Rămâi conectat

Opinii - Comentarii

Lăsatul secului pentru Postul Adormirii Maicii Domnului – Creştinii ortodocşi se pregătesc pentru cele două mari praznice din luna august: Schimbarea la Faţă și Adormirea Maicii Domnului

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Postul Adormirii Maicii Domnului reprezintă unul dintre cele mai importante posturi pe care credincioşii trebuie să le ţină de-a lungul anului. Ca durata, acesta este mai scurt doar decât Postul Paştelui şi cel al Crăciunului. Postul Adormirii Maicii Domnului începe de regulă la dată de 1 august şi ţine două săptămâni (1-15 august).

Lăsata secului are loc pe 31 iulie însă, în cazul în care această zi pică miercurea sau vinerea, se lasă secul în cursul serii zilei de 30 iulie, iar postul începe pe 31 iulie.

Citește și: Tradiții și obiceiuri de Postul Adormirii Maicii Domnului

Tradiţional, acest post mai poartă denumirea de Postul Sfintei Mării sau Santamariei, fiind postul care pregăteşte creştinii ortodocşi de cele două praznice extrem de importante care au loc în luna august: Schimbarea la Faţă, care are loc pe 6 august şi Adormirea Maicii Domnului, sărbătoare prăznuită de către Biserica Ortodoxă în fiecare an pe 15 august.

Data acestui post a fost stabilită cândva în secolul al V-lea, odată cu dezvoltarea cultului Maicii Domnului. La începuturile postului, durata acestuia diferea pentru creştini. Cei din Antiohia obişnuiau să postească doar o zi, pe 6 august, în timp ce credincioşii din Ierusalim posteau timp de opt zile.

Citește și: Mesaje de Sfânta Maria • Urări de ”la mulți ani” de Sfânta Marie • SMS şi felicitări de ziua numelui

De asemenea, unii creştini obişnuiau să postească întreaga lună august, pe când alţii făceau acest lucru în luna septembrie. Uniformizarea duratei şi a datei postului Adormirii Maicii Domnului s-a întâmplat în secolul al XII-lea, în cadrul sinodului local din Constantinopol din anul 1166. Acesta a fost condus de care patriarhul ecumenic Luca Crysoverghis. Cu acest prilej s-a hotărât ca postul să se ţină începând de pe data de 1 august şi să ia sfârşit două săptămâni mai târziu, pe 15 august, zi în care Biserica o prăznuieşte Adormirea Născătoarei de Dumnezeu Fecioara.

De asemenea, există rânduiala de săvârşire a slujbei de Vecernie în perioada acestui post împreună cu cele două Paraclise ale Fecioarei Maria, iar în ajunul praznicului, Prohodul Maicii Domnului.

Citește și: Nume care se sărbătoresc de Sfânta Maria

Postul Adormirii Maicii Domnului nu se rezumă la înfrânarea de la anumite alimente, ci, mai degrabă, de la toate lucrurile care ne despart de bunul Dumnezeu. Nu este suficient abţinerea de la anumite alimente, ci ar trebui să ne oprim din săvârşirea de păcate. În această perioada credincosii nu ar trebui să fie mâhniţi de faptul că nu vor consumă alimente de „dulce”, deoarece prin refuzul consumării acestor alimente ne vom putea bucură de darurile pe care Dumnezeu ni le va oferi, scrie Calendarul Ortodox.

Postul Adormirii Maicii Domnului nu este menit să determine credincioşii să îşi dispreţuiască trupul, prin prisma faptului că în fiecare luni, miercuri şi vineri până la orele 15:00 se recomandă ajunare, iar mai apoi se poate consumă doar mâncare uscată iar în zilele de marţi şi joi să se consume mâncare fără ulei. Rostul acestui post este de a crea o armonie perfectă între trup şi suflet, căutând că acestea două să fie mângâiate.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

Un tânăr din Alba participă la SERP Conf 2024, cel mai mare eveniment de SEO din Europa Centrala si de Est

Unirea Ziarul

Publicat

în

Un tânăr din Alba participă la SERP Conf 2024, cel mai mare eveniment de SEO din Europa Centrala si de Est. Ce discută profesioniștii în optimizarea pentru motoarele de căutare Iulian Ghișoiu, un tânăr din Sebeș, pasionat de SEO, fondator și general manager al TargetWeb, una dintre cele mai puternice agenții de Search Engine Optimization […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea