Legea PORCULUI 2023: LIBER la creșterea lor în gospodării și la comercializarea cărnii. Ce OBLIGAȚII au rămas în legea trimisă spre promulgare
Legea PORCULUI 2023: LIBER la creșterea lor în gospodării și la comercializarea cărnii. Ce OBLIGAȚII au rămas în legea trimisă spre promulgare
Numărul porcilor care pot fi crescuți în gospodărie nu mai este limitat la 5, ca până acum, potrivit unei serii de modificări la Legea porcului, adoptate de deputați recent.
Potrivit noului act normativ – adoptat de Camera Deputaților (for decizional) cu 190 de voturi „pentru”, 26 „împotrivă” şi 49 de abţineri – se elimină prevederea conform căreia creşterea porcinelor poate fi făcută de către persoane fizice în cadrul exploataţiilor noncomerciale de subzistenţă, înregistrate în Sistemul Naţional de Identificare şi Înregistrare a Animalelor – SNIIA, care cresc maximum cinci porci, cu respectarea normelor de igienă şi sănătate publică privind mediul de viaţă al populaţiei, precum şi cu respectarea normelor de biosecuritate şi bunăstare.
Liber la reproducție și la comercializarea cărnii
De asemenea, se elimină prevederea din legislaţia actuală potrivit căreia porcinele sunt crescute numai pentru îngrăşare, fiind interzisă reproducţia în aceste exploataţii, precum şi cea potrivit căreia porcii, carnea şi produsele din carne rezultate în urma sacrificării acestora nu se comercializează şi sunt destinate exclusiv consumului în gospodăria proprie.
Potrivit noului act normativ – adoptat de Camera Deputaților (for decizional) cu 190 de voturi „pentru”, 26 „împotrivă” şi 49 de abţineri – se elimină prevederea conform căreia creşterea porcinelor poate fi făcută de către persoane fizice în cadrul exploataţiilor noncomerciale de subzistenţă, înregistrate în Sistemul Naţional de Identificare şi Înregistrare a Animalelor – SNIIA, care cresc maximum cinci porci, cu respectarea normelor de igienă şi sănătate publică privind mediul de viaţă al populaţiei, precum şi cu respectarea normelor de biosecuritate şi bunăstare.
Liber la reproducție și la comercializarea cărnii
De asemenea, se elimină prevederea din legislaţia actuală potrivit căreia porcinele sunt crescute numai pentru îngrăşare, fiind interzisă reproducţia în aceste exploataţii, precum şi cea potrivit căreia porcii, carnea şi produsele din carne rezultate în urma sacrificării acestora nu se comercializează şi sunt destinate exclusiv consumului în gospodăria proprie.
Astfel, au fost impuse Cerințe de Biosecuritate pentru Exploatațiile de Porcine, obligatorii pentru persoanele fizice care cresc porcii atât în gospodării, țărănești sau nu, cât și în exploatații comerciale de tip familial. În toate cazurile este impusă ”deținerea porcinelor în spații îngrădite, fără posibilitatea de contact cu animale sălbatice sau porcine din alte unități”
De asemenea, în toate cazurile vor fi obligatorii ”spălarea și dezinfectarea mâinilor și încălțămintei la intrarea și ieșirea din spațiile în care sunt ținute porcinele”, iar pentru gospodăria țărănească și exploatația familială vor fi obligaoriii și ”schimbarea hainelor și a încălțămintei la intrarea și ieșirea din spațiile în care sunt ținute porcinele”.
”Limitarea accesului vizitatorilor în spațiile în care sunt ținute porcinele” și ”interzicerea accesului în spațiile porcinelor pentru minim 48 de ore persoanelor care au avut contact cu mediul silvatic” sunt alte cerințe obligatorii pentru toate persoanele fizice care cresc porci.
O altă regulă prevede că ”împrejmuirile să asigure protecție atât pentru spațiile în care sunt ținute porcinele cât și pentru furajele și așternutul acestora”.
Toate persoanele fizice care cresc porcine vor trebui să le înregistreze în Sistemul Național de Identificare și Înregistrare a Animalelor (SNIIA), iar persoanele fizice neînregistrate la Oficiul Registrului Comerțului din cadrul exploataţiilor comerciale de tip familial, care doresc să crească porcine atât pentru consum familial, cât şi pentru comercializare, în baza atestatului de producător și a carnetului de comercializare, către exploataţii tip gospodăresc și comerciale de tip familial, precum și către abatoare, au obligaţia de a solicita autorizarea sanitar – veterinară, la direcţia sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor, în maximum 6 luni de la intrarea în vigoare a noii legi.
Chiar și simpla creștere pentru subzistență a porcilor va necesita identificarea individuală a acestora, acțiuni medical veterinare obligatorii și gratuite, inclusiv înregistrarea în Sistemul Național de Identificare și Înregistrare a Animalelor (SNIIA).
Sursa: adevarul.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
Fetiță de 8 ani, lovită de o mașină, în Alba Iulia, în timp ce traversa regulamentar strada: Șoferița vinovată a plecat de la locul accidentului
Fetiță de 8 ani, lovită de o mașină, în Alba Iulia, în timp ce traversa regulamentar strada: Șoferița vinovată a plecat de la locul accidentului O fetiță de 8 ani, din Feneș, a fost lovită de mașină în timp ce traversa strada regulamentar, în Alba Iulia. Șoferița vinovată a plecat de la locul accidentului. La […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Buna Vestire: Zi aducătoare de veste minunată în care oamenii nu au voie să se certe. Credincioșii au dezlegare la pește
-
Sportacum 5 zile
FOTO: Metalurgistul Cugir – CSM Unirea Alba Iulia 1-1 (1-1), în derby „de Alba” | Dezamăgire pentru „alb-negri”, care au ratat play-off-ul
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
26 Martie: Domnitorul Carol I a fost proclamat primul rege al României. ,,Regele de Oțel’’ care a transformat țara într-un regat independent
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
24 martie: Ziua mondială de luptă împotriva tuberculozei
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
25 martie: Ziua naţională a pădurilor: De la dezastre naturale la defrișări, aceste importante resurse au nevoie de ajutorul nostru
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
26 Martie: Ziua internațională a luptei împotriva epilepsiei