Rămâi conectat

Ştirea zilei

Legea PORCULUI 2023: LIBER la creșterea lor în gospodării și la comercializarea cărnii. Ce OBLIGAȚII au rămas în legea trimisă spre promulgare

Ioana Oprean

Publicat

în

Legea PORCULUI 2023: LIBER la creșterea lor în gospodării și la comercializarea cărnii. Ce OBLIGAȚII au rămas în legea trimisă spre promulgare

Numărul porcilor care pot fi crescuți în gospodărie nu mai este limitat la 5, ca până acum, potrivit unei serii de modificări la Legea porcului, adoptate de deputați recent.

Potrivit noului act normativ – adoptat de Camera Deputaților (for decizional) cu 190 de voturi „pentru”, 26 „împotrivă” şi 49 de abţineri – se elimină prevederea conform căreia creşterea porcinelor poate fi făcută de către persoane fizice în cadrul exploataţiilor noncomerciale de subzistenţă, înregistrate în Sistemul Naţional de Identificare şi Înregistrare a Animalelor – SNIIA, care cresc maximum cinci porci, cu respectarea normelor de igienă şi sănătate publică privind mediul de viaţă al populaţiei, precum şi cu respectarea normelor de biosecuritate şi bunăstare.

Liber la reproducție și la comercializarea cărnii

De asemenea, se elimină prevederea din legislaţia actuală potrivit căreia porcinele sunt crescute numai pentru îngrăşare, fiind interzisă reproducţia în aceste exploataţii, precum şi cea potrivit căreia porcii, carnea şi produsele din carne rezultate în urma sacrificării acestora nu se comercializează şi sunt destinate exclusiv consumului în gospodăria proprie.

Potrivit noului act normativ – adoptat de Camera Deputaților (for decizional) cu 190 de voturi „pentru”, 26 „împotrivă” şi 49 de abţineri – se elimină prevederea conform căreia creşterea porcinelor poate fi făcută de către persoane fizice în cadrul exploataţiilor noncomerciale de subzistenţă, înregistrate în Sistemul Naţional de Identificare şi Înregistrare a Animalelor – SNIIA, care cresc maximum cinci porci, cu respectarea normelor de igienă şi sănătate publică privind mediul de viaţă al populaţiei, precum şi cu respectarea normelor de biosecuritate şi bunăstare.

Liber la reproducție și la comercializarea cărnii

De asemenea, se elimină prevederea din legislaţia actuală potrivit căreia porcinele sunt crescute numai pentru îngrăşare, fiind interzisă reproducţia în aceste exploataţii, precum şi cea potrivit căreia porcii, carnea şi produsele din carne rezultate în urma sacrificării acestora nu se comercializează şi sunt destinate exclusiv consumului în gospodăria proprie.

Astfel, au fost impuse Cerințe de Biosecuritate pentru Exploatațiile de Porcine, obligatorii pentru persoanele fizice care cresc porcii atât în gospodării, țărănești sau nu, cât și în exploatații comerciale de tip familial. În toate cazurile este impusă ”deținerea porcinelor în spații îngrădite, fără posibilitatea de contact cu animale sălbatice sau porcine din alte unități”

De asemenea, în toate cazurile vor fi obligatorii ”spălarea și dezinfectarea mâinilor și încălțămintei la intrarea și ieșirea din spațiile în care sunt ținute porcinele”, iar pentru gospodăria țărănească și exploatația familială vor fi obligaoriii și ”schimbarea hainelor și a încălțămintei la intrarea și ieșirea din spațiile în care sunt ținute porcinele”.

”Limitarea accesului vizitatorilor în spațiile în care sunt ținute porcinele” și ”interzicerea accesului în spațiile porcinelor pentru minim 48 de ore persoanelor care au avut contact cu mediul silvatic” sunt alte cerințe obligatorii pentru toate persoanele fizice care cresc porci.

O altă regulă prevede că ”împrejmuirile să asigure protecție atât pentru spațiile în care sunt ținute porcinele cât și pentru furajele și așternutul acestora”.

Toate persoanele fizice care cresc porcine vor trebui să le înregistreze în Sistemul Național de Identificare și Înregistrare a Animalelor (SNIIA), iar persoanele fizice neînregistrate la Oficiul Registrului Comerțului din cadrul exploataţiilor comerciale de tip familial, care doresc să crească porcine atât pentru consum familial, cât şi pentru comercializare, în baza atestatului de producător și a carnetului de comercializare, către exploataţii tip gospodăresc și comerciale de tip familial, precum și către abatoare, au obligaţia de a solicita autorizarea sanitar – veterinară, la direcţia sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor, în maximum 6 luni de la intrarea în vigoare a noii legi.

Chiar și simpla creștere pentru subzistență a porcilor va necesita identificarea individuală a acestora, acțiuni medical veterinare obligatorii și gratuite, inclusiv înregistrarea în Sistemul Național de Identificare și Înregistrare a Animalelor (SNIIA).

Sursa: adevarul.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

FOTO | Chef Alexandru Helju, bucătarul de 32 de ani din Alba, a pierdut marea finală în competiția Chefi la cuțite. Premiul era de 30.000 de euro

Bogdan Ilea

Publicat

în

FOTO | Chef Alexandru Helju, bucătarul de 32 de ani din Alba, a pierdut marea finală în competiția Chefi la cuțite. Premiul era de 30.000 de euro Chef Alexandru Helju, bucătarul de 32 de ani din Alba, a pierdut după o finală extrem de discutată, marea finală din emisiunea Chefi la Cuțite și nu a […]

Citește mai mult

Ştirea zilei

FOTO | Canep Art, proiect născut în Alba din dorința de a readuce în prezent tradițiile și meșteșugurile autentice. Identitatea românească adusă în prezent prin ateliere de cusut și brodat

Ioana Oprean

Publicat

în

Canep Art, proiect născut în Alba din dorința de a readuce în prezent tradițiile și meșteșugurile autentice. Identitatea românească adusă în prezent prin ateliere de cusut și brodat Cu siguranță fiecare dintre noi a auzit povești despre tradițiile, obiceiurile și meșteșugurile românești, fiecare zonă având o frumusețe aparte. De curând am cunoscut-o pe Anca Țîrlea, […]

Citește mai mult

Ştirea zilei

Tradiții și superstiții în Ajunul Crăciunului: Ce obiceiuri sunt păstrate cu sfințenie, în toate regiunile țării

Ioana Oprean

Publicat

în

Tradiții și superstiții în Ajunul Crăciunului: Ce obiceiuri sunt păstrate cu sfințenie, în toate regiunile țării Sărbătoarea Nașterii Domnului sau Crăciunul, a reușit în România să încorporeze o serie de tradiții cu substrat păgân, care au rămas în diferite zone ale țării, încă din timpurile precreștine. Potrivit credințelor, obiceiurile au fost păstrate pentru caracterul lor […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea