Rămâi conectat

Actualitate

Legea care îți permite să retragi bani din POS-ul magazinelor, aprobată de Senat

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

În curând, clienții cu card bancar vor putea retrage bani și de la magazinele dotate cu POS-uri folosite pentru a plăti cumpărăturile cu cardul. Asta prevede un proiect de lege adoptat, marți, de senatorii români. Suma pe care o puteți cere nu poate depăși însă 200 de lei. Sistemul ”cash back” a fost gândit pentru a veni, în special, în ajutorul persoanelor din localităţile mici în care băncile refuză să amplaseze bancomate.

Conform proiectului de lege, operatorii economici care acceptă plăţi cu cardul bancar vor putea să acorde, la cerere, avansuri de numerar la terminalele de plată, indiferent dacă clienţii fac sau nu o achiziţie.

Operatorii economici, persoane juridice, care acceptă ca mijloc de plată cardurile de debit şi cardurile de credit, pot acorda, la cererea clientului, avansuri de numerar la terminalele de plată, indiferent dacă acesta achiziţionează sau nu bunuri sau servicii, în limitele prevăzute de lege şi în condiţiile prevăzute în contractul încheiat cu banca, prevede proiectul de lege.

Un avans de numerar va fi acordat în limita a 200 de lei şi va fi evidenţiat în mod distinct pe bonul fiscal emis de comerciant. Dacă numerarul disponibil nu va acoperi suma cerută de client, operatorul economic va acorda suma maximă de care dispune în numerar, este subliniat în document.

Modificările adoptate de Senat, explică iniţiatorii propunerii de act normativ, au fost gândite pentru a veni în ajutorul persoanelor din localităţile mici în care băncile refuză să amplaseze bancomate.

În ceea ce priveşte utilizarea mijloacelor moderne de plată, o situaţie paradoxală se poate întâlni în multe localităţi rurale sau urbane mici din România, unde din raţiuni economice băncile refuză să amplaseze terminale ATM. În aceste condiţii, avansul de numerar prin terminalul POS aflat la comercianţii din localitate poate reprezenta o soluţie pentru persoanele cărora li se virează drepturile băneşti pe carduri bancare, scrie în expunerea de motive a proiectului.

Totodată, iniţiatorii precizează că acest serviciu va scuti utilizatorii de carduri bancare de drumuri suplimentare la bancomate, atunci când aceştia au nevoie de numerar.

Acordarea de către comercianţi de avansuri în numerar în combinaţie cu plata bunurilor şi/sau serviciilor achiziţionate reprezintă o practică uzuală în ţările în care sistemele moderne de plată au fost introduse de câteva decenii, terminalele de plată (POS-urile) având şi funcţie de bancomat pentru clienţi. Aceasta constituie o facilitate apreciată în mod deosebit de utilizatorii de carduri (cash back), scutindu-i de drumuri suplimentare până la un ATM în cazul în care au nevoie de numerar. Dovada faptului că numeroşi clienţi îşi doresc introducerea unui astfel de serviciu este că cel puţin două instituţii bancare din România au pus la dispoziţia clienţilor carduri de debit care au asociate o astfel de facilitate, se mai arată în expunerea de motive.

Legea a fost adoptată însă cu o largă majoritate și va intra și în dezbaterea Camerei Deputaților. Dacă va primi undă verde și din partea deputatilor, apoi de la președintele României, românii pot retrage bani și de la POS-urile existente în magazine. (C.M.)

sursa: :avocatnet.ro, pro tv


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

ANAF i-a luat la ”ochi” pe românii care realizează venituri din chirii

Unirea Ziarul

Publicat

în

ANAF i-a luat la ”ochi” pe românii care realizează venituri din chirii În căutare de bani pentru a acoperi găurile din buget, Guvernul trimite ANAF-ul după contribuabilii suspectați că nu-și declară sursele de venit. Agenția Națională de Administrare Fiscală i-a luat, din nou, la ochi pe românii care fac bani din chirii. „Autoritățile de la […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea