Rămâi conectat

Politică Administrație

La nivelul Ambasadei României din Berlin, Regiunea Centru își promovează oportunitățile de dezvoltare

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

În ultima zi a vizitei delegațiilor din Regiunea Centru în Germania reprezentanții ADR Centru, ai Consiliului Județean Alba și ai Parcului industrial Cugir au fost primiți de Excelența sa domnul Lazăr Comănescu, Ambasadorul României la Berlin. Aceasta a fost cea mai bună oportunitate de promovare a regiunii la nivelul Germaniei, ținând cont de interesul deosebit manifestat de ambasada română față de relațiile bilaterale dintre Landul Brandenburg și Regiunea Centru.

Alături de ambasadorul României, la întâlnirea informală ce a durat peste două ore, au participat doamna Adriana Stănescu, domnul Simion Crețu, director general ADR Centru și domnul Florin Roman, vicepreședintele Consiliului Județean Alba.

Activitatea Agenției pentru Dezvoltare Regională Centru și parteneriatul nostru cu Landul Brandenburg este binecunoscut și considerat un succes la Berlin. Domnul Lazăr Comănescu a reprezentat România la Bruxelles, în 2008, atunci când ADR Centru a beneficiat de sprijin din partea germană pentru a deschide un birou temporar mai aproape de instituțiile UE. Tot domnia sa a participat și la întrevederea oficială dintre Primul Ministru al Landului Brandenburg, domnul Matthias Platzeck, și președinții celor șase județe din cadrul regiunii, care au vizitat orașul Potsdam în 2010, de această dată în calitate de ambasador pe postul pe care îl deține și acum.

Pe de altă parte, Ambasada urmărește cu atenție evoluția favorabilă și dezvoltarea Regiunii Centru, atât din punctul de vedere al absorbției de fonduri publice în investiții importante pentru infrastructură, cât și în privința formării profesionale și a dezvoltării resurselor umane, factor foarte important pentru îmbunătățirea  calității vieții cetățenilor români. Pe parcursul întrevederii de la ambasada română au fost abordate teme referitoare la absorbția fondurilor europene, la stadiul implementării Programelor Operaționale la nivelul regiunii, dar și la oportunitățile de investiții din regiune.

În Regiunea Centru există semnificative investiții germane, care ar mai putea atrage și altele, cu atât mai mult cu cât, în scurt timp, Regiunea Centru va avea unul din cele mai bune sisteme de infrastructură de transport din țară. Pe de altă parte, s-a discutat despre rolul și implicarea autorităților publice locale în dezvoltarea sectorului energiilor regenerabile, dar și al formării profesionale în sistem dual, după model german, aspecte care sunt relevante în special la nivelul județului Alba.

După întâlnirile cu experții germani, care ne-au vorbit despre crearea și funcționarea parcurilor tehnologice, am participat la o întâlnire de o cu totul altă factură la Ambasada României din Berlin. Sunt plăcut surprins să aflu că sunt cunoscute demersurile și inițiativele noastre, dar sunt și mai bucuros că am subliniat că avem dorința și voința să le continuăm și să le dezvoltăm. Domnul Comănescu a precizat că va face toate demersurile necesare pentru ca problemele comunității de afaceri germane din România să fie rezolvate eficient. În acest sens, el ne-a felicitat pentru inițiativa de a dezvolta școala profesională germană și pentru demararea autostrăzii Sebeș-Turda. Pe de altă parte, dânsul a subliniat că este de neconceput ca orașul Cugir, unde Daimler-Benz investește milioane de euro, să nu beneficieze de ieșire la autostrada Sibiu -Orăștie, problemă pe care o va semnala la nivel diplomatic. Am prezentat Ambasadei României faptul că județul Alba nu este foarte mare și de aceea ne-am implicat doar în proiectele pe care le putem duce, deoarece nu dorim să ne consumăm resursele financiare fără o finalitate clară. Avem proiectul ALEA, pentru dezvoltarea sectorului energiilor regenerabile, avem proiecte de infrastructură și în domeniul social, dar preocuparea noastră de acum este să formăm tinerii după modelul școlii profesionale germane și să reușim să creăm cel puțin un parc tehnologic în județ, prin care să transferăm în practică rezultatele cercetării”, a declarat domnul Florin Roman, vicepreședinte CJ Alba.

Prin parteneriatul nostru de aproape 13 ani cu Landul Brandenburg, publicul german este tot mai documentat cu privire la posibilitățile de turism, dar și referitor la climatul economico-social din Regiunea Centru. Ambasada ne-a comunicat și faptul că mulți germani sunt mai bine informați despre posibilitățile de investiții și de petrecere a timpului liber în regiunea noastră, deoarece au primit materiale de informare editate de noi în limba germană. Domnul Lazăr Comănescu a subliniat și importanța dezvoltării de proiecte comune, între Brandenburg și județele din Regiunea Centru, subliniind în acest sens exemplul dat de ADR Centru pentru multe instituții europene, în domeniul dezvoltării de parteneriate internaționale. Am concluzionat că, prin toată activitatea pe care o desfășurăm, Regiunea Centru a evoluat, de la an la an și, în plus, prin activitatea și sprijinul pe care îl putem obține din partea Ambasadei, cetățenii germani vor beneficia de mai multe informații, în special turistice, privind atracțiile din regiunea noastră. Șeful misiunii noastre diplomatice din Berlin ne-a asigurat că partenerii instituționali germani și-au manifestat intenția de a dezvolta noi proiecte bilaterale în viitor, pe baza schimbului activ dintre cele două regiuni, Brandenburg și Centru”, a declarat domnul Simion Crețu, director general ADR Centru, referindu-se la vizita delegației Regiunii Centru în landul german Brandenburg.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

FOTO: Parcul din fața primăriei din Gârbova a fost finalizat: Spațiu de recreere și relaxare pentru cetățenii din comună

Bogdan Ilea

Publicat

în

FOTO: Parcul din fața primăriei din Gârbova a fost finalizat: Spațiu de recreere și relaxare pentru cetățenii din comună Cetățenii din comuna Gârbova se pot bucura de un nou parc, situat în fața primăriei. Loc de relaxare și recreere, atât pentru tineri cât și pentru vârstnici sau turiști. „Amenajarea parcului din localitatea Gârbova a fost […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea