Rămâi conectat

Ştirea zilei

Lapidarium și zid al recunoștinței pentru cei 1228 de delegați, care au decis unirea Transilvaniei cu România, în fața Sălii Unirii din Alba Iulia

Ziarul Unirea

Publicat

în

Consiliul Județean Alba vizează amenajarea unui lapidarium, dar și a unui zid al recunoștinței pentru cei 1228 de delegați, care la 1 decembrie 1918 au decis unirea Transilvaniei cu România, în fața Sălii Unirii din Alba Iulia.

Dan Popescu, de la Consiliul Județean Alba, a spus, joi, în cadrul unei conferințe de presă, că va fi regândit sistemul de vizitare al Sălii Unirii din Alba Iulia, iar clădirea va deveni un panteon al neamului.

”Avem mai multe activități, acțiuni și proiecte. Prima va fi de restaurare, al doilea proiect de regândire a sistemului de vizitare. Nu va mai avea structura de vizitare pe care o știți dvs. cu partea etnografică, după care intri în zona sălii efective. Practic, vom face din Sala Unirii panteon al neamului, adică românismul de la geneză până la 1918. Un alt obiectiv al nostru e de a da sălii Unirii importanța pe care o merită, de a deveni un obiectiv de interes național. El este un obiectiv de interes național prin introducerea lui în lista monumentelor de clasa A, dar ne dorim foarte mult ca reprezentativitatea lui să fie la nivelul acesteia. Introducerea steagului național ca element important deasupra Sălii Unirii, crearea unui sistem de iluminat arhitectural și transformarea acestuia într-un monument al luminii și determinarea lui ca un produs turistic. Un proiect pe care-l avem împreună cu Primăria Alba Iulia este crearea unui lapidarium în fața Sălii Unirii, relocarea busturilor dinspre parc, înspre Sala Unirii și Muzeul Național”, a spus Dan Popescu.

De asemenea, el a vorbit și de amenajarea unui lapidarium în fața Sălii Unirii.

”Strada muzeului, nu are niciun imobil, (n.r. dorim) crearea unui lapidarium, preluarea celor care vor să intre în Sala Unirii și introducerea lor în sală, cu busturile pe care le avem, completarea acestora, regândirea sistemului lapidariumului. Ne gândim să memorăm și pe cei 1228 de unioniști care au fost delegați printr-un zid al recunoștinței. Monumente minimale care vor cuprinde numele și locul din care provin acești 1228”, a mai spus Dan Popescu.

Imobilul Sălii Unirii a fost construit între anii 1898 și 1900 și se află în Cetatea Alba Carolina din Alba Iulia, fiind cel mai vizitat obiectiv din județul Alba, iar intrarea este gratuită.

În dimineaţa zilei de 1 Decembrie 1918, în sala mare a cazinoului militar s-au adunat cei 1.228 de delegaţi aleşi din toate categoriile sociale şi veniţi de pe întreg cuprinsul pământului transilvan pentru a vota Unirea Transilvaniei cu România.

În cadrul Marii Adunări Naţionale s-a prezentat Rezoluţia de Unire care cuprindea un amplu şi avansat program de reforme democratice care urmau să stea la temelia noului stat. Rezoluţia adoptată de Marea Adunare Naţională, primită cu entuziasm de mulţimea masată pe întinsul platou din spatele cetăţii, a pecetluit Unirea Transilvaniei cu România şi a conturat totodată sensul dezvoltării democratice a societăţii româneşti.

Rezoluţia Marii Adunări Naţionale a fost citită delegaţilor de către Vasile Goldiş, iar apoi a fost votată.

Pe 27 iulie 1990, Parlamentul a decis ca 1 Decembrie să devină Ziua Naţională a României.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

VIDEO | Imagini RARE cu un RÂS surprins în toată SPLENDOAREA de camerele de monitorizare a faunei, într-o pădure din Parcul Natural Apuseni

Ziarul Unirea

Publicat

în

Imagini RARE cu un RÂS surprins în toată SPLENDOAREA de camerele de monitorizare a faunei, într-o pădure din Parcul Natural Apuseni Imagini foarte frumoase cu un râs într-o pădure din Parcul Natural Apuseni au fost filmate de o cameră de monitorizare a faunei. Râșii, cele mai mari feline din Europa, au auzul și mirosul foarte […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea