Rămâi conectat
Festivalul Roman Apulum - 2022

Sport

La Alba Iulia, intenții de dezvoltare a bazei “sportului cu balonul oval” | Proiectul “Rugby – sănătate și educație prin sport”, votat de cetățeni în vederea finanțării

Dan HENEGAR

Publicat

în

Organizarea în premieră a programului de Bugetare Participativă la Alba Iulia a însemnat înscrierea în competiție a 32 de proiecte, dintre care, în urma verificărilor tehnice din partea administrației locale a municipiului, 18 au intrat în faza de votare de către cetățeni în vederea finanțării.

Organizată pe mai multe domenii, din care unul alocat Sănătății și Sportului, competiția s-a bucurat de un real succes, dovadă fiind cele aproape 2200 voturi exprimate. În lista proiectelor declarate câștigătoare s-a numărat și unul în domeniul mai sus menționat, depus de  Cristian Cotae („Rubgy – sănătate și educație prin sport”). Respectivul proiect s-a clasat pe locul al treilea în topul celor votate, intenționându-se formarea a două echipe Under 16 și Under 18, cu o colaborare firească cu CSU Rugby Alba Iulia, formația de seniori din Cetatea Marii Uniri. Știind faptul că numele lui Cristian Cotae este legat de CSU Rugby Alba Iulia l-am rugat de istoricul albaiulian Marius Rotar, creatorul acestei echipe în aprilie 2019, să ne ofere mai multe detalii.

*Echipe de Under 16 și Under 18

„Da, așa este, proiectul depus a fost în directă legătură cu echipa noastră, Cristian Cotae fiind omul care, în mod absolut voluntar și exemplar, se ocupă de mai mult timp de formația noastră de juniori. Noi am luat în calcul mai multe variante de proiecte axate pe revigorarea și dezvoltarea rugbyului în Alba Iulia, când am aflat despre acestă competiție de proiecte (inclusiv transformarea unui teren de la marginea orașului în teren pentru meciuri de rugby). Până la urmă, am preferat o variantă urmărind aducerea copiilor și adolescenților de la școlile și liceele din Alba Iulia la rugby, precum și de la centrele de plasament din municipiul nostru și de la Orăștie. Ni s-a părut cea mai potrivită, întrucât fără o pepinieră serioasă echipa noastră de rugby nu va rezista mai mult de câțiva ani. Propunerea noastră a avut succes, obținând 218 voturi, circa 10 la sută din totalul voturilor, adică locul 3. Nu am solicitat o sumă foarte mare, întrucât este vorba despre acțiuni de popularizare, de atragere a elevilor din Alba Iulia la rugby, având drept scop final formarea a două echipe de rugby, Under 16 și Under 18, dintr-un grup țintă de 100 de elevi, ai căror componenți vor fi legitimați la CSU Rugby Alba Iulia. Urmărim astfel, prin acest proiect nu doar elemente care țin de petrecerea timpului liber (socializare) pentru copii și adolescenți sau cele privind dezvoltarea lor fizică, ci mai multe: cultivarea disciplinei, a spiritul de colegialitate, a curajului, a  solidarității, a punerii mai presus a efortului colectiv decât cel individual, a spiritului de echipă și colegialitate, de ajutorare reciprocă, de eliminare a unor posibile accese de vedetism etc. Prin urmare, luând toate acestea aspecte în calcul, se poate vedea că rugbyul, ca sport, educă și este o «fabrică» de oameni adevărați. Faptul că am câștigat, în urma voturilor, demonstrează, încă o dată, că acestă echipă nu e a mea sau a celor peste 40 de oameni implicați, cu eforturi absolut eroice, în supraviețuirea ei de mai bine de un an jumătate, ci a Universității din Alba Iulia și, mai ales, a orașului Alba Iulia. Mulțumim din suflet celor care au votat pentru rugby la această competiție. Fiecare vot înseamnă pentru noi un implus de a continua”. (H.D.M.)

Elit - Gustul Desăvârșit

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Sport

CS Unirea Alba Iulia, mulțumiri Primăriei municipiului Alba Iulia pentru sprijinul financiar acordat

Dan HENEGAR

Publicat

în

Conducerea CS Unirea Alba Iulia, cel mai important club soportiv din Alba, cu performeri prezenți la Campionate Europene și Mondiale, la diverse ramuri sportive, mulțumește Primăriei municipiului Alba Iulia pentru sprijinulul financiar acordat recent.
Cooperarea și în acest an cu Primăria Alba Iulia a ajutat CS Unirea Alba Iulia să își construiască o proiecție bugetară clară pentru trimestrele lll și lV, care ne-a stabilizat poziția de a participa cu sportivii noștri la activitatea sportivă și a condus la o relație de colaborare între aceste două instituții ale statului. În numele echipei CS UNIREA Alba Iulia, domnule primar vă adresez mulțumirile noastre pentru sprijinul financiar acordat”, a transmis Daniela-Olivia Moșneag, directorul CS Unirea Alba Iulia.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Sport

CS Unirea Alba Iulia, două reprezentante, Ana Rodean și Mihaela Acatrinei, la Campionatul European de atletism

Dan HENEGAR

Publicat

în

Mărșăluitoarele Ana Rodean și Mihaela Acatrinei, sportive legitimate la CS Unirea Alba Iulia, vor concura la Munchen, în cadrul Campionatului European de atletism. E

Este o nouă reprezentare la nivel înalt pentru cel mai important club din Alba, după ce în 22 iulie cele două uniriste au concurat în USA, la Eugene/Oregon, la Campionatele Mondiale de atletism, competiția majoră a acestui an. La Munchen, proba de 35 kilometri marș va avea loc marți, 16 august, iar oboseala unui sezon extrem de istovitor este principalul obstacol pentru cele două sportive.

Multe nu sunt de spus, pentru că încă nu mă simt refăcută în totalitate după Mondiale. Aceasta o să fie a 5-a cursă de 35 de kilometri la nivel internațional în acest an. Am avut un sezon competițional foarte încărcat și sper doar să ajung la linia de finish cu un timp rezonabil și pe un loc cât mai onorabil”, a declarat Ana Rodean (38 de ani).

Elit - Gustul Desăvârșit

Rodean bifează a doua participare: precedenta fiind la Berlin, în 2018, cu o clasare pe locul 19, cu cel mai bun timp al carierei pe 20 kilometri (o oră 33 de minute și 39 secunde).A 25-a ediție a Campionatulul European de atletism face parte din a doua ediție a Campionatelor Europene Polisportive și se va desfășura între 15 și 21 august pe Stadionul Olimpic din München.

La Mondiale, Ana Rodean a terminat pe poziția a 26-a (rezultatul 3:01.29, SB, al doilea timp din carieră) iar colega sa de club a abandonat, din motive medicale, la kilometrul 28. Pentru Mihaela Acatrinei, debutul în arena mondială a însemnat o cursă cu probleme de sănătate, întreaga “aventură” spre USA fiind marcată de multe peripeții.

Am făcut o greșală, în timpul cursei am luat iarăși un supliment de geluri și activatori, după ce și înaintea startului am apelat la acele suplimente. Asta m-a terminat, începusem bine, eram pe record personal la kilometrul 20, însă ulterior mi-a fost foarte rău,  am vomat în câteva rânduri, am fost nevoită să renunț și mi-am revenit cât de cât abia după perfuzii”, a explicat Mihaela.

M-am întors obosită foc din America, o săptămână am dormit încontinuu. Sper ca în Germania să termin cursa, să nu pățesc ca în USA. Este clar că dacă nu abandonam la Mondiale acum eram mai relaxată”, a punctat Mihaela Acatrinei (27 de ani).


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Sport

Evitarea depunctării, principala preocupare la CSM Unirea Alba Iulia! Adrian Vâsâi, primul nume pentru banca tehnică

Dan HENEGAR

Publicat

în

CS Municipal Unirea Alba Iulia a preluat marți, 9 august, locul în Liga 3 de la AFC Unirea 1924 Alba Iulia și va evolua în eșalonul terț în ediția viitoare după ce “alb-negrii” au fost preluați de Primăria municipiului Alba Iulia.

Și dacă în privința viitorului formația din Cetatea Marii Uniri a căpătat siguranță și liniște, după an de chin, stringente sunt problemele imediate, respectiv depunctarea cu 20 de puncte din pricina datoriilor către Alexandru Giurgiu, Adrian Bicheși și Ilie Adam (pasiv la care s-a ajuns în urma ședinței de săptămâna trecută a CNSL).

Pe termen scurt, încercăm să scăpăm de depunctare”, a comentat Mihai Dăscălescu, reprezentantul Ligii a 3-a în Comitetul Executiv, o declarație care o completează pe aceea făcută în ședința extraordinară de preluare a echipei: Există posibilitatea ca depunctarea să fie redusă, să primim o hotărâre favorabilă din partea FRF până la startul sezonului, a punctat Mihai Dăscălescu.

Elit - Gustul Desăvârșit

*Recurs respins la Comisia de Recurs!

După modelul formației cugirene care în 2020 a devenit CSO Cugir iar un an mai târziu a trecut la denumirea CS Metalurgistul Cugir, modificări aprobate de FRF, va fi și translatarea dinspre AFC Unirea 1924 Alba Iulia și CSM Unirea Alba Iulia (în 16 august este ședință de Comitet Executiv al FRF, după ce în 5 august s-a mai aprobat cesionarea activității sportive și a dreptului de participare pentru Vedița Colonești – Liga 3 și ACS Fortuna Bechicherecu Mic – feminin). Totuși în privința depunctării lucrurile sunt îngrijorătoare întrucât, în 4 august, Comisa de Recurs a FRF a respins recursul ca netimbrat pentru Adrian Claudiu Bicheși și Nicu Alexandru Giurgiu, “decizia fiind definitivă și executorie pe plan intern. Hotărârea poate fi atacată la TAS, în termen de 21 de zile de la comunicare”. Din pricina datoriilor, divizionara terță nu poate efectua transferuri momentan și riscă mărirea pasivului, la rând venind memoriile lui Valentin Sinescu (a acceptat reeșalonarea datoriilor) și Viorel Codrea. Concret, în zilele acestea ‘alb-negrii” trebuie să stingă litigiile cu Al Giurgiu, Bicheși și Adam (apelându-se la finanțatori privați), pentru a stopa depunctarea, iar prin interpretări ale regulamentului se speră să se înceapă sezonul fără puncte luate (Liga 3 debutează în 27 august, iar în 17 august e meci în Cupa României, cu CS Ocna Mureș).

*A revenit Răzvan Ivan

Numele sibianului Adrian Vâsâi, selecționerul echipei naționale Under 19 a României, prezentă recent la Campionatul European, este acum primul pe lista antrenorilor doriți (s-a vehiculat o perioadă și varianta Paul Ciucă).

Este o prioritate pentru noi, încercăm să-l convingem. Am discutat, dar a rămas să reluăm negocierile după ce știm dacă Primăria va prelua echipa”, a spus un apropiat al clubului albaiulian. Dacă va accepta propunerea, Adrian Vâsâi va colabora cu Marcel Rusu și Mircea Oprea (cuplul din primăvara trecută, cei care conduc pregătirea în acest moment).

În altă ordine de idei, apărătorul Răzvan Ivan (22 de ani, fundaș dreapta și fundaș central) a revenit la Unirea Alba Iulia. Acesta a mai jucat în două rânduri pentru albaiulieni, iar în ianuarie 2019 a fost cedat la UTA Arad, de unde a mai fost împrumutat o perioadă la “alb-negri”. De asemenea, mai sunt în probe doi portari: Cătălin Iovicin (21 de ani, Pandurii Tg. Jiu) și Darius Alexandru Mikloș (Academy Udinese București), ce vor fi testați în amicalul de sâmbătă, de la Cugir, cu Metalurgistul.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea