Ziarul Unirea

Legea maghiarizării

Guvernul Emil Boc este incompetent economic. Nimeni nu se mai îndoieşte de asta, nici măcar oficialii Fondului Monetar Internaţional care s-au dumirit, în sfârşit. Din nefericire, neîncrederea de care se bucură acest guvern din partea oficialilor Fondului (căci populaţia au demonstrat demult că nu-i interesează) se traduce în inflexibilitatea acestora în menţinerea unor măsuri care taie şi doar taie în speranţa că România se va încadra în deficitul prognozat. Dacă guvernul s-ar fi priceput la economie, la reglajele macroeconomice tăierile ar fi fost însoţite de măsuri de compensare şi de relansare economică. Or tocmai asta este ceea ce ne lipseşte. Q.e.d.
Cu sprijinul maghiarilor, Guvernul Boc a trecut cu bine de ultima moţiune de cenzură şi la doar o zi distanţă şi-a asumat răspunderea asupra Legii Educaţiei, o lege contestată care aduce o nouă şi profundă bulversare a tuturor formelor de învăţământ. Deşi se află în dezbatere la Senat, camera decizională, foarte aproape de votul final, legea a fost asumată de Guvernul Boc, ceea ce întăreşte suspiciunile privind trocul dintre PDL şi UDMR pentru susţinerea guvernului. Dacă citim şi prevederile privind „Învăţământul pentru persoanele aparţinând minorităţilor naţionale”, suspiciunea se transformă în convingere. Deşi nu se pomeneşte nicăieri în text că ar fi vorba despre minoritatea maghiară, nu suntem, atât de „needucaţi” încât să nu ne prindem care este adevăratul sens şi al textelor de lege şi al grabei cu care o lege aflată aproape de decizie în Parlament (acolo unde se fac legile într-o ţară normală) a fost asumată. Mai ales că Senatul schimbase unele prevederi într-un sens care nu convenea UDMR, fapt recunoscut de liderii acestei formaţiuni. În plus, Victor Ponta a anunţat, ceea ce se bănuia deja, anume că PSD va modifica Legea Educaţiei adoptată prin asumare imediat ce va ajunge la Putere. Şi atunci de ce graba Guvernului Boc?
Dar de ce spun că este o lege a maghiarizării? Pentru că Istoria şi Geografia României vor fi predate în limba maternă (maghiară). Pentru că Limba şi Literatura Română le vor fi predate în sistemul unei limbi străine. Pentru că se pot înfiinţa la cerere oriunde grupe, clase sau unităţi de învăţământ în limbile minorităţilor fără ca legea să prevadă un număr minim de elevi, aşa cum se stipulează pentru înfiinţarea grupelor, claselor sau unităţilor de învăţământ în limba română. Există sate în care şcolile primare au fost închise pentru că nu aveau destui elevi. Conform acestei legi aici vor putea fi înfiinţate grupe în limba minorităţilor, de vreme ce pentru ei nu se prevede un număr minim de elevi. Ce credeţi că vor face părinţii elevilor români din acest sat? Îşi vor trimite copiii de şase-zece ani la şcolile româneşti din localităţile învecinate, aşa cum rezolvă problema noua lege, sau îi vor trimite la şcoala din sat unde… vor învăţa limba română ca limbă străină? Şi care credeţi că va fi efectul peste o generaţie al acestei situaţii? Maghiarii gândesc pe termen lung. Să facem la fel şi vom vedea că perspectiva descrisă nu este ca în povestea cu drobul de sare, ci dimpotrivă, este o posibilitate care, din păcate, sub ochii noştri va deveni realitate. Mai trebuie să spun că în timp ce posturile disponibile pentru dascălii români se reduc din motive de eficienţă, cele pentru dascălii maghiari se vor păstra, ba chiar se vor înmulţi? Fiecare unitate de învăţământ unde există o grupă măcar în limba minorităţilor va avea obligatoriu un director adjunct de aceeaşi naţionalitate! De ce nu se foloseşte aceeaşi oca pentru toţi? Educaţia unui copil în limba minorităţilor va costa mai mult decât aceea a unui copil român. Iată încă o dovadă a dublului standard!
Trocul s-a făcut între două partide ardelene UDMR şi PDL. Ieri, PSD şi PNL au depus o nouă moţiune de cenzură. Ce vor face parlamentarii români din Ardeal? Vor sta din nou în bănci riscând ca la viitoarele alegeri să stea acasă, sau vor vota moţiunea? Grea alegere!
Anca DINICĂ

ELIT

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

ADEZIUNE PLUS ALBA

Te-ar putea interesa și:

La TV totul e bine… la mine nu!

Nu cred că cineva din România, bineânțeles în afară de cei din Guvern, va îndrăzni să contrazică statisticile și sondajele… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

70 de milioane de lei sprijin de la stat pentru promovarea firmelor la export

Prin Programul de promovare a exporturilor, gestionat de Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț şi Antreprenoriat aprobat de Guvern,  firmele private… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Român ca bradul…

Una dintre comparaţiile cele mai dragi sufletului nostru  este aceea că românul e „ca bradul”. Adică drept, neîncovoiat, falnic şi… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Se ofilește crinul liberalului Crin

Venă groasă și isterică la gâtul crinului galben al liberalismului rămânesc. Icterul mecanic provocat de „Inițiativa România Liberală” a provocat… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Studiu sociologic. România și criza migrației: Cum a evoluat această problemă de-a lungul timpului

Problema migrației a fost, dintotdeauna, una dintre efectele negative ale complexului proces de globalizare. Astfel, una dintre cele mai teribile… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Temperaturi sub zero grade Celsius înregistrate în județul Alba

Miercuri dimineață, 28 octombrie 2015, la Sebeş a fost măsurată o temperatură minimă de minus 0,4 grade Celsius, potrivit Serviciului… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Retrocedăm… Ardealul?!?

Nu ştiu de ce noi, românii, ne găsim întotdeauna să fim mai… catolici decât Papa! Mă refer de această dată… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

10 Comentarii

toma 30 octombrie 2010 at 9:29

Responsabilitatea votului si responsabilizarea celui ales UNINOMINAL sint acum dezideratele celui trimis de noi sa ne reprezinte in parlamentul Romaniei.
Vointa alegatorului trebuie sa primeze si nu degetul ridicat sau coborit al unui politruc de partid, ce dicteaza interesul unui individ sau al unui grup de interese.

Halva cu praz 30 octombrie 2010 at 9:51

„Grea intelegere!” , mai ales pentru A.D. Ce te deranjeaza ,stimata, sa studieze copii maghiari, in limba lor, materiile la clasa? Daca ei vor asa , nu cred ca le poti impune altfel. De unde pana unde -legea maghiarizarii- doar in creierele inferbantate ale unor nationalisti . Din 1918 si pana acum, maghiarii au ajuns de la 50% la 20% in Transilvania. De asta nu ne scrii?
„Guvernul Boc este incompetent economic” -bine ca au fost competente toate guvernele de dupa ’89 care v-au invatat cu pomeni. Ii fii dumnata laureata premiului Nobel pt. economie si noi nu stim. Dezinformezi total.

Dan Siñedru 30 octombrie 2010 at 15:55

Dinica nu-i cunva nume de tigan?
Cred ca da, si ma bucura ca ceva s-a intamplat, in Romania, ca se baga disciplina in magraoni, ca Anca Dinica, ii atat de suparata pe guvernul Boc!

Niciodata 30 octombrie 2010 at 19:42

Niciodata nu va fi acordata autonomia administrativa tinutului secuiesc de la Bucuresti , deoarece imediat ar trebui acordata imediat si Ardealului si altora. Buna smecherie si utilizata cu succes de 90 de ani. Ardealul cica are nevoie de Bucuresti pentru a nu fi maghiarizat. Va reamintesc ca Croatia are 4 milioane de locuitori, Slovenia are 2 milioane de locuitori si au propriile lor capitale. De 20 de ani ne-o trage sistematic Bucurestiu nu Budapesta. Felicitari UDMR !

gicu123 30 octombrie 2010 at 23:18

Rusine ce se intampla la ora actuala in tara !!! Guvrnul Boc a devenit mai nou guvern dictatorial…..daca Opozitia zice „Vreau’, imediat vine Boc cu „Nu-ti dau”
Se propune o masura anticriza…. Boc zice ca nu-i buna ca are el alta mai buna….
Unguru hotu` sta la panda(asa a facut de 900 de ani incoce)….(neam de profitori si miseli)…. cand vede ca Boc ii incoltit, vine in ajutorul lui… , dar cum nimic in lumea asta nu-i gratis… vine cu conditia… si Boc prostu` ii da….
Din conflictele interne numa ungurii au de castigat…
Afara cu Boc !!!!

Dan Siñedru 31 octombrie 2010 at 7:10

Bucurestiul are nevoie de liniste, ca numai in liniste poate exploata, cum nu a mai fost niciodata exploatata, Transilvania!

om trist 31 octombrie 2010 at 17:19

Se mentine tonul retardat de xenofobie, sovinism , in cadrul articolului comentat.D/na Dinca , nu santeti un om corect , de ce nu pomeniti nimic despre promisiunile facute in scris in 1918 fata de minoritati?Poate nu vreti sau chiar nu cunosteti istoria adevarata a acestui tratat?Mai cititi , invatati si NUMAI DUPA DOCUMENTARE SERIOASA sa asterneti randuri , asa , nu faceti altceva decat provocare tensionarii relatiei intre conlocuitori , mintind fara jena si manipulant o patura de oameni neinformata.Dealtfel imi raspundeti la o intrebare simpla…… si ce rau se face daca se va invata in limba maghiara disciplinele amintite?Cunoasteti in cate state se invata in dif limbi in scoli?Poate nici acest fapt real nu cunoasteti ,

om trist 31 octombrie 2010 at 17:23

Chiar asa functioneaza cenzura la dvs? Daca cineva scrie adevarul despre acest subiect , il anulati ? REPET, autoarea are lacune f serioase de istorie adevarata si este sovina .

admin 31 octombrie 2010 at 18:08

Nu a fost vorba de cenzura (din partea noastra). Pur si simplu comentariul dvs. a continut un grup de litere care a fost automat oprit de la publicare. De altfel, puteti vedea ca am admis comentariul respectiv, fara modificari asupra lui.

om trist 1 noiembrie 2010 at 15:58

Observ ca D na Dinica evita un raspuns la intrebarile mele, deci,,,,,,,,

Comentariile sunt oprite