La iarnă se vor înmulţi cerşetorii şi vagabonzii ce aplează la sprijinul DGASPC Alba
Situaţiile de urgenţă socială în cazul vârstnicilor au fost una dintre temele dezbătute ieri, 29 septembrie, în şedinţa Comitetului Consultativ de Dialog Civic pentru Problemele Persoanelor Vârstnice din cadrul Instituţiei Prefectului, prezidate de subprefectul Raul Tudoraşcu. Din materialul întocmit de asistentul social Adriana Filip şi prezentat de directorul adjunct al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Alba, Marius Schiau, rezultă că în ultimii ani creşterea costurilor de furnizare a utilităţilor publice reprezintă o povară greu de suportat de către persoanele vârstnice.
lPrimăriile ar trebui să-şi înfiinţeze servicii de asistenţă socială
În primul rând, este vorba de servicii de asistenţă permanentă, pentru găzduirea urgentă în situaţii de criză socială sau de nevoi sociale a persoanelor care le necesită, 24 de ore pe zi şi acordarea de asistenţă socială persoanelor care solicită satisfacerea nevoilor primare. Un alt gen de servicii este serviciul de intervenţie rapidă şi urgenţe sociale, care să se adreseze următoarelor categorii de persoane: maltratate, agresate sau abandonate, victime ale unor conflicte familiale grave, sinistraţi în urma unor explozii, accidente, incendii, inundaţii, surpări, alunecări de teren etc.
lVârstnicii abandonaţi pot deveni vagabonzi şi cerşetori
În strânsă legătură cu pierderea locuinţei este apariţia la persoanele vârstnice a fenomenelor delincvenţionale ca formă de răspuns la situaţia de criză în care persoana vârstnică se regăseşte. Formele de manifestare a delincvenţei la persoanele vârstnice sunt: cerşetoria şi vagabondajul. Adesea, în spatele cerşetoriei este o reţea bine organizată, care se foloseşte de un biet vârstnic bolnav sau cu handicap (fără mâini sau picioare) pentru a impresiona trecătorii, a le cerşi mila şi câte un bănuţ. Mai sunt şi vârstnici care cerşesc pe cont propriu, pe care nevoia de hrană îi face să cerşească. Se întâmplă adesea ca, atunci când nu primesc nimic, să devină agresivi, ajungându-se chiar la situaţii de violenţă fizică şi la furt.
Vagabondajul este precedent delincvenţei. Adesea expus schimbărilor climatice, fără adăpost, silit să doarmă pe maidane, cu o igienă precară, vârstnicul îşi pierde treptat sănătatea, oricum degradată din cauza vârstei. Din punct de vedere psihic, având mereu contact cu strada, ajunge să frecventeze locuri îndoielnice, să aibă legături cu persoane dubioase iar de aici până la comiterea unui delict nu este decât un pas.
lIarna, Centrul Social de Urgenţă este luat cu asalt de oamenii fără adăpost
Pentru a veni în întâmpinarea şi soluţionarea urgenţelor sociale ale persoanelor vârstnice, în Alba Iulia funcţionează Centrul Social de Urgenţă Alba, o unitate în structura Asociaţiei Filantropia Ortodoxă Alba Iulia. Capacitatea centrului este de 50 de locuri. Prioritate au persoanele cu domiciliul sau reşedinţa în Alba Iulia, persoane din judeţul Alba. Nu pot beneficia de serviciile oferite de Centrul Social de Urgenţă Alba persoanele violente, aflate sub influenţa alcoolului, drogurilor, persoanele cu afecţiuni contagioase, persoanele aflate în episod psihotic. Cheltuielile lunare pentru buna funcţionare a centrului sunt împărţite între Primăria Alba Iulia, DGASPC Alba şi Asociaţia Filantropia Ortodoxă Alba Iulia. În luna august a anului 2011 au beneficiat de serviciile Centrului Social de Urgenţă Alba un număr de 57 de persoane fără adăpost, din care 10 femei şi 47 de bărbaţi: între 18-30 de ani – 19 persoane; între 31-60 de ani: 31 persoane şi peste 61 de ani – 7 persoane. Directorul adjunct al DGASPC Alba, Marius Schiau, a declarat că se aşteaptă ca în perioada de iarnă, în special în preajma sărbătorilor, să crească numărul celor care vor apela la Centrul Social de Urgenţă, motiv pentru care se va trece la mutarea unor asistaţi sociali, pentru a putea acorda sprijin cât mai multor persoane.
Robert GHERGU
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
Acord de recunoașterea vinovăției încheiat de un șofer mort de beat, care a intrat cu mașina într-un scuar pe autostrada A1: 10.000 de euro, mita pe care a vrut să o dea polițiștilor
Acord de recunoașterea vinovăției încheiat de un șofer mort de beat, care a intrat cu mașina într-un scuar pe autostrada A1: 10.000 de euro, mita pe care a vrut să o dea polițiștilor Un șofer mort de beat, care a intrat cu mașina într-un scuar pe autostrada A1 a încheiat un acord de recunoaștere a […]
Secțiune Articole Similare
-
Actualitate5 zile ago
Produsul intern brut trimestrial III al României, în stagnare față de II și scădere față de anul 2023. Cristian Păun: „Miroase de la o poștă a recesiune!”
-
Sport4 zile ago
FOTO | Meciul de fotbal Metalurgistul Cugir – Gloria Bistrița-Năsăud, întrerupt la Cugir de o intervenție a elicopterului SMURD! Liderul a câștigat cu 4-0
-
Actualitate4 zile ago
Ajutorul de încălzire pentru iarna 2024-2025. Acte necesare. Condiții de acordare. Câți bani se dau în funcție de venit
-
Opinii - Comentarii4 zile ago
Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
Noua lege a pensiilor: Tabel cu vârsta de pensionare anticipată. Condiții privind stagiul de cotizare pentru pensia anticipată
-
Opinii - Comentarii9 ore ago
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii