La Ocna Mureş, Zlatna şi Baia de Arieş spitalele s-au desfiinţat, reorganizarea continuă…
La sfârşitul lunii ianuarie a acestui an, la conducerea Direcţiei de Sănătate Publică Alba a venit un nou director. Este vorba despre dr. Horea Timiş, care, la cei doar 33 de ani, a reuşit să se remarce din punct de vedere profesional, realizând o serie de proiecte benefice pentru comunitatea în care îşi derulează activitatea. A trecut prin mai multe etape, funcţia de director al DSP Alba reprezentând în fapt o nouă provocare, mai ales dacă ţinem cont de schimbările care au loc în această perioadă în sistemul de sănătate. Am discutat cu domnia sa pentru a afla care sunt atribuţiile Direcţiei, după ce spitalele au fost trecute în ograda comunităţilor locale şi pentru a afla rolul jucat de instituţie în reprofilarea spitalelor.
– Domnule director, care este practic obiectul de activitate al Direcţiei de Sănătate Publică Alba (DSP) având în vedere că în subordinea instituţiei se mai află doar Serviciul Judeţean de Ambulanţă Alba şi de unde provine finanţarea?
– Direcţia de Sănătate Publică Alba este un serviciu public deconcentrat, cu personalitate juridică, subordonat Ministerului Sănătăţii. Reprezintă practic autoritatea de sănătate publică la nivel local, care realizează şi implementează politicile şi programele naţionale de sănătate, elaborează programe locale, organizează evidenţele statistice pe probleme de sănătate, precum şi de planificare şi derulare a investiţiilor finanţate de la bugetul de stat pentru sectorul de sănătate, exercită atribuţii specifice de control în sănătatea publică. De asemenea noi suntem cei care evaluăm, coordonăm şi monitorizăm modul de asigurare a asistenţei medicale curative şi profilactice din unităţile sanitare de pe teritoriul arondat, luând măsuri pentru asigurarea accesului la asistenţa medicală a oricărei persoane de pe raza judeţului. În ceea ce priveşte finanţarea activităţilor desfăşurate de noi, banii vin de la Ministerul Sănătăţii, însă avem şi venituri proprii. Acestea din urmă le realizăm din taxele percepute pentru acordarea autorizaţiilor sanitare, analizele de laborator, inspecţia muncii etc.
– Unul dintre subiectele mult discutate, analizate şi combătute, care a dat mari dureri de cap unora şi i-au pus la muncă pe alţii a fost cel al reprofilării spitalelor. La noi în judeţ a fost vorba de 3 unităţi sanitare şi au fost mulţi cei care s-au opus însă care, într-un final au fost nevoiţi să accepte programul Ministerului Sănătăţii. Care a fost atribuţia DSP Alba în tot acest proces?
– Direcţia este un organ executiv, reprezentantul Ministerului Sănătăţii în teritoriu care, aşa cum am menţionat anterior, aplică politica acestui for. Metodologia de aplicare a programului de interes naţional „Dezvoltarea reţelei de cămine pentru persoanele vârstnice” a fost una clară, inclusiv în ceea ce priveşte termenele de derulare a acestuia. Noi am urmat, aşa cum era normal, paşii ceruţi şi, cu ajutor, cu muncă peste program am încercat să ne facem treaba. Pacienţii din cele trei unităţi spitaliceşti au fost fie externaţi, fie transferaţi. Datele statistice sunt următoarele: Centrul de Sănătate Baia de Arieş – 42, din care 21 externaţi şi 21 transferaţi; Spitalul orăşenesc Ocna Mureş – 71, din care 64 externaţi şi 7 transferaţi; Spitalul de boli cronice Zlatna – 41, din care 38 externaţi şi 3 transferaţi. În momentul de faţă realizăm redistribuirea personalului din cele trei spitale. Aş vrea pe această cale să le mulţumesc tuturor celor care s-au implicat activ, Prefecturii Alba, Consiliului Judeţean Alba, Serviciului de Ambulanţă Alba, Sindicatului Sanitas Alba, Jandarmeriei, ISU Alba, SMURD Tg. Mureş şi Cluj-Napoca care ne-au ajutat în problema transferului pacienţilor de la Baia de Arieş. Colaborare bună în aceste zile a fost şi cu Ministerul Sănătăţii, inclusiv secretarul de stat Raed Arafat fiind găsit ori de câte ori a fost necesară intervenţia domniei sale. Vreau să menţionez că pentru a putea fi asigurată asistenţa medicală de urgenţă în cele trei localităţi, 24 de ore din 24, cu toate că bugetul Serviciului de Ambulanţă a fost redus cu 6%, la Ocna Mureş am dublat echipajele (n.r. – două echipaje pe timp de zi şi noapte), iar la Baia de Arieş am detaşat oameni de la Câmpeni.
– Părerile au fost împărţite legat de această reprofilare, de închidere a spitalelor şi transformare a lor în cămine pentru vârstnici. La noi în judeţ majoritatea s-a opus. În calitate de director al DSP Alba, care credeţi că au fost punctele slabe dar şi cele tari ale acestui program?
– Într-adevăr au fost mulţi care s-au opus, însă stau şi mă gândesc câţi dintre aceştia, în cazul unei probleme medicale s-ar fi internat în una din cele trei unităţi sanitare? Au existat atât puncte forte cât şi lacune. O să încep cu punctele slabe. Timpul de aplicare în teritoriu a ordinului ministrului Sănătăţii a fost mult prea scurt, pentru a se desfăşura în condiţii normale era nevoie de cel puţin o lună de zile. Ministerul Sănătăţii a aruncat problema în cârca autorităţilor locale şi a închis spitalele fără să pună deocamdată ceva în loc, lucru care se va răsfrânge asupra cetăţenilor din zonă. Timp scurt a fost şi pentru angajaţii unităţilor sanitare, oamenii trebuind să se adapteze la condiţiile impuse şi să îşi traseze un plan. Din păcate Ministerul Sănătăţii nu a ţinut seama de propunerile făcute din teritoriu, propuneri care nu au fost sterile ci argumentate şi făcute ţinându-se cont de organizarea medico-economică. DSP Alba susţine în continuare variantele înaintate ministerului, variante care sunt bune în ceea ce priveşte strategia de sănătate la nivelul judeţului nostru, sunt în avantajul pacientului şi care ar aduce un plus de performanţă Spitalului Judeţean de Urgenţă Alba (n.r. – realizarea în cele trei localităţi de secţii externe care să ţină de spitalul judeţean). Probabil că din cauza timpului restrâns cei din cadrul Ministerului Sănătăţii nu avut timp să studieze aceste propuneri. În ceea ce priveşte punctele tari este nevoie într-adevăr de reformă în Sănătate şi e bine că cineva se gândeşte la o strategie. Aveam spitale cu un singur medic, fără laborator de analize, spitale cu Chirugie fără secţie de ATI şi aşa mai departe. Odată cu reprofilarea şi comasarea spitalelor vom avea unităţi în care calitatea actului medical va creşte, vom avea un plus de medici de specialitate fără ca bugetul spitalelor să fie afectat. De asemenea şi banii asiguraţilor, contribuabililor vor fi cheltuiţi în unităţi în care serviciile medicale sunt la un nivel superior.
– Care este situaţia în ceea ce priveşte redistribuirea personalului din cele trei spitale?
– În cursul zilei de ieri am trimis către Ministerul Sănătăţii datele centralizate după prima etapă de redistribuire, după cum ştiţi acest proces realizându-se în trei etape. În prezent din totalul personalului de specialitate medico-sanitar şi auxiliar sanitar (178), au depus cereri de redistribuire 159 angajaţi: Ocna Mureş – 87 (9 medici, 4 alt personal superior, 43 personal mediu sanitar, 31 personal auxiliar sanitar); Zlatna – 25 (3 medici, 13 personal mediu sanitar, 9 personal auxiliar sanitar) şi Baia de Arieş – 47 (5 medici, 1- alt personal superior, 23 personal mediu sanitar, 18 personal auxiliar sanitar). Dintre aceştia au fost redistribuiţi118 angajaţi după cum urmează: Ocna Mureş – 58 (8 medici, 4 alt personal sanitar superior, 32 personal mediu sanitar, 15 personal auxiliar sanitar); Zlatna – 19 (2 medici, 10 personal mediu sanitar, 7 personal auxiliar sanitar) şi Baia de Arieş – 41 (5 medici, 1 – alt personal sanitar superior, 20 personal mediu sanitar, 15 personal auxiliar sanitar). Cei care nu au fost redistribuiţi în această etapă vor fi repartizaţi în etapele următoare, ei putând opta pentru posturile rămase vacante la nivelul judeţeului nostru, al judeţelor limitrofe sau la nivel naţional. Vreau să menţionez că judeţul Alba are capacitatea de a absorbi tot personalul medical şi medical auxiliar de la cele trei spitale.
Lavinia IONAŞ
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Crăciunul interbelic: De la bucuriile simple ale românului la dezmățul culinar al boierimii și cetele de colindători de la sate și din fața Palatului Regal
Crăciunul interbelic: De la bucuriile simple ale românului la dezmățul culinar al boierimii și cetele de colindători de la sate și din fața Palatului Regal În perioada interbelică, sărbătorile de iarnă erau primite în casele românilor cu sufletul plin, în tihnă, cu bucurie și recunoștință, păstrând cu credință și sfințenie tot ce învățaseră de la […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 10 ore
MESAJE de CRACIUN. Texte frumoase cu URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 9 ore
Cele mai frumoase mesaje de Crăciun. Urări și felicitări pe care le puteți trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 5 zile
Povestea sau legenda lui Moș Crăciun
-
Ştirea zileiacum 4 zile
Renii lui Moș Crăciun. Povestea renilor. Care sunt numele lor și cum îi ajută aceștia pe Moșul
-
Opinii - Comentariiacum o zi
MESAJE de CRACIUN fericit 2024! Urări, felicitări și SMS-uri pe care le poți trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE de SĂRBĂTORI 2024. URARI şi FELICITARI pe care le puteţi trimite prin SMS de Sărbători