Rămâi conectat

Actualitate

VIDEO: La Sala Unirii – Primire “cu cântec” a soliilor din Cetăţile de Scaun ale celor trei provincii româneşti

Bogdan Presecan

Publicat

în

Mircea Hava a criticat lipsa de solemnitate a Opoziţiei. Ofensaţi, social-democraţii au părăsit sala

Sala Unirii din Alba Iulia a gazduit in aceasta dimineaţă un moment emoţionant devenit tradiţie aici în capitala de suflet a românilor – primirea soliilor din partea celor trei provincii româneşti: Ţara Românească, Moldova şi Transilvania.  Îmbrăcaţi în costumele epocii, soliile din din provinciile româneşti au citit mesajele lor către ţară, rememorând momentul petrecut la 1918, în ziua Marii Uniri. Soliile au întărit în discursurile rostite în faţa publicului, importanţa istorică a evenimentului de acum 93 de ani.

Ceremonialul care a început la ora 11.00 este un eveniment de lungă tradiţie şi la care participă în fiecare an cele mai importante personalităţi româneşti. La ceremonialul de astăzi a participat premierul Emil Boc, miniştrii Traian Igaş, Valeriu Tabără, Ion Ariton, Gheorghe Ialomiţianu, secretarul general al PDL – Ioan Olteanu, preşedintele Senatului – Petru Filip, de la U.S.L – Victor Ponta şi Adrian Năstase iar ca invitat de seamă al primarului din Alba Iulia, Mircea Hava a fost prezent şi primarul Chişinăului Dorin Chirtoacă.

Sala Unirii a fost parcă mai neîncăpătoare, decât în alţi ani, pentru sutele de doritori care ar fi vrut să participe la acest eveniment simbolic. Ofiţerii SPP au restricţionat accesul în sală la scurt timp după ce oficialităţile, jurnaliştii şi cine a mai apucat, au reuşit să se strecoare pe lăngă mulţimea care a aşteptat afară, pe o temperatură de minus 6 grade.

Primirea soliilor a fost urmată de un momemt artistic aplaudat de toţi cei prezenţi în sală, susţinut de orchestra populară condusă de prof. Gheorghe Albu, Cvartetul de coarde al Liceului de Muzica şi Arte Plastice din Alba Iulia şi Corul Augustin Bena, condus de dirijorul Daniela Rus.
Răspunzând huiduielilor la adresa premierului Boc şi la adresa guvernului României, care s-au auzit la depunerea de coroane de la statuia lui Mihai Viteazu, chiar înainte de momentul primirii soliilor la Sala Unirii, primarul din Alba Iulia, Mircea Hava a ţinut să transmită un mesaj dur celor care de Ziua Naţională „au încercat să tulbure solemnitatea acestor momente simbolice pentru neamul românesc, prin comportamente care nu au ce căuta în oraşul Unirii”. „Mă doare sufletul şi mi-e jenă ca primar de Alba Iulia şi ca român de oamenii care au venit azi aici să se bucure de 1 Decembrie şi de România” a mai spus Mircea Hava. El a făcut aluzie la liderii PSD, printre care Victor Ponta şi Adrian Năstase, iar aceştia, ofensaţi, au părăsit sala.

Bogdan PRESECAN

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Vinerea Mare la catolici: Ziua în care Hristos a fost răstignit şi a murit pe cruce. Tradiții în Vinerea Neagră

Ziarul Unirea

Publicat

în

Vinerea Mare la catolici: Ziua în care Hristos a fost răstignit şi a murit pe cruce. Tradiții în Vinerea Neagră Vineri, 29 martie 2024, este o zi specială pentru credincioșii romano-catolici și reformați din întreaga lume. Este Vinerea Mare, zi în care aceștia trebuie să stea departe de mesele îmbelşugate, să se roage și să […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea