Rămâi conectat

Opinii - Comentarii

Luna MAI sau FLORAR, plină de prospețime și culoare. De ce este bine să bei vin în prima zi a lunii: Tradiții și superstiții

Ziarul Unirea

Publicat

în

Luna MAI sau FLORAR, plină de prospețime și culoare. De ce este bine să bei vin în prima zi a lunii: Tradiții și superstiții

Luna mai, denumită popular “Florar” este o lună a ierburilor, o lună plină de prospețime și culoare. Se manifestă printr-o explozie de vegetație, copacii prind culoare și viață datorită frunzelor și florilor, iar muncile agriole se intensifică. Se consideră că în luna lui “Florar”, Raiul coboară pe pământ și înverzește totul.

Denumirea lunii derivă din latinescul ”maius”, o altă interpretare fiind aceea că ar face referire la zeița ”Maia Maiesta”, pe care romanii o considerau zeița primăverii și căreia preoții lui Vulcan, zeul focului, îi ofereau sacrificii în prima zi din luna mai.

Luna aceasta este cea mai propice timp pentru agricultură, fiind suficient de călduroasă, având precipitații abundente, lipsite de grindină și piatră. Pe ogoare, în livezi, grădini și podgorii activitatea este în toi, iar turmele de oi, cirezile de vite și prisăcile dau randament maxim, potrivit etnologului Ion Ghinoiu, în volumul ”Zile și mituri. Calendarul țăranului român” (2000).

Citește și: Mesaje de 1 Mai – Ziua Internațional a Muncii, mesaje haioase de 1 Mai, URARI, sms-uri şi FELICITARI de 1 Mai amuzante pentru: prieteni, colegi, părinți, bunici, angajați, muncitori

De obicei, sărbătorile populare din luna mai sunt puține cu data fixă: 1 mai; 12 mai — Sf. Gherman (Harmanul viermilor); 21 Mai — Constantin Graur (Constandinu Puilor) și 25 mai — Ioan Fierbe Piatra și mai sunt și cele cu dată mobilă, în funcție de data la care s-a sărbătorit Paștele (16 aprilie a.c.): Robotitul Țestelor, Joile Verzi, Moșii de Ispas, Înălțarea Domnului.

Ziua de 21 mai — Constantin Graur (Sf. Mari Împărați Constantin și Elena) — se serbează pentru apărarea recoltelor și marchează încheierea semănatului la cereale.

În 2020, sărbătoarea Înălțarea Domnului cade pe 28 mai

Personajul mitic care ar fi asistat la Înălțarea Domnului și la ridicarea sufletelor morților la cer, celebrat în ziua de joi din săptămâna a șasea după Paști, se numește Ispas și întrucât acesta ar fi fost un om vesel, credincioșii caută să fie bine dispuși în această zi.

Sărbătoarea cabalină cu dată mobilă (ziua de joi din a șasea săptămână care urmează după Paști), sinonimă cu Joia Iepelor, când se crede că, pentru un ceas și pentru o singură dată pe an, se satură caii de păscut iarbă, se numește Paștele Cailor. Se pare că în vechime, această sărbătoare a fost o zi a soroacelor, termen limită când se încheiau sau se lichidau diferite înțelegeri și afaceri. Deoarece în Calendarul popular, Ispasul avea data mobilă, care varia, de la un an la altul, cu un număr mare de zile, importanța sărbătorii s-a diminuat treptat, căpătând un sens peiorativ: zicala populară Paștele Cailor înseamnă a nu înapoia ceea ce ai împrumutat, a amâna până la „Sfântu așteaptă”, a nu se ține de cuvânt.

În această lună muncile câmpului și ale grădinilor devin priorități, astfel țăranii părăsesc casele și gospodăriile pentru a fi în toiul lucrărilor agrare.

În luna mai se strâng turmele de oi și vaci, pentru a fi duse la ciobani. În unele regiuni ale țării, mai ales în zona montană se face și “măsura oilor”.

Tot în luna mai, mai exact pe data de 1 mai, cei care încă mai au vin în butoaie, trebuie să-l scoată și să-l trateze cu pelin, astfel se va strica. Totodată, tradiția populară ne spune că e bine să bei din acest vin pentru a fi ferit de boli în decursul anului.

O foarte cunoscută superstiție spune că, în luna mai, nu e bine să faci nuntă și nici să te naști, fiindcă e o lună neprielnică.

Alte superstiții ale lunii mai fac referire la anul agricol ce urmează, cât și la timpul din decursul acestuia, astfel:
  • Dacă în serile lunii mai apare rouă și e timp răcoros, atunci vom avea belșug la vin și fân;
  • Ploaia caldă a lunii mai e binecuvântare pentru culturile de grâu și porumb;
  • Dacă în luna mai năpădesc gândacii, atunci vom avea un an mănos;
  • Furtunile cu tunete și fulgere din luna mai ne prevestesc un an roditor;
  • Dacă luna mai e ploioasă, atunci vom avea un iunie secetos, etc.
Printre sărbătorile importante ale lunii mai se numără:
  1. Sfântul Gherman, pe data de 12 mai;
  2. Sfinții Împărați Constantin și Elena, pe data de 21 mai;
  3. Înălțarea Domnului sau Ziua Eroilor, pe data de 28 mai;
  4. Ioan Fierbe Piatră, pe data de 25 mai.

Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

8 septembrie: Ziua internaţională pentru alfabetizare

Ziarul Unirea

Publicat

în

La data de 8 septembrie este sărbătorită Ziua internaţională pentru alfabetizare, reprezentând o oportunitate de evidenţiere atât a progresului obţinut în rata de alfabetizare la nivel mondial, cât şi a provocărilor cu care se confruntă încă acest sector. Considerată o prioritate a programului UNESCO, problema alfabetizării reprezintă un element important pe Agenda 2030 pentru dezvoltare […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea