Rămâi conectat

Politică Administrație

La nivelul Ambasadei României din Berlin, Regiunea Centru își promovează oportunitățile de dezvoltare

Publicat

în

În ultima zi a vizitei delegațiilor din Regiunea Centru în Germania reprezentanții ADR Centru, ai Consiliului Județean Alba și ai Parcului industrial Cugir au fost primiți de Excelența sa domnul Lazăr Comănescu, Ambasadorul României la Berlin. Aceasta a fost cea mai bună oportunitate de promovare a regiunii la nivelul Germaniei, ținând cont de interesul deosebit manifestat de ambasada română față de relațiile bilaterale dintre Landul Brandenburg și Regiunea Centru.

Alături de ambasadorul României, la întâlnirea informală ce a durat peste două ore, au participat doamna Adriana Stănescu, domnul Simion Crețu, director general ADR Centru și domnul Florin Roman, vicepreședintele Consiliului Județean Alba.

Activitatea Agenției pentru Dezvoltare Regională Centru și parteneriatul nostru cu Landul Brandenburg este binecunoscut și considerat un succes la Berlin. Domnul Lazăr Comănescu a reprezentat România la Bruxelles, în 2008, atunci când ADR Centru a beneficiat de sprijin din partea germană pentru a deschide un birou temporar mai aproape de instituțiile UE. Tot domnia sa a participat și la întrevederea oficială dintre Primul Ministru al Landului Brandenburg, domnul Matthias Platzeck, și președinții celor șase județe din cadrul regiunii, care au vizitat orașul Potsdam în 2010, de această dată în calitate de ambasador pe postul pe care îl deține și acum.

Elit - Gustul Desăvârșit

Pe de altă parte, Ambasada urmărește cu atenție evoluția favorabilă și dezvoltarea Regiunii Centru, atât din punctul de vedere al absorbției de fonduri publice în investiții importante pentru infrastructură, cât și în privința formării profesionale și a dezvoltării resurselor umane, factor foarte important pentru îmbunătățirea  calității vieții cetățenilor români. Pe parcursul întrevederii de la ambasada română au fost abordate teme referitoare la absorbția fondurilor europene, la stadiul implementării Programelor Operaționale la nivelul regiunii, dar și la oportunitățile de investiții din regiune.

În Regiunea Centru există semnificative investiții germane, care ar mai putea atrage și altele, cu atât mai mult cu cât, în scurt timp, Regiunea Centru va avea unul din cele mai bune sisteme de infrastructură de transport din țară. Pe de altă parte, s-a discutat despre rolul și implicarea autorităților publice locale în dezvoltarea sectorului energiilor regenerabile, dar și al formării profesionale în sistem dual, după model german, aspecte care sunt relevante în special la nivelul județului Alba.

După întâlnirile cu experții germani, care ne-au vorbit despre crearea și funcționarea parcurilor tehnologice, am participat la o întâlnire de o cu totul altă factură la Ambasada României din Berlin. Sunt plăcut surprins să aflu că sunt cunoscute demersurile și inițiativele noastre, dar sunt și mai bucuros că am subliniat că avem dorința și voința să le continuăm și să le dezvoltăm. Domnul Comănescu a precizat că va face toate demersurile necesare pentru ca problemele comunității de afaceri germane din România să fie rezolvate eficient. În acest sens, el ne-a felicitat pentru inițiativa de a dezvolta școala profesională germană și pentru demararea autostrăzii Sebeș-Turda. Pe de altă parte, dânsul a subliniat că este de neconceput ca orașul Cugir, unde Daimler-Benz investește milioane de euro, să nu beneficieze de ieșire la autostrada Sibiu -Orăștie, problemă pe care o va semnala la nivel diplomatic. Am prezentat Ambasadei României faptul că județul Alba nu este foarte mare și de aceea ne-am implicat doar în proiectele pe care le putem duce, deoarece nu dorim să ne consumăm resursele financiare fără o finalitate clară. Avem proiectul ALEA, pentru dezvoltarea sectorului energiilor regenerabile, avem proiecte de infrastructură și în domeniul social, dar preocuparea noastră de acum este să formăm tinerii după modelul școlii profesionale germane și să reușim să creăm cel puțin un parc tehnologic în județ, prin care să transferăm în practică rezultatele cercetării”, a declarat domnul Florin Roman, vicepreședinte CJ Alba.

Prin parteneriatul nostru de aproape 13 ani cu Landul Brandenburg, publicul german este tot mai documentat cu privire la posibilitățile de turism, dar și referitor la climatul economico-social din Regiunea Centru. Ambasada ne-a comunicat și faptul că mulți germani sunt mai bine informați despre posibilitățile de investiții și de petrecere a timpului liber în regiunea noastră, deoarece au primit materiale de informare editate de noi în limba germană. Domnul Lazăr Comănescu a subliniat și importanța dezvoltării de proiecte comune, între Brandenburg și județele din Regiunea Centru, subliniind în acest sens exemplul dat de ADR Centru pentru multe instituții europene, în domeniul dezvoltării de parteneriate internaționale. Am concluzionat că, prin toată activitatea pe care o desfășurăm, Regiunea Centru a evoluat, de la an la an și, în plus, prin activitatea și sprijinul pe care îl putem obține din partea Ambasadei, cetățenii germani vor beneficia de mai multe informații, în special turistice, privind atracțiile din regiunea noastră. Șeful misiunii noastre diplomatice din Berlin ne-a asigurat că partenerii instituționali germani și-au manifestat intenția de a dezvolta noi proiecte bilaterale în viitor, pe baza schimbului activ dintre cele două regiuni, Brandenburg și Centru”, a declarat domnul Simion Crețu, director general ADR Centru, referindu-se la vizita delegației Regiunii Centru în landul german Brandenburg.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Politică Administrație

Comunicat de presă| PSD susține Cupru Min Abrud! 43 de milioane de lei pentru investiții și susținerea producției!

Publicat

în

Comunicat de presă| PSD susține Cupru Min Abrud! 43 de milioane de lei pentru investiții și susținerea producției!

În ședința de astăzi, Guvernul a aprobat Memorandumul inițiat de Ministerul Economiei, prin care Cupru Min Abrud să beneficieze de un procent de 50% vărsăminte la bugetul de stat, reprezentând dividende din profitul realizat în anul 2021, pentru a asigura sursa proprie de finanţare a investiţiilor şi de susţinere a producţiei. Astfel, 43 de milioane de lei vor fi alocate pentru optimizarea proceselor de producție și pentru obținerea unui concentrat de cupru de calitate mai bună.

Ministrul Economiei, social-democratul Florin Spătaru, se ține de cuvânt și așa cum a promis a promovat Memorandumul pentru repartizarea a 50% din profitul Cupru Min pentru susținerea producției și a investițiilor de care are nevoie compania.

În calitate de parlamentar al județului Alba voi susține solicitările și necesitățile oamenilor de aici și voi fi mereu alături de ei. La ambele vizite ale ministrului PSD, Florin Spătaru, am promis că vom fi alături de angajați, de companie și de comunitățile locale.

Elit - Gustul Desăvârșit

Prin promovarea Memorandumului a fost aprobată o derogare de la OG nr. 64/2001 care prevede ca societățile și companiile cu capital majoritar sau integral de stat să verse 90% din profitul pe 2021 la bugetul de stat. Prin prezentul act normativ, Guvernul a aprobat ca Societatea Cupru Min SA să verse un procent mai mic de 90%, dar nu mai puțin de 50% din profitul companiei către bugetul de stat.

Ministerul Economiei a anunțat că Planul de management al Cupru Min prevede o serie de proiecte de investiții, precum lucrări de supraînălțare baraj iaz decantare Valea Șesei de la cota 705 mdM la cota 710 mdM, proiectarea, achiziția, montajul și punerea în funcțiune a unei linii noi de flotație care să prelucreze o cantitate de cca 500-600 t/h, cu o eficiență tehnologică de minim 82% și achiziție de utilaje de mare capacitate pentru exploatarea carierei de cupru.

Deputat PSD Alba, Tuhuț Radu-Marcel


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

Premierul Nicolae Ciucă anunță memorandumul prin care CupruMin are banii necesari pentru investiții și locuri de muncă: Ce lucrări vor fi finanțate

Publicat

în

Premierul Nicolae Ciuca anunța memorandumul prin care CupruMin are banii necesari pentru investitii și locuri de munca: Ce lucrări vor fi finanțate

Premierul Nicolae Ciucă se ține de cuvânt. Azi, domnia sa a informat că guvernul a aprobat Memorandumul pentru repartizarea a 50% din profitul societății din Apuseni.

Suma rezultă din profitul realizat în anul 2021, pentru a asigura sursa proprie de finanţare a investiţiilor şi de susţinere a producţiei. Guvernul a acordat această derogare în cazul Cuprumim, urmare a vizitei premierului Nicolae Ciucă în Apuseni, ocazie cu care managementul companiei, președintele CJ Alba, Ion Dumitrel și vicepreședintele Camerei Deputaților, Florin Roman, au insistat pe nevoia de retehnologizare, ceea ce înseamnă locuri de muncă noi și creșterea producției. În cazul altor companii cu capital de stat, 90% din profit a fost direcționat spre bugetul de stat.

Elit - Gustul Desăvârșit

Din acești bani vor fi finanțate: lucrări de supraînălțare baraj iaz decantare Valea Șesei, achiziția, montajul și punerea în funcțiune a unei linii noi de flotație care să prelucreze o cantitate de cca 500-600 t/h, cu o eficiență tehnologică de minim 82% și achiziție de utilaje de mare capacitate pentru exploatarea carierei de cupru.

Ing. Tiberiu Rațiu, director general CupruMin


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

Comunicat de presă| Beniamin Todosiu (deputat USR): „Performanța” Guvernului PNL-PSD-UDMR: A ratat prima tranșă din PNRR și riscă să piardă miliarde de euro

Publicat

în

Beniamin Todosiu (deputat USR): „Performanța” Guvernului PNL-PSD- UDMR: A ratat prima tranșă din PNRR și riscă să piardă miliarde de euro

Guvernul PNL-PSD-UDMR își demonstrează tot mai mult incompetența, iar activitatea dezastruoasă a Coaliției Sărăciei riscă să coste România miliarde de euro, bani europeni.

Cea mai nouă „performanță” a Executivului condus de generalul Ciucă este RATAREA primei tranșe din Planul Național de Redresare și Reziliență. Comisia Europeană a anunțat oficial că prima cerere de plată, depusă de România pentru PNRR, în valoare de 2,6 miliarde de euro, NU VA FI APROBATĂ, iar evaluarea a fost prelungită până în luna septembrie. Guvernul spera ca această primă transă să intre până la finalul lunii iulie, ceea ce ar fi fost o gură de oxigen pentru economia românească aflată în criză.

Cu alte cuvinte, Guvernul PNL-PSD-UDMR dă încă o dovadă de amatorism și delăsare, pentru că nu își îndeplinește jaloanele impuse pentru prima tranșă de fonduri europene. Situația este îngrijorătoare, deoarece aceste jaloane erau cele mai simple impuse în Planul Național de Redresare și Reziliență, iar, dacă PNL și PSD s-au încurcat la acestea, devine dramatic pentru celelalte seturi de jaloane.

Elit - Gustul Desăvârșit

Anul acesta, din PNRR, România ar fi putut primi în jur de 10 miliarde de euro, bani care ar fi putut intra în investiții, în condițiile în care economia țării e sufocată de deficitul bugetar și de inflație.

Situația este cu atât mai gravă cu cât Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene susține că această amânare vine la solicitarea Guvernului României și nu a Comisiei Europene, pentru că în regulament nu există posibilitatea ca Bruxelles-ul să ceară o asemenea amânare. E mai mult decât o dovadă că Guvernul nu și-a făcut treaba și România riscă să piardă o mare parte din banii alocați ca stat membru pentru redresare și reziliență. Această amânare pune în pericol și cea de-a doua cerere de plată pe care, potrivit regulamentului, România o poate depune în decursul acestui an.

Ce face în acest timp Guvernul PNL-PSD-UDMR? Cum îi stă bine unui guvern mafiot, pregătește un nou tun din banii publici. După ce a crescut taxele, e timpul să sifoneze noii bani care se adună la buget.

Guvernul Ciucă a aprobat recent o nouă schemă de ajutor de stat în valoare de 300 de milioane de euro pe care îi vor aloca către 30 de firme. Acești bani nu provin din surse externe, de la Uniunea Europeană, ci sunt 100% din taxele și impozitele românilor. Probabil că, în culisele celor trei partide politice, au fost și alese deja cele 30 de firme norocoase, care vor primi ajutorul de stat. Vor fi, ca de fiecare dată, firmele băieților deștepți, înșurubați politic și care cotizează la pușculițele de partid.

Beniamin Todosiu

Deputat USR de Alba


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare