Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului 2022: Obiceiuri și tradiții în ultima zi de dezlegare, înaintea Postului Nașterii Domnului
Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului 2022: Obiceiuri și tradiții în ultima zi de dezlegare, înaintea Postului Nașterii Domnului
Lăsata Secului este sărbătoarea care marchează ultima zi când se mai poate mânca de dulce, dinaintea începerii unuia dintre cele mai importante și aspre posturi rânduite de Biserica Ortodoxă, Postul Crăciunului.
Citește și: Postul Crăciunului 2022: Când începe postul Nașterii Domnului. Care sunt dezlegările și rânduielile liturgice
Potrivit calendarului creștin-ortodox, luni, 14 noiembrie se lasă sec pentru Postul Crăciunului sau Postul Nașterii Domnului. Postul Crăciunului va începe marți, pe 15 noiembrie și durează până pe 24 decembrie inclusiv.
Pentru credincioși postul îmbină pocăința cu milostenia și fapta bună. Astfel că, prima mare sărbătoare din Postul Crăciunului este Intrarea Maicii Domnului în biserică, sărbătorită pe 21 noiembrie.
Conform crestinortodox.ro, 21 noiembrie este considerată ziua când Maica Domnului intră în templul din Ierusalim pentru a deveni ea însăși templu.
Citește și: Mesaje de Crăciun. Urări și felicitări de Crăciun fericit care pot fi trimise prin SMS de Crăciun
În prima săptămână a Post Nașterii Domnului, până în 21 noiembrie, la sărbătoarea intrării în Biserică a Maicii Domnului, dar și în ultima săptămână, în perioada 20-24 decembrie, sunt perioade cu postire mai aspră.
Zilele de sâmbătă și duminică a acestor săptămâni de post nu au dezlegare la pește, ci doar la ulei și vin. Se mai spune că în zilele de luni, miercuri și vineri, credincioșii trebuie să postească fără ulei și vin. Însă, dacă în aceste zile se face pomenirea unui sfânt cu cinstire mai largă, se face dezlegare pentru dragostea sfântului.
Există mai multe tradiții legate de sărbătoarea Lăsata Secului, care diferă de la o regiune la alta.
Tradiții și obiceiuri de Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului 2022
Una dintre tradițiile de Lăsata Secului este ideea de masă festivă la care se adună toată familia și petrec această sărbătoare.
Spălarea tuturor vaselor în care s-a gătit de dulce este un alt obicei întâlnit în Ardeal și practicat în ziua de dinaintea începerii Postului Crăciunului. Așadar, femeile vor spăla toate vasele în care au gătit mâncare de dulce, pentru ca acestea să fi folosite doar pentru mâncare de post pe perioada celor 40 de zile.
Obiceiul focurilor purificatoare este o tradiție ce se practică odată cu Lăsatul Secului. Astfel, când se lasă seara pe dealuri se aprind focuri, cu scopul de a se purifica respectiva comunitate și de a alunga spiritele rele.
Obiceiul plăcintelor cu brânză dulce și stafide este întâlnit în Muntenia, acest obicei dă ocazia nurorilor să coacă plăcinte cu brânză dulce și stafide pe care le oferă soacrelor, astfel încât relațiile dintre ele să rămână dulci și în timpul postului.
Tradiția mai spune că vasele în care s-a gătit în ziua de Lăsata Secului trebuie puse cu gura în jos pentru ca spiritele rele care ajung în casă să nu intre în ele.
Citește și: MESAJE de SFANTUL NICOLAE. URARI de Sf Nicolae şi FELICITARI pe care le poți trimite de Moș Nicolae
Obiceiul gătirii pieptului găinii de Lăsata Secului. Se spune că pieptul de găină va prevesti cum va fi iarna. Dacă e gras, iarna va fi grea, iar dacă e subțire, va fi o iarnă ușoară.
Un alt obicei de Lăsata Secului este ungerea ferestrelor și a porților cu usturoi pentru a alunga spiritele rele.
Așezarea mesei către răsărit. În ziua în care se lasă sec, farfuriile și tacâmurile trebuie orientate tot spre răsărit, pentru sporirea norocului. Pe masă va sta o icoană, deoarece conferă un aspect sacru.
Folosirea feței de masă albă este un alt obicei, deoarece albul simbolizează puritatea și-i pregătește pe credincioși de venirea pe lume a Domnului Iisus. Fața de masă albă se pune la fiecare masă importantă, când familia se reunește. Potrivit tradiției, în mijlocul mesei se pun pâine și sare.
Ce nu ai voie să faci de Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului 2022
Sărbătoarea de Lăsata Secului este extrem de importantă la români, care o respectă cu strictețe încă din vremuri străvechi. Însă, pe lângă tradiții și obiceiuri, există și anumite activități interzise în această zi. Iată ce nu ai voie să faci de Lasata Secului pentru Postul Crăciunului 2022:
Rudele care se strâng la masa de Lasata Secului nu au voie să vină cu mâna goală la gazdă, ci trebuie să aducă „găină friptă, un colac mare uns cu miere sau turtă în foi şi o sticlă cu vin“;
Citește și: Mesaje de Sfântul Andrei. Felicitări de Sfântul Andrei. Urări de Sfântul Andrei care pot fi trimis prin SMS de Sf Andrei
Femeile nu au voie să coasă sau să toarcă în această zi, pentru a nu atrage boli și rele asupra familiei;
De Lasata Secului nu se așează farfuriile pentru mâncare la întâmplare. Se spune că așezarea farfuriilor și tacâmurilor pe masă în mod aleatoriu poate aduce necazuri în gospodărie. Masa trebuie așezată cu fața spre răsărit, indiferent că este vorba despre prânz sau cină;
Nu se pune față de masă colorată;
Nu se împrumută pe nimeni cu nimic;
De Lăsata Secului nu este indicat să se consume carne de porc;
În această zi nu se servește mâncare nesărată;
Nu se spală haine de Lăsata Secului.
Când începe Postul Nașterii Domnului?
Postul Nașterii Domnului sau Postul Crăciunului este unul dintre cele mai importante posturi de peste an și are scopul de a-i pregăti pe credincioși pentru sărbătoarea nașterii Mântuitorului.
Postul Crăciunului marchează perioada de abstinență și penitență practicată de Biserica Ortodoxă Răsăriteană, Biserica Ortodoxă Orientală și Biserica Catolică în pregătirea Nașterii lui Iisus, sărbătorită an de an la data de 25 decembrie.
În 2022, Postul Crăciunului va începe marți, 15 noiembrie, și se va încheia la finalul zilei de 24 decembrie. Postul se întinde pe o durată de 40 de zile, timp în care sunt îmbinate pocăința cu milostenia și cu fapta bună.
Postul Nașterii Domnului nu este atât de restrictiv precum Postul Paștelui (având în vedere că sunt multe zile în care se dă dezlegare la pește), dar poate fi benefic pentru credincioși, având rolul de a-i curăța atât trupește, cât și sufletește.
Prin durata lui de 40 de zile, Postul Crăciunului amintește de postul lui Moise de pe Muntele Sinai, atunci când acesta aștepta să primească cuvintele lui Dumnezeu (Decalogul) scrise pe lespezile de piatră ale Tablelor Legii, dar și de postul îndelungat al patriarhilor şi drepţilor din Vechiul Testament, în aşteptarea venirii Mântuitorului.
Zile cu dezlegare la pește – Postul Crăciunului 2022
21 noiembrie: Intrarea în Biserică a Maicii Domnului (luni) – sărbătoare cu cruce roșie;
26 noiembrie: Sfântul Stelian (sâmbătă);
27 noiembrie: Sfântul Mucenic Iacob Persul (duminică);
30 noiembrie: Sfântul Apostol Andrei (miercuri) – sărbătoare cu cruce roșie;
3 decembrie: Sfântul Cuvios Gheorghe de la Cernica (sâmbătă);
4 decembrie: Sfânta Muceniță Varvara (duminică);
5 decembrie: Sfântul Sava cel Sfințit (luni);
6 decembrie: Sfântul Ierarh Nicolae (marți) – sărbătoare cu cruce roșie;
10 decembrie: Sfinții Mucenici Mina, Ermoghen și Eugraf (sâmbătă);
11 decembrie: Daniil Stâlpnicul și Luca cel Nou (duminică);
12 decembrie: Sfântul Spiridon (luni);
13 decembrie: Sfântul Ierarh Dosoftei (marți);
17 decembrie: Sfântul Proroc Daniel (sâmbătă);
18 decembrie: Sf Cuv. Daniil Sihastrul (duminică).
Sursa: stirilekanald.ro, impact.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Opinii - Comentarii
Broccoli – în topul celor mai bune alimente din lume. Beneficii ale consumului și proprietăți
Broccoli – în topul celor mai bune alimente din lume. Beneficii ale consumului și proprietăți Mâncaţi broccoli din belşug! Este sfatul oricărui nutriţionist şi ar trebui să-l respectaţi dacă vreţi dintr-o dată ca în farfurie să îşi găsească locul un aliment extrem de sănătos. Nu este o modă, nu este o recomandare generală de care […]
Secțiune Articole Similare
-
Actualitate5 zile ago
Produsul intern brut trimestrial III al României, în stagnare față de II și scădere față de anul 2023. Cristian Păun: „Miroase de la o poștă a recesiune!”
-
Sport4 zile ago
FOTO | Meciul de fotbal Metalurgistul Cugir – Gloria Bistrița-Năsăud, întrerupt la Cugir de o intervenție a elicopterului SMURD! Liderul a câștigat cu 4-0
-
Actualitate4 zile ago
Ajutorul de încălzire pentru iarna 2024-2025. Acte necesare. Condiții de acordare. Câți bani se dau în funcție de venit
-
Opinii - Comentarii4 zile ago
Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
Noua lege a pensiilor: Tabel cu vârsta de pensionare anticipată. Condiții privind stagiul de cotizare pentru pensia anticipată
-
Opinii - Comentarii2 zile ago
17 noiembrie: Ziua Internațională a Studenților. Cum a apărut această sărbătoare și când a fost fost celebrată pentru prima dată