Rămâi conectat

Actualitate

Legea internshipului: Ce trebuie să știe angajatorii care lucrează cu stagiari, interni sau ucenici. Contracte, remunerații și subvenții

Ziarul Unirea

Publicat

în

Legea internshipului a intrat în vigoare în luna august. Ce trebuie să știe angajatorii care lucrează cu stagiari, interni sau ucenici despre contracte, remunerații și subvenți.

Angajatorii care vor să lucreze cu interni se vor raporta, din august, la o lege specială a contractelor de internship. Cum stagiatura, ucenicia și internshipul reprezintă raporturi de muncă diferite, cu reglementări specifice, iar angajatorii care încheie astfel de contracte pot primi de la stat unele subvenții, deloc neglijabile ca valoare, e foarte important să se facă deosebire între fiecare dintre acestea.

Reglementarea internshipului, în vigoare din 18 august 2018, este oferită prin Legea nr. 176/2018, ucenicia la locul de muncă e tratată prin Legea nr. 279/2005, iar stagiatura deubtanților în profesie este reglementată de Legea nr. 335/2013 privind efectuarea stagiului pentru absolvenții de învățământ superior.

1. Cine poate fi intern/stagiar/ucenic?

Stagiarul este un debutant în profesie, proaspăt absolvent al învățământului superior, pe care firma îl angajează cu contract de muncă (cu excepția celor care dovedesc că au desfășurat, potrivit legii, activitate profesională în același domeniu, anterior absolvirii).

Internul este o persoană în vârstă de cel puțin 16 ani, care caută dezvoltarea unor abilități profesionale și experiență la organizația-gazdă, care poate fi sau nu absolvent al unei facultăți, cu sau fără experiență profesională. Aceeași persoană va putea fi intern la mai multe firme/angajatori de la stat, dar nu la aceeași firmă (decât dacă ar fi vorba de ramuri distincte de activitate).

În fine, ucenicul e persoana cu vârsta de peste 16 ani care, din voință proprie, încheie un contract de ucenicie cu un angajator, în scopul obținerii unei calificări. Ucenicul caută formare profesională pentru ocupația din care vrea să câștige bani.

2. Ce tip de contract se încheie cu fiecare?

Fiecare dintre cele trei legi de mai sus prevăd condiții specifice pentru contractele de stagiatură, internship și ucenicie.

Să începem cu internshipul: potrivit Legii nr. 176/2018, organizația-gazdă (firmă privată sau autoritate/instituție publică) va fi obligată să-i facă internului un contract în condițiile legii, riscând altfel amenzi și de 20.000 de lei. Ca durată, există un maxim de șase luni, dar nu mai mult de 720 de ore per total.

Contractul de ucenicie este, potrivit Legii nr. 279/2005, un tip de contract de muncă special, încheiat pe durată determinată, în temeiul căruia ucenicul se obligă să se pregătească profesional și să muncească pentru și sub autoritatea angajatorului, cu plata unui salariu și bifarea tuturor condițiilor pentru formarea profesională. Ca durată, în funcție de nivelul de calificare, un astfel de contract se poate face pe perioade între 12 și 36 de luni (și poate exista o perioadă de probă de cel mult 30 de zile lucrătoare). Lipsa contractului poate duce la amenzi de câte 10.000 de lei.

În schimb, contractul de stagiatură este un contract atașat contractului de muncă al stagiarului cu un angajator și care are o durată fixă: șase luni, cu excepția situațiilor în care prin legi speciale se prevede o altă durată. Lipsa contractului de stagiu atrage amenzi între 1.000 și 2.000 lei, potrivit Legii nr. 335/2013.

3. Remunerația obligatorie și taxarea contractelor

Cum contractul de ucenicie e, de fapt, un tip de contract de muncă, iar cel de stagiatură e atașat unui contract de muncă, este clar că ucenicul și stagiarul primesc un salariu corespunzător orelor de muncă prestate, că pentru acel salariu se datorează impozit și contribuții ș.a.m.d.

La internship, în schimb, Legea nr. 176/2018 stabilește că internul trebuie să primească o indemnizație (asimilată veniturilor salariale din perspectiva plății impozitului), de cel puțin 50% din valoarea salariului minim brut, proporțională cu timpul efectiv lucrat. Cei care nu-și vor plăti internii, din 18 august, vor risca amenzi între 2.000 și 4.000 de lei.

4. Subvențiile de la stat

Pentru întreaga perioadă a contractului de ucenicie/stagiatură, firmele pot primi pentru fiecare ucenic/stagiar câte 2.250 de lei, potrivit unor modificări recent aduse celor două legi care reglementează cele două tipuri de contracte. Cum poate un angajator să ceară bani de la stat pentru ucenicii aduși la firmă sau pentru stagiari?

În schimb, pentru cei care vor lucra cu interni, legea ce va intra în vigoare în august stabilește o subvenție doar pentru cei care îi vor angaja ulterior pe acei interni. Recompensarea firmelor pentru transformarea internshipurilor în contracte individuale de muncă va fi reprezentată de aproximativ 1.000 de euro, condiționată de menținerea contractului de muncă pentru cel puțin doi ani.

Notă: Angajatorii care iau în considerare acordarea acestor subvenții pentru ucenicii/stagiarii/internii pe care îi angajează ar trebui să analizeze cu atenție condițiile în care se pot încheia contractele respective și cele în care se acordă banii. Același candidat nu poate fi trecut prin două sau trei astfel de contracte, pentru ca firma să obțină de pe urma sa două sau mai multe astfel de subvenții: doar un anumit tip de candidat poate fi ucenic, stagiar ori intern.

Sursa: avocatnet.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Vinerea Mare la catolici: Ziua în care Hristos a fost răstignit şi a murit pe cruce. Tradiții în Vinerea Neagră

Ziarul Unirea

Publicat

în

Vinerea Mare la catolici: Ziua în care Hristos a fost răstignit şi a murit pe cruce. Tradiții în Vinerea Neagră Vineri, 29 martie 2024, este o zi specială pentru credincioșii romano-catolici și reformați din întreaga lume. Este Vinerea Mare, zi în care aceștia trebuie să stea departe de mesele îmbelşugate, să se roage și să […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea