Rămâi conectat

Actualitate

Lege specială pentru apa minerală! Ce prevederi conține proiectul

Ioana Oprean

Publicat

în

O lege care reglementează activitățile de valorificare a apei, se află acum în dezbatere publică. Acest proiect conține multe prevederi.

Această lege va reglementa felul în care sunt exploatate, ambalate şi etichetate apele minerale. De asemenea, redevențele plătite şi alte prevederi legate de domeniu vor fi reglementate de legea resurselor hidrominerale, proiectul fiind pus în dezbatere publică de Ministerul Economiei

Legea resurselor hidrominerale reglementează activităţile de prospecţiune, exploatare, protecţie şi valorificare a apele minerale naturale, apele de izvor, apele de masă din surse subterane, apele minerale terapeutice, apele geotermale, precum şi apele minerale medicinale şi gazele.

De asemenea, toată apa îmbuteliată s-ar putea scumpi din cauza redevenţelor care sunt majorate. 80% din valoarea aceastora ar urma să meargă la stat. Ministerul Economiei a supus dezbaterii publice proiectul Legii resurselor hidrominerale, prin care majorează redevenţele pentru toate tipurile de apă îmbuteliată. Astfel, toată apa îmbuteliată s-ar putea scumpi, atât cea minerală, cât şi cea de izvor sau apa de masă, scrie Adevărul.

Perimetrele de explorare/exploatare scoase la concurs de oferte se stabilesc de către A.N.R.M. şi Secretariatul General al Guvernului, prin ordin comun.

Proiectul introduce recunoaşterea oficială pentru apa de izvor. şi prevede obligativitatea încheierii unui contract de concesiune pentru apele de izvor cu A.N.R.M. şi pentru apele de masă cu A.N.A.R.

Nu se mai percep taxe de către A.N.R.M. pentru activităţi de prospecţiune, explorare şi exploatare.

Contractul de concesiune se poate acorda pentru cel mult 49 de ani, după care concesiunea încetează.

De asemenea, legea propusă prevede condiţiile de plată a redevenţelor, precum şi sancţiunile pentru neîndeplinirea obligaţiilor de către titularii de permise şi licenţe. Redevenţa pentru exploatarea apei minerale, apei de izvor sau a apei de masă îmbuteliate se stabileşte astfel: a) 4,0 Euro/m3 pentru apa minerală naturală îmbuteliată; b) 4,0 Euro/m3 pentru apa de izvor îmbuteliată; c) 4,0 Euro/m3 pentru apa de masa îmbuteliată; d) 0,1 Euro/m3 pentru apa medicinala îmbuteliată; e) 0,1 Euro/m3 pentru apa minerală terapeutică utilizată în balneaţie; f) 0,00 Euro/m3 pentru apa geotermală şi pentru apa minerală naturală utilizată la buvetele publice.

Fac obiectul redevenţei numai cantităţile de resurse hidrominerale comercializate; nu fac obiectul plăţii redevenţelor cantităţile de apă deversată controlat în vederea menţinerii caracteristicilor calitative ale acestora.

Actul normativ introduce obligativitatea contorizării apelor de masă şi implicit redevenţierea lor.

O altă prevedere este obligativitatea inscripţionării pe etichetele apelor de masă, a sursei de îmbuteliere.

Sunt interzise inscrierea şi utilizarea pe ambalaje, etichete şi în publicitatea de orice fel, a indicaţiilor care atribuie unei ape minerale naturale proprietăţi referitoare la prevenirea, tratarea sau vindecarea unor boli umane. Pe etichete pot fi înscrise indicaţii precum: ,,stimuleaza digestia”, ,,poate facilita funcţiile hepato-biliare” sau indicaţii similare, dacă acestea nu contravin altor prevederi din lege.

Sursa: capital.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Scrisoare deschisă către Ministerul Educației: „Fără buletin moldovenesc, nu se poate” – realitatea absurdă a birocrației românești

Publicat

în

Scrisoare deschisă către Ministerul Educației: „Fără buletin moldovenesc, nu se poate” – realitatea absurdă a birocrației românești Bloggerul Viorel Iftimie, din județul Alba, a publicat recent pe pagina sa de Facebook o scrisoare deschisă adresată Ministerului Educației, în care denunță absurditățile birocratice care pun piedici tinerilor cu origini basarabene, chiar dacă aceștia au studiat, trăit […]

Citește mai mult

Actualitate

Orașele din România pot candida pentru titlul de Capitală a Tineretului în 2027: Alba Iulia va prelua ștafeta în 2026

Publicat

în

Orașele din România pot candida pentru titlul de Capitală a Tineretului în 2027: Alba Iulia va prelua ștafeta în 2026 Orașele din România sunt invitate să candideze pentru titlul de „Capitala Tineretului din România 2027”, un program național deschis tuturor localităților, indiferent de dimensiune sau regiune, care susțin implicarea activă a tinerilor în dezvoltarea comunităților. […]

Citește mai mult

Actualitate

Recensământul animalelor de companie, o primă măsură necesară împotriva eutanasierii patrupezilor de către autorități. Ce pași mai sunt necesari?

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Recensământul animalelor de companie, o primă măsură necesară împotriva eutanasierii patrupezilor de către autorități. Ce pași mai sunt necesari? Medicul veterinar Mircea Ștefanache este unul dintre recenții invitați ai emisiunii DC Anima, transmisă pe canalul de YouTube DCNEWS. În cadrul aceste ediții, el a vorbit despre un recensământ al animalelor de companie și care ar […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea