Rămâi conectat

Ştirea zilei

La iarnă se vor înmulţi cerşetorii şi vagabonzii ce aplează la sprijinul DGASPC Alba

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Situaţiile de urgenţă socială în cazul vârstnicilor au fost una dintre temele dezbătute ieri, 29 septembrie, în şedinţa Comitetului Consultativ de Dialog Civic pentru Problemele Persoanelor Vârstnice din cadrul Instituţiei Prefectului, prezidate de subprefectul Raul Tudoraşcu. Din materialul întocmit de asistentul social Adriana Filip şi prezentat de directorul adjunct al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Alba, Marius Schiau, rezultă că în ultimii ani creşterea costurilor de furnizare a utilităţilor publice reprezintă o povară greu de suportat de către persoanele vârstnice.
lPrimăriile ar trebui să-şi înfiinţeze servicii de asistenţă socială
În primul rând, este vorba de servicii de asistenţă permanentă, pentru găzduirea urgentă în situaţii de criză socială sau de nevoi sociale a persoanelor care le necesită, 24 de ore pe zi şi acordarea de asistenţă socială persoanelor care solicită satisfacerea nevoilor primare. Un alt gen de servicii este serviciul de intervenţie rapidă şi urgenţe sociale, care să se adreseze următoarelor categorii de persoane: maltratate, agresate sau abandonate, victime ale unor conflicte familiale grave, sinistraţi în urma unor explozii, accidente, incendii, inundaţii, surpări, alunecări de teren etc.
lVârstnicii abandonaţi pot deveni vagabonzi şi cerşetori
În strânsă legătură cu pierderea locuinţei este apariţia la persoanele vârstnice a fenomenelor delincvenţionale ca formă de răspuns la situaţia de criză în care persoana vârstnică se regăseşte. Formele de manifestare a delincvenţei la persoanele vârstnice sunt: cerşetoria şi vagabondajul. Adesea, în spatele cerşetoriei este o reţea bine organizată, care se foloseşte de un biet vârstnic bolnav sau cu handicap (fără mâini sau picioare) pentru a impresiona trecătorii, a le cerşi mila şi câte un bănuţ. Mai sunt şi vârstnici care cerşesc pe cont propriu, pe care nevoia de hrană îi face să cerşească.  Se întâmplă adesea ca, atunci când nu primesc nimic, să devină agresivi, ajungându-se chiar la situaţii de violenţă fizică şi la furt.
Vagabondajul este precedent delincvenţei. Adesea expus schimbărilor climatice, fără adăpost, silit să doarmă pe maidane, cu o igienă precară, vârstnicul îşi pierde treptat sănătatea, oricum degradată din cauza vârstei. Din punct de vedere psihic, având mereu contact cu strada, ajunge să frecventeze locuri îndoielnice, să aibă legături cu persoane dubioase iar de aici până la comiterea unui delict nu este decât un pas.
lIarna, Centrul Social de Urgenţă este luat cu asalt de oamenii fără adăpost
Pentru a veni în întâmpinarea şi soluţionarea urgenţelor sociale ale persoanelor vârstnice, în Alba Iulia funcţionează Centrul Social de Urgenţă Alba, o unitate în structura Asociaţiei Filantropia Ortodoxă Alba Iulia. Capacitatea centrului este de 50 de locuri. Prioritate au persoanele cu domiciliul sau reşedinţa în Alba Iulia, persoane din judeţul Alba. Nu pot beneficia de serviciile oferite de Centrul Social de Urgenţă Alba persoanele violente, aflate sub influenţa alcoolului, drogurilor, persoanele cu afecţiuni contagioase, persoanele aflate în episod psihotic. Cheltuielile lunare pentru buna funcţionare a centrului sunt împărţite între Primăria Alba Iulia, DGASPC Alba şi Asociaţia Filantropia Ortodoxă Alba Iulia. În luna august a anului 2011 au beneficiat de serviciile Centrului Social de Urgenţă Alba un număr de 57 de persoane fără adăpost, din care 10 femei şi 47 de bărbaţi: între 18-30 de ani – 19 persoane; între 31-60 de ani: 31 persoane şi peste 61 de ani – 7 persoane. Directorul adjunct al DGASPC Alba, Marius Schiau, a declarat că se aşteaptă ca în perioada de iarnă, în special în preajma sărbătorilor, să crească numărul celor care vor apela la Centrul Social de Urgenţă, motiv pentru care se va trece la mutarea unor asistaţi sociali, pentru a putea acorda sprijin cât mai multor persoane.
Robert GHERGU


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Primăria Alba Iulia, LICITAȚIE pentru concesionarea primei parcele din viitorul ”Parc Industrial”

Unirea Ziarul

Publicat

în

Primăria Alba Iulia, LICITAȚIE pentru concesionarea primei parcele din viitorul ”Parc Industrial” Primăria Alba Iulia organizează prima licitație pentru concesionarea unei parcele de aproape 2 ha de teren (18.104 mp), din viitorul Parc Industrial, situat în apropiere de șoseaua de centură a municipiului Alba Iulia. potrivit anunțului publicat pe site-ul primăriei: Municipiul Alba Iulia, cu […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea