Rămâi conectat

Actualitate

Legea mirosurilor te poate lăsa fără bani în portofel! Amenzi de 30.000 de lei pentru cei care stau la bloc pentru mirosul de mâncare gătită!

Unirea Ziarul

Publicat

în

Legea mirosurilor te poate lăsa fără bani în portofel! Amenzi de 30.000 de lei pentru cei care stau la bloc pentru mirosul de mâncare gătită!

Inițiatorii legii mirosurilor au explicat cum pot fi trași la răspundere cei care stau la bloc, în cazul în care ceilalți locatari se plâng de mirosul de mâncare gătită. Legea mirosurilor îi vizează pe fermieri, dar îi poate afectat pe toți cei care locuiesc la bloc. Fermierii au fost cei mai înfuriați de noua lege a mirosurilor, aprobată de Paralament, și îi cer președintelui Klaus Iohannis să nu promulge legea.

Unul dintre inițiatorii legii, Rodica Militaru, membră a USR, a explicat cum efectele legii se vor produce și în cazul persoanelor care stau la bloc, scrie stiripesurse.ro

Alba Iulia Music & Film Festival 2025

„Există activităţi care sunt deja reglementare şi au nevoie de autorizaţie de mediu. Acestea sunt emise de Agenţia de Protecţie a Mediului, iar controlul îi revine Gărzii de Mediu. Ce a adus legea mirosului nou a fost că s-a adăugat şi disconfortul olfactiv diverselor afectări ale populaţiei”, a explicat Rodica Militaru.

„La elaborarea Legii mirosurilor, a muncit o echipă de specialişti din diverse domenii. Din documentarea noastră a rezultat că există standarde, metodologie şi aparatură privind măsurarea intensităţii mirosurilor. În România există cel puţin un laborator acreditat RENAR pentru determinarea nivelului de miros prin olfactometrie dinamică şi anume Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Ecologie Industrială (ECOIND). Buletinele de analiză eliberate de către un laborator acreditat sunt valabile la nivel internaţional. Prin urmare, în România se pot efectua determinări ale nivelului de disconfort olfactiv”, a arătat Rodica Militaru.

Citește și: STUDIU: Persoanele vârstnice incapabile să identifice mirosuri simple prezintă risc crescut de mortalitate în cinci ani

Inițiatoarea legii a explicat și că legea se va aplica și persoanelor fizice, în scopul reducerii disconfortului olfactiv.

„Legea mirosurilor nu este dedicată fermierilor; ea a fost concepută să acopere un vid legislativ, în scopul reducerii disconfortului olfactiv rezultat din activităţile poluatoare, deoarece s-a constat că acest disconfort nu afectează doar calitatea vieţii, dar conform studiilor medicale, duce în timp şi la instalarea unor afecţiuni neurologice”, a mai explicat Militaru.

„Cred că vecinii ar trebui să fie preocupaţi de buna convieţuire. Nici înainte de apariţia legii nu era de dorit ca în loc să deschidă geamul când găteşte, vecinul să deschidă uşa spre hol, să se răspândească mirosul de gătit în tot blocul. Dar dacă există acest obicei în mod constant şi vecinul nu ţine cont de solicitările celorlaţi locatari, da, legea poate fi invocată. Dacă mirosurile sunt ocazionale şi în aer liber, cred că putem fi cu toţii înţelegători”, a mai declarat Rodica Militaru.

Pe de altă parte, Rodica Militaru a declarat că legea mirosurilor poate fi aplicată şi în cazul mirosurilor considerate plăcute.

Citește și: Situație scandaloasă la Alba Iulia: băutură și mirosuri îngrozitoare langă un loc de joacă pentru copii

„Mirosurile de ciocolată sau de cafea prăjită sunt considerate agreabile, dar dacă provin de la fabrici care lucrează 24/24, pot deveni foarte supărătoare, iar fabricile respective vor trebui să ia măsuri să asigure reţinerea mirosurilor”, a mai declarat Rodica Militaru.
Amenzi de 30.000 de lei

Ea a mai arătat că „în mod normal nu găteşte nimeni ceapă, peşte, grătar 24 de ore din 24”. „Mă gândesc că dacă stai la bloc nu este civilizat, nu era nici pe vremea copilăriei mele, să găteşti cu uşa deschisă la apartament. Sunt lucruri care ţin de civilizaţie. Dacă sunt oameni care nu înţeleg şi pot să intre sub incidenţa aceastei legi”.

Potrivit legii adoptate de Parlament şi trimise la promulgare autorităţile publice au obligaţia de a controla, la sesizarea publicului, activităţile care nu se supun reglementării din punctul de vedere al protecţiei mediului şi care pot crea disconfort olfactiv. Pentru persoanele fizice amenzile pot ajunge la 30.000 de lei, iar pentru persoane juridice sancţiunile maxime sunt de 80.000 de lei.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Sâmbătă, 26 iulie: Ziua cea mai caniculară  de până acum. 42°C la umbră în sudul României. Ce urmează valului de caniculă

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Sâmbătă, 26 iulie: Ziua cea mai caniculară de până acum. 42°C la umbră în sudul României. Ce urmează valului de caniculă Specialiștii de la Administrația Națională de Meteorologie avertizează că finalul lunii iulie vine cu fenomene meteo extreme în România. Sâmbătă, 26 iulie 2025, va fi cea mai fierbinte zi a verii de până acum, […]

Citește mai mult

Actualitate

FOTO | TRAGEDIE: Un copil de 15 ani s-a înecat în râul Mureș

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

TRAGEDIE: Un copil de 15 ani s-a înecat în râul Mureș Tragedie, vineri după-amiază în județul Mureș. Un copil de 15 ani s-a înecat în râul Mureș, în zona localității Cipău. Potrivit IPJ Mureș, pompierii militari din cadrul Detașamentului Târgu Mureș și ai Punctului de Lucru Luduș au fost solicitați în urmă cu puțin timp […]

Citește mai mult

Actualitate

Radu Georgescu: În 2024 România a avut cel mai mare deficit de Cont Curent din Europa iar în 2025 acest deficit a crescut cu 47%

Lucian Daramus

Publicat

în

Radu Georgescu: În 2024 România a avut cel mai mare deficit de Cont Curent din Europa iar în 2025 acest deficit a crescut cu 47% „În 2024 România a avut cel mai mare deficit de Cont Curent din Europa iar în 2025 acest deficit a crescut cu 47%”, subliniază economistul Radu Georgescu.  Citește și: Agenția […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea