Rămâi conectat

Curier Județean

La Meteş: Elevi mai puţini, însă dascălii vor clase mai multe!

Alexandra Mates

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

În comuna Meteş, la ultima şedinţă a Consiliului de Administraţie al Şcolii Generale cu clasele I-VIII, s-a votat planul de şcolarizare pe anul şcolar 2013-2014. Astfel, la învăţământul preşcolar vor funcţiona 4 grădiniţe în satele Meteş, Ampoiţa, Tăuţi şi Presaca Ampoiului, în timp ce la învăţământul primar vor funcţiona 5 clase: în Meteş – o clasă, în Ampoiţa – 2 clase, Tăuţi – o clasă şi Presaca Ampoiului – o clasă.

Dacă la învăţământul preşcolar şi cel primar, toată lumea a fost de acord cu acest plan de şcolarizare, în ceea ce priveşte învăţământul gimnazial au fost discuţii, deoarece s-a votat creşterea numărului de clase de la 4 la 5, deşi numărul elevilor a scăzut cu 3, faţă de anul şcolar 2012-2103. Primarul comunei (care a votat împotriva creşterii numărului de clase), le-a explicat cadrelor didactice că nu se justifică creşterea numărului de clase, din moment ce numărul de elevi este în scădere, iar cheltuielile / elev se depăşesc nepermis de mult.

În legătură cu această problemă, primarul Traian-Nicolae Ursaleş ne-a relatat următoarele: “La ora actuală sunt doar 2 variante pentru planul de şcolarizare pe anul 2013-2014: *prima variantă este să funcţioneze 2 clase normale şi o clasă simultană la şcoala din Meteş, care este centru de comună, precum şi funcţionarea unei clase simultane la şcoala din Ampoiţa. Practic ar fi aceleaşi clase ca şi în anul 2012-2013; *a doua variantă este să fie aduşi toţi elevii la şcoala din Meteş, unde să funcţioneze 4 clase normale. Părinţii trebuie să aleagă varianta benefică pentru copiii lor, ţinând cont că trebuie să aleagă între clase simultane şi distanţa faţă de casă.  Ideal ar fi să funcţioneze şcoli cu clasele I-VIII în fiecare sat al comunei, dar numărul elevilor este în scădere şi  Legea învăţământului, care prevede o cheltuială maximă / elev, nu ne permite acest lucru. Trebuie menţionat şi faptul că sunt peste 10 elevi de clasele V-VIII, din Ampoiţa, care fac naveta la şcoli din Alba Iulia. Oare de ce?  Profesorii trebuie să ştie să-şi atragă elevii şi să demostreze, prin rezultate, că sunt mai buni ca şi cei din Alba Iulia.”


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Alba Iulia capitala patrimoniului românesc pentru două zile: Ce spune primarul Pleșa despre participarea la Conferința Rohaereditas

Bogdan Ilea

Publicat

în

Alba Iulia capitala patrimoniului românesc pentru două zile: Ce spune primarul Pleșa despre participarea la Conferința Rohaereditas Timp de două zile, Alba Iulia urmează să fie capitala patrimoniului românesc. Ministerul Culturii organizează Conferinta Rohaereditas la care participă și primăria Alba Iulia. „Alba Iulia este, pentru două zile, capitala patrimoniului românesc, aici desfășurându-se Conferința ROHAEREDITAS, organizată […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea