La Cergău Mare s-au desfăşurat Colocviile literare Aron Cotruş
Parcă mai mult decât la ediţiile precedente de data aceasta (la a XVII-a) am asistat la o strălucită demonstraţie de românism şi ataşament faţă de unul din cei mai iubiţi poeţi care şi-a petrecut o parte din viaţă pe meleagurile noastre (satul Lupu, comuna Cergău Mare). Am trăit momente de bucurie şi emoţii audiind discursurile unor personalităţi care l-au evocat pe Aron Cotruş, scriitorul Ion Mărgineanu, prof. univ. dr. Ion Buzaşi, prof. Silvia Pop, prof. Ioan Bâscă, prof. Mioara Pop, preot dr. Petru Pinca, prof. Ana Hinescu, prof. Nicolae Suciu, etc, care pe o paletă largă au îmbogăţit aria de cunoştinţe a celor prezenţi, putând fiecare să-şi dea seama de activitatea laborioasă a marelui Aron Cotruş, care deşi departe de ţara lui, a fost mereu aproape de poporul pe care l-a iubit atât de mult, fiind un sprijin real în special pentru intelectualii din ţară dar şi pentru cei din afara ei.
Din lipsă de spaţiu o să fiu foarte succint privind discursurile vorbitorilor, şi o să încep cu domnul prof. univ. dr. Ion Buzaşi care în expozeul domniei sale s-a oprit mai mult asupra unor pagini inedite din corespondenţa lui Aron Cotruş şi la o parte din activitatea celui care îşi dorea atât de mult să revină pe plaiurile natale. Am reţinut că această corespondenţă are două părţi: 1. Până la începutul celui de-al II-lea Război Mondial şi 2. A doua carte din timpul exilului. Domnul profesor ne aminteşte şi chiar ne citeşte unele scrisori inedite în care apar nume de rezonanţă din acele timpuri, Gina Lupii, Silvia Cotruş Boiu, Mihail Sadoveanu, Doina Misil (cu idila enigmatică dintre aceasta şi A. Cotruş) etc. Viaţa cu particularităţile unor oameni celebri este de o savoare cu totul aparte care nu o poate evidenţia oricine, de aceea eruditul răscolitor prof. univ. dr. Ion Buzaşi merită din plin aprecierile şi stima tuturor.
Ion Mărginean scriitor, pe bună dreptate considerat omul emblematic ale tuturor manifestărilor culturale principale din judeţul nostru, unul din iniţiatorii colocviilor literare A. Cotruş la Cergău Mare, ne spune că nu ştie dacă în ţară se mai „Cotruşează” (expresia îi aparţine) ca aici la Cergău Mare, şi că fără această comună „Limbii Române i-ar lipsi o petală”. Apreciază iniţiativele „ASTRA Blaj” în frunte cu doamna prof. Silvia Pop, datorită cărora Cergău (A. Cotruş) şi Cenade (I. Agârbiceanu) au devenit două „albii” peste care s-a statornicit iubirea şi credinţa „Limbii Române” cu zvâcnirile caracteristice, scoţând în evidenţă trecutul şi prezentul şi cu acel dar oratoric a făcut ca întreg auditoriu să aibă recepţii maximale, trezind în conştiinţa fiecăruia emoţii şi stări entuziaste.
Scriitorul Ioan Bâscă, consilier cu probleme culturale la Consiliul Judeţean Alba, reprezentantul domnului Ion Dumitrel, preşedintele Consiliului Judeţean, apreciază acţiunile literare bine începute în zona celor două Târnave (evocare Eminescu, Blaj şi Biia, lansare de carte, Blaj, Aron Cotruş, Cergău Mare) şi felicită pe organizatori, fiind în comuna unde s-a născut singurul campion olimpic la box, Nicolae Linca, care în această ramură sportivă este unic în România.
Preot dr. Petru Pinca, fiu al comunei născut în Cergău Mic, vorbeşte de numele biblice ale fiilor preotului Cotruş, tatăl scriitorului, oprindu-se la Aron cel care a fost pus de gângavul Moise să conducă poporul evreu după fuga din Egipt, a acestora. Ne spune despre plecarea forţată a lui A. Cotruş din Lupu din cauza poeziei „TISA”, ajunge la Braşov unde întâlneşte pe Lucian Blaga, cu care se împrieteneşte, ambii urmând cursurile Liceului „Andrei Şaguna”, care a dat ţării un număr impresionant de academicieni.
Prof. Nicolae Suciu – Dumbrăveni, jud. Sibiu, ne spune că citindu-l pe A. Cotruş e actual în orice timp, a fost un mare autor, poet, publicist şi eseist. În stilul ei caracteristic doamna prof. Ana Hinescu ne expune şi ne prezintă o serie de cărţi cu referire la A. Cotruş, ea însăşi fiind un simbol: carte, bibliotecă, expoziţie de carte, etc. Încă o dată amintesc că nu pot reda discursurile tuturor vorbitorilor, trecând doar cu numele: doamna prof. Mioara Pop, directoarea Bibliotecii Judeţene, una din fondatoarea acestor colocvii, foarte mult apreciată şi iubită la Cergău Mare, prof. Silvia Pop care ne-a citit poezia „Mă ştiu” din creaţia lui A. Cotruş, prof. Ion Mărginean preşedintele cercului „ASTRA” Cergău, fondator al acestor colocvii, L. Aldea primarul comunei, o gazdă foarte primitoare, prof. Claudia Roşcovici, directorul şcolii din Cergău, etc.
Am mai reţinut prezenţa în sală a multor preşedinţi de cercuri ASTRA din zona Târnavelor, prezenţa unor primari, domnişoara Irimie Georgeta, primarul oraşului Dumbrăveni, jud. Sibiu cu tatăl dânsei care e preşedintele Astrei Dumbrăveni, Puşca Vasile, primarul comunei Valea Lungă, Neamţu Ilie, primarul comunei Cenade, ec. Sălcudean Ion, preşedintele fundaţiei care-i poartă numele – Biia, Cristina Burnete, Felicia Bogdan, preşedinta cercului ASTRA, Roşia de Secaş, solista de muzică populară Felicia Mărgineanu din aceeaşi comună, familia Zereş, domnul un îndrăgit solist de muzică populară, iar soţia dânsului doamna Marioara, preşedinta cercului ASTRA, Pănade, mulţi tineri şi elevi. Aş vrea să menţionez organizarea impecabilă a acesteia A XVII-a ediţiei a colocviilor literare A. Cotruş de către primăriţa comunei ajutată îndeaproape de viceprimarul comunei împreună cu angajaţii primăriei şi alţi colaboratori. A fost o reuşită deplină a colocviilor care au fost conduse cu înţelepciune şi tact de către preşedinta ASTRA Blaj, doamna prof. Silvia Pop.
În final a fost prezentat un frumos program artistic cu cântece şi recitări, cu o remarcă în plus pentru soliştii vocali, Zereşi Ioan, Felicia Mărgineanu şi ing. Leahu Florin care cu cântecele din zona Apusenilor a încântat pe toţi cei prezenţi. (Aurel ROMAN)
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Cum va fi VREMEA până în ajun de Crăciun: Temperaturi normale pentru această perioadă, în preajma sărbătorilor. Prognoza METEO de la ANM, pentru următoarele 4 săptămâni
Cum va fi VREMEA până în ajun de Crăciun: Temperaturi normale pentru această perioadă, în preajma sărbătorilor. Prognoza METEO de la ANM, pentru următoarele 4 săptămâni Meteorologii ANM au publicat vineri, 22 noiembrie 2024, estimările pentru următoarea lună, oferind primele indicii despre cum va fi vremea în preajma sărbătorilor de iarnă. Conform prognozei, săptămâna de […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 5 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 4 ore
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii