Rămâi conectat

Ştirea zilei

Postul Crăciunului 2022: Când începe postul Nașterii Domnului. Care sunt dezlegările și rânduielile liturgice

BONTEA Alexandru

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Când începe Postul Crăciunului 2022. Când începe postul Nașterii Domnului. Care sunt dezlegările și rânduielile liturgice

Creștinii ortodocși intră în Postul Crăciunului începând cu data de 15 noiembrie. Prin durata acestuia de 40 de zile se amintește de postul lui Moise de pe Muntele Sinai, când aștepta să primească cuvintele lui Dumnezeu scrise pe lespezile de piatră ale Tablelor Legii. Astfel, postind 40 de zile, creștinii se învrednicesc să primească Cuvântul lui Dumnezeu întrupat și născut din Fecioara Maria.

Citește și: Mesaje de Crăciun. Urări și felicitări de Crăciun fericit care pot fi trimise prin SMS de Crăciun

Prin post, prin limitarea cantităţii de hrană precum şi a plăcerilor, credinciosul se împotriveşte legii păcatului şi-L introduce pe Dumnezeu în viaţa sa. Îşi doreşte ca nimic să nu mai fie fără voia Sa. Iar această dorinţă aduce adevărată odihnă. Din contră, confortul material provoacă paralizie spirituală. Îl ţine pe om prizonier cotidianului ş, când este strigat de Creator, omul nu mai poate răspunde decât sub această formă: „Sunt gol şi m-am ascuns”.

Dezlegări în Postul Crăciunului

În timpul acestui post, miercurea şi vinerea nu mâncăm cu untdelemn şi nu bem vin. În aceste două zile postim până la ora 3-4 p.m., când mancăm hrană uscată sau legume fierte. Dacă se întâmplă să cadă miercuri şi vineri un sfânt care să aibă Doxologie mare (se referă la cântărea de la sfârşitul Utreniei), dezlegăm numai la untdelemn şi la vin şi mâncăm o singură dată în zi. Dacă s-ar întâmpla miercuri sau vineri să cadă un sfânt care are Priveghere, dezlegăm la untdelemn, la vin şi la pește. Şi dacă se va întâmpla pomenirea sfântului al căruia este hramul bisericii, miercuri sau vineri, de asemeni mâncăm pește.

Citește și: MESAJE de SFANTUL NICOLAE. URARI de Sf Nicolae şi FELICITARI pe care le poți trimite de Moș Nicolae

Marţi şi joi nu avem dezlegare la pește, ci numai la untdelemn şi vin. Dacă se întâmplă să cadă un sfânt marţi sau joi, care să aibă Doxologie mare, atunci mâncăm pește.

Biserica a rânduit ca în fiecare sâmbătă şi duminică cuprinse între 21 noiembrie (Intrarea Maicii Domnului în Biserică) şi 20 decembrie (pomenirea Sfântului Ignatie Teoforul), să avem dezlegare la pește.

Rânduieli liturgice specifice Postului Naşterii Domnului

În timpul Postului Naşterii Domnului, începând cu data de 21 noiembrie, se introduc în cadrul slujbei Utreniei, Catavasiile Naşterii Domnului, care se cântă până în data de 30 decembrie inclusiv. În această perioadă a Postului Crăciunului, la Ceasuri şi Pavecerniţa nu sunt cântate stihirile şi nici troparele, ci toate sunt rostite. Dacă ajunul Crăciunului cade sâmbăta sau dumnica, slujba Ceasurilor Împărăteşti se mută în vinerea dinainte, această zi devenind aliturgică.

Citește și: Mesaje de Sfântul Andrei. Felicitări de Sfântul Andrei. Urări de Sfântul Andrei care pot fi trimis prin SMS de Sf Andrei

De asemenea, dacă ajunul Crăciunului cade în zilele de luni până vineri se va oficia în această zi Liturghia Şanţului Vasile cel Mare, urmând ca în ziua praznicului să se săvârşească Sfânta Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur. Dacă ajunul va fi sâmbătă sau dumnică, în ziua de ajun se va oficia Liturghia Sfântului Ioan Gură de Aur, iar în ziua Crăciunului – Liturghia Sfântului Vasile cel Mare.

Sursa: dcnews.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

VIDEO FOTO: Antrenament de „parkour” pe drumul roman Via Principalis din cetate. Bărbat filmat în timp ce sărea pe monumentele istorice

Unirea Ziarul

Publicat

în

VIDEO FOTO: Antrenament de „parkour” pe drumul roman Via Principalis din cetate. Bărbat filmat în timp ce sărea pe monumentele istorice Un bărbat a fost filmat în dimineața zilei de 20 aprilie în timp ce își perfecționa săriturile, chiar pe monumentele istorice, mai exact drumul roman Via Principalis, din cetatea Alba Iulia. În filmare se […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea