Legea de înfiinţare a ‘DNA-ului pădurilor’, propusă de USR, este neconstituţională. CCR a admis sesizarea Guvernului

TECHNOVA - Înlocuiește-ți centrala

CCR a admis sesizarea Guvernului, astfel, Legea de înfiinţare a ‘DNA-ului pădurilor’, propusă de USR, este neconstituţională.

Obiecția de neconstituționalitate formulată de Guvernul României a fost admisă de către Curtea Constituţională, care a constatat cu unanimitate de voturi că  Legea pentru organizarea și funcționarea Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Mediu, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative este neconstituțională.

Pro România - Misiunea ieșirii din criză

Guvernul a înaintat în iulie o sesizare de neconstituționalitate privind legea de înființare Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Mediu (nr. așa numitul DNA al pădurilor), lege promovată de USR și adoptată de Parlament la mijlocul lunii iunie.

Înființarea Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Mediu a primit votul final în Senat pe 16 iunie, după ce proiectul a trecut anteior și de Camera Deputaților. Subiectul a fost discutat la înainte de vot de președintele Klaus Iohannis cu liderul USR, Dan Barna, ceea ce a dus la repoziționare a PNL, care a votat inițiativa în Senat. În Camera Deputaților, liberalii s-au abținut la vot, legea fiind susținută de USR PSD, ProRomânia, PMP și ALDE. UDMR a votat împotriva, susținând că DNA-ul pădurilor nu are avizul Consiliului Superior al Magistraturii.

Proiectul a fost depus înaintea declarării stării de urgență, el fiind semnat de 42 de senatori și deputați de la USR, PNL, PSD, PMP și ProRomânia. Inițiativa legislativă aparține însă celor de la USR, ceilalți parlamentari doar semnând pentru susținerea ei.

„Organele de cercetare penală nu au cercetat nici o infracțiune de mediu în ultimii cinci ani. Propunem înființarea unei Direcții de Investigare a Infracțiunilor de Mediu, o structură creată pe modelul DNA și DIICOT, care să preia competența de soluționare a tuturor infracțiunilor de mediu prevăzute în Codul Penal și în legislația specială din domeniu”, se arată în expunerea de motive a proiectului legislativ.

Direcție ar trebui să funcționeze ca o structură în cadrul Parchetului General. Proiectul a primit aviz negativ şi din partea CSM.

Sursa: stiripesurse.ro

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419