia colectate în baza de date SAFIR (și ulterior conform estimărilor primăriilor).

În medie însă, conform bazei de date SIIIR a Ministerului Educației Naționale, de lege au beneficiat între 70.000 de copii (2016-2017) și sub 46.500 de copii (2017-2018) – respectiv între 62% și 43% dintre copiii estimați ca fiind potențiali beneficiari. Dintre aceștia, în medie între 65% și 71% au avut o prezență bună la grădiniță, potrivit Raportului de monitorizare făcut în 2018 de organizația Reality Check.

Concluzia lor este următoarea: „Aceste date ne arată că legea încă nu reușește să ajungă la toți copiii pe care ar trebui să îi ajute. Deși rata de prezență la grădință e promițătoare, ea indică totuși faptul că între 35% și 29% dintre copiii eligibili pentru lege au frecventat grădinița prea rar pentru a beneficia de stimulent. De asemenea, din analiza individuală a datelor reiese că există un număr important de localități unde rata de frecvență este foarte slabă, dar această variație este ascunsă de medie. Cu toate acestea, problema mai mare pare a fi cea legată de înscrierea pentru lege (sub jumătate dintre copiii estimați ca având nevoie de ea beneficiază cu
adevărat).”

sursa: edupedu.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

E și România prima în UE: Cel mai mare decalaj între românii foarte bogați și săracii lipiți pământului

Unirea Ziarul

Publicat

în

E și România prima în UE: Cel mai mare decalaj între românii foarte bogați și săracii lipiți pământului România înregistrează unul dintre cele mai mari decalaje din UE între veniturile mari şi cele mici în rândul populaţiei, potrivit unui Infografic Monitorul Social, un proiect al Fundaţiei Friedrich-Ebert-Stiftung România, care citează date Eurostat din 2022. Conform […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea