La sfârșitul lunii octombrie, trecem la ORA de IARNĂ 2016 și dormim mai mult cu o oră. Cum ne afectează

Mircea Trifu - Primar Alba Iulia

ora_de_iarnaÎn 2016 vom trece la ora de iarnă în noaptea dintre 29 și 30 octombrie, când ceasurile vor fi date înapoi, adică ora 4:00 va deveni ora 3:00. Oamenii vor avea astfel ocazia să doarmă mai mult cu o oră, iar ziua de duminică, 30 octombrie va avea practic 25 de ore, fiind cea mai lungă zi din an.  

Ca în fiecare an, în ultima duminică din octombrie se trece la ora de iarnă, cea care este considerată ora oficială. Prin urmare, revenim la ritmul normal, pentru că ora de vară are drept scop economisirea energiei electrice. În acest mod, se profită de lumina naturală mai multe ore pe parcursul zilei.

Pro România - Ține cu ALBA
ELIT

Schimbarea orei, fie ea de vară sau de iarnă, are, de cele mai multe ori, repercusiuni asupra psihicului și sănătății populației care are nevoie de o anumită perioadă de acomodare.

PMP - Alegeri Locale 2020
USR-Plus - Oameni ca tine schimbă Alba în bine

Un studiu realizat în 2012, la care au participat peste 3.000 de adulți din Marea Britanie, a arătat că schimbarea orei în luna octombrie duce la scăderea calității somnului. Acesta este motivul pentru care mulți dintre noi ne simțim obosiți, ne enervăm mult mai ușor și ne confruntăm cu insomnii chiar și două săptămâni după trecerea la ora de iarnă, scrie biendromir.ro.

Scurtarea zilei ne afectează și din punct de vedere emoțional, iar unii dintre noi putem experimenta de la stări de tristețe la depresie. Mai mult, specialiștii consideră că schimbarea orei poate duce și la instalarea asteniei de toamnă, care afectează în special femeile cu vârste cuprinse între 30 și 40 de ani.

România va aplica ora de iarnă până în ultima duminică din luna martie a anului 2016, atunci când vom reveni la ora de vară. Sistemul prin care dăm ceasul înainte vara şi înapoi iarna are ca scop folosirea cât mai eficientă a luminii soarelui.

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Must de Jidvei