Rămâi conectat

Editorial

Legea maghiarizării

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Guvernul Emil Boc este incompetent economic. Nimeni nu se mai îndoieşte de asta, nici măcar oficialii Fondului Monetar Internaţional care s-au dumirit, în sfârşit. Din nefericire, neîncrederea de care se bucură acest guvern din partea oficialilor Fondului (căci populaţia au demonstrat demult că nu-i interesează) se traduce în inflexibilitatea acestora în menţinerea unor măsuri care taie şi doar taie în speranţa că România se va încadra în deficitul prognozat. Dacă guvernul s-ar fi priceput la economie, la reglajele macroeconomice tăierile ar fi fost însoţite de măsuri de compensare şi de relansare economică. Or tocmai asta este ceea ce ne lipseşte. Q.e.d.
Cu sprijinul maghiarilor, Guvernul Boc a trecut cu bine de ultima moţiune de cenzură şi la doar o zi distanţă şi-a asumat răspunderea asupra Legii Educaţiei, o lege contestată care aduce o nouă şi profundă bulversare a tuturor formelor de învăţământ. Deşi se află în dezbatere la Senat, camera decizională, foarte aproape de votul final, legea a fost asumată de Guvernul Boc, ceea ce întăreşte suspiciunile privind trocul dintre PDL şi UDMR pentru susţinerea guvernului. Dacă citim şi prevederile privind „Învăţământul pentru persoanele aparţinând minorităţilor naţionale”, suspiciunea se transformă în convingere. Deşi nu se pomeneşte nicăieri în text că ar fi vorba despre minoritatea maghiară, nu suntem, atât de „needucaţi” încât să nu ne prindem care este adevăratul sens şi al textelor de lege şi al grabei cu care o lege aflată aproape de decizie în Parlament (acolo unde se fac legile într-o ţară normală) a fost asumată. Mai ales că Senatul schimbase unele prevederi într-un sens care nu convenea UDMR, fapt recunoscut de liderii acestei formaţiuni. În plus, Victor Ponta a anunţat, ceea ce se bănuia deja, anume că PSD va modifica Legea Educaţiei adoptată prin asumare imediat ce va ajunge la Putere. Şi atunci de ce graba Guvernului Boc?
Dar de ce spun că este o lege a maghiarizării? Pentru că Istoria şi Geografia României vor fi predate în limba maternă (maghiară). Pentru că Limba şi Literatura Română le vor fi predate în sistemul unei limbi străine. Pentru că se pot înfiinţa la cerere oriunde grupe, clase sau unităţi de învăţământ în limbile minorităţilor fără ca legea să prevadă un număr minim de elevi, aşa cum se stipulează pentru înfiinţarea grupelor, claselor sau unităţilor de învăţământ în limba română. Există sate în care şcolile primare au fost închise pentru că nu aveau destui elevi. Conform acestei legi aici vor putea fi înfiinţate grupe în limba minorităţilor, de vreme ce pentru ei nu se prevede un număr minim de elevi. Ce credeţi că vor face părinţii elevilor români din acest sat? Îşi vor trimite copiii de şase-zece ani la şcolile româneşti din localităţile învecinate, aşa cum rezolvă problema noua lege, sau îi vor trimite la şcoala din sat unde… vor învăţa limba română ca limbă străină? Şi care credeţi că va fi efectul peste o generaţie al acestei situaţii? Maghiarii gândesc pe termen lung. Să facem la fel şi vom vedea că perspectiva descrisă nu este ca în povestea cu drobul de sare, ci dimpotrivă, este o posibilitate care, din păcate, sub ochii noştri va deveni realitate. Mai trebuie să spun că în timp ce posturile disponibile pentru dascălii români se reduc din motive de eficienţă, cele pentru dascălii maghiari se vor păstra, ba chiar se vor înmulţi? Fiecare unitate de învăţământ unde există o grupă măcar în limba minorităţilor va avea obligatoriu un director adjunct de aceeaşi naţionalitate! De ce nu se foloseşte aceeaşi oca pentru toţi? Educaţia unui copil în limba minorităţilor va costa mai mult decât aceea a unui copil român. Iată încă o dovadă a dublului standard!
Trocul s-a făcut între două partide ardelene UDMR şi PDL. Ieri, PSD şi PNL au depus o nouă moţiune de cenzură. Ce vor face parlamentarii români din Ardeal? Vor sta din nou în bănci riscând ca la viitoarele alegeri să stea acasă, sau vor vota moţiunea? Grea alegere!
Anca DINICĂ


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRIPublicitate

Știri recente din categoria Editorial

Editorial

FOTO ȘTIREA TA| „Trafic” restricționat pe podul de lemn din latura vestică a Cetății Alba Carolina. Lucrări de înlocuire a lemnului

Ziarul Unirea

Publicat

în

FOTO ȘTIREA TA| „Trafic” restricționat pe podul de lemn din latura vestică a Cetății Alba Carolina. Lucrări de schimbare a lemnului „Traficul” este restricționat pietonilor pe podul de lemn al laturii vestice a Cetății Alba Carolina, în vedere unor lucrări de înlocuire a lemnului. Un cititor al ziarulunirea.ro a trimis pe adresa redacției câteva imagini […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea