La Meteş: Elevi mai puţini, însă dascălii vor clase mai multe!
În comuna Meteş, la ultima şedinţă a Consiliului de Administraţie al Şcolii Generale cu clasele I-VIII, s-a votat planul de şcolarizare pe anul şcolar 2013-2014. Astfel, la învăţământul preşcolar vor funcţiona 4 grădiniţe în satele Meteş, Ampoiţa, Tăuţi şi Presaca Ampoiului, în timp ce la învăţământul primar vor funcţiona 5 clase: în Meteş – o clasă, în Ampoiţa – 2 clase, Tăuţi – o clasă şi Presaca Ampoiului – o clasă.
Dacă la învăţământul preşcolar şi cel primar, toată lumea a fost de acord cu acest plan de şcolarizare, în ceea ce priveşte învăţământul gimnazial au fost discuţii, deoarece s-a votat creşterea numărului de clase de la 4 la 5, deşi numărul elevilor a scăzut cu 3, faţă de anul şcolar 2012-2103. Primarul comunei (care a votat împotriva creşterii numărului de clase), le-a explicat cadrelor didactice că nu se justifică creşterea numărului de clase, din moment ce numărul de elevi este în scădere, iar cheltuielile / elev se depăşesc nepermis de mult.
În legătură cu această problemă, primarul Traian-Nicolae Ursaleş ne-a relatat următoarele: “La ora actuală sunt doar 2 variante pentru planul de şcolarizare pe anul 2013-2014: *prima variantă este să funcţioneze 2 clase normale şi o clasă simultană la şcoala din Meteş, care este centru de comună, precum şi funcţionarea unei clase simultane la şcoala din Ampoiţa. Practic ar fi aceleaşi clase ca şi în anul 2012-2013; *a doua variantă este să fie aduşi toţi elevii la şcoala din Meteş, unde să funcţioneze 4 clase normale. Părinţii trebuie să aleagă varianta benefică pentru copiii lor, ţinând cont că trebuie să aleagă între clase simultane şi distanţa faţă de casă. Ideal ar fi să funcţioneze şcoli cu clasele I-VIII în fiecare sat al comunei, dar numărul elevilor este în scădere şi Legea învăţământului, care prevede o cheltuială maximă / elev, nu ne permite acest lucru. Trebuie menţionat şi faptul că sunt peste 10 elevi de clasele V-VIII, din Ampoiţa, care fac naveta la şcoli din Alba Iulia. Oare de ce? Profesorii trebuie să ştie să-şi atragă elevii şi să demostreze, prin rezultate, că sunt mai buni ca şi cei din Alba Iulia.”
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana
Mesaje, urări și felicitări de Crăciun fericit 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Mesaje de Crăciun pentru prietenii din străinătate în limba italiană Dacă aveți prieteni care cunosc limba italiană vă propunem să le trimiteți, în preajma sărbătorilor, unul dintre mesajele de mai jos. Surpriza va fi pe măsură. Buon Natale / Buone […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 5 zile
Bradul de Crăciun. Cum și când se împodobește. Istoria împodobirii bradului
-
Curier Județeanacum 7 ore
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Nume care se sărbătoresc de Sfântul Daniel 2024. Viața Sf Daniel și semnificația numelui
-
Curier Județeanacum 12 ore
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Mesaje de Sfântul Daniel 2024: URARI, FELICITARI și SMS-uri de LA MULȚI ANI pe care le poți trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
17 decembrie 2024: Creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Daniel. Rugăciunile proorocului și a celor trei tineri aruncați în cuptor