La AJPIS Alba s-au înregistrat deja aproape 300 de cereri pentru acordarea ajutoarelor de urgenţă, după inundațiile din comunele Ighiu și Cricău
La AJPIS Alba s-au înregistrat deja aproape 300 de cereri pentru acordarea ajutoarelor de urgenţă, după inundațiile din comunele Ighiu și Cricău.
Potrivit directorului Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) Alba, Flaviu Cozuc, la instituția pe care o reprezintă s-au înregistrat, în cursul săptămânii trecute, 93 de cereri pentru ajutoare de urgență din comuna Cricău și 172 de cereri din comuna Ighiu.
”Aceste ajutoare de urgență acordate în caz de calamitate naturală se vor distribui de Ministerul Muncii și Justiției Sociale, în baza prevederilor Legii 416/2001. Legea 416 spune că, în cazuri de calamitate naturală, Ministerul Muncii, prin AJPIS, acordă ajutoare de urgență. Acest lucru presupune că fiecare cetățean afectat de calamitate trebuie să completeze o cerere la primărie, iar apoi această instituție ne trimite solicitările oamenilor.
Inspecția Socială din cadrul AJPIS evaluează pagubele și în funcție de ceea ce se constată în teren propunem ANPIS acordarea de ajutoare de urgență. Așadar, din data de 2 iulie, asistenții sociali din cadrul AJPIS Alba efectuează anchetele sociale în comunele Cricău și Ighiu, anchete necesare întocmirii dosarelor pentru acordarea acestor ajutoare de urgență, astfel încât în cel mai scurt timp familiile afectate de inundațiile din ultima perioadă să fie sprijinite pentru a trece mai ușor peste necazurile pricinuite de viitură”, ne-a declarat Flaviu Cozuc.
În 22 iunie, aproape 270 de familii din comuna Ighiu, unde sunt 747 de sinistrați, și-au văzut munca de-o viață dusă de ape; la acestea se adaugă și distrugerea a peste 200 de hectare de teren agricol, care în câteva minute au fost ”spălate” de ape. Totodată, inundațiile au dus la avarierea a 5 poduri, iar 20 de autoturisme au fost duse de apele umflate ale Văii Bucerzii.
În comuna Cricău, 200 de gospodării au avut de suferit din pricina inundațiilor din ultima perioadă, 5 poduri au fost distruse, două avariate, iar drumul a fost afectat pe o lungime de 4 km. Ca urmare a revărsării Văii Cricăului au fost avariate 20 de autoturisme, iar câteva persoane au rămas izolate. Echipele SGA Alba au intrat în acțiune imediat ce apele s-au retras, acum concentrându-și eforturile în zonele care au avut cel mai mult de suferit din pricina inundațiilor – Bucerdea Vinoasă, Țelna și Cricău, satul Șard fiind mai puțin lovit de calamitatea naturală.
Referindu-se la lucrările care trebuie să fie executate cât mai repede, Traian Matiș – directorul SGA Alba, ne-a spus că ”se lucrează în punctele cheie, acolo unde oamenii au cea mai mare nevoie de noi. Din această săptămână vor fi evaluate pagubele produse de inundații, de către o comisie din care fac parte și specialiști ai SGA, ai Instituției Prefectului, primăriilor din Ighiu și Cricău, ai Inspecției în Construcții și ai altor instituții. După ce vor fi evaluate pagubele produse de inundații la fața locului, vom cunoaște volumul lucrărilor pe care trebuie să le executăm și valoarea lor. Deocamdată, muncim la Bucerdea Vinoasă, Țelna, Cricău și Șard, unde se lucrează cu buldoexcavatoare, autocamioane și buldozere în zonele care au avut de suferit de pe urma inundațiilor.
Primarul comunei Ighiu, Traian Rusu, ne-a declarat că ”toate familiile care au avut de suferit din pricina inundațiilor vor fi ajutate pentru a-și reface gospodăriile distruse de ape. Vom evalua pagubele și facem demersurile necesare pentru ca oamenii care locuiesc în cele peste 200 de gospodării afectate de inundații din satele Bucerdea Vinoasă, Șard, Țelna și Ighiu să primească sprijinul de care au nevoie”.
Potrivit legii, ajutoarele de urgență pot fi acordate atât de la bugetul local, cât și prin AJPIS Alba. Instituția Prefectului poate la rândul său să acorde ajutoare de urgență persoanelor sinistrate. Potrivit directorului AJPIS Alba, Flaviu Cozuc, la final, când anchetele sociale vor fi terminate și se vor întocmi dosarele pentru acordarea ajutoarelor de urgență, cu siguranță vor fi multe astfel de ajutoare, sumele urmând să fie destul de mari pentru că apele umflate ale Văilor Bucerzii, Țelnii și Cricăului au produs pagube însemnate.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Politică Administrație
Publicitate electorală | Împreună pentru Blajul european, într-o Românie puternică!
Publicitate electorală | Împreună pentru Blajul european, într-o Românie puternică! Dragi blăjeni! Vă scriu înainte de alegerile pentru Președintele României, îndemnându-vă să votați Nicolae Ciucă – Președinte, pentru că este omul care a dovedit, în acești ani, că în politică, ca și în viață, onoarea și cuvântul dat contează! Nicolae Ciucă este un om bun […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentarii4 zile ago
Noua lege a pensiilor: Tabel cu vârsta de pensionare anticipată. Condiții privind stagiul de cotizare pentru pensia anticipată
-
Sport5 zile ago
FOTO: Philip Pahone, debut în Liga 3, pentru Metalurgistul Cugir, la 15 ani și aproape 6 luni!
-
Opinii - Comentariio zi ago
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Opinii - Comentarii4 zile ago
17 noiembrie: Ziua Internațională a Studenților. Cum a apărut această sărbătoare și când a fost fost celebrată pentru prima dată
-
Ştirea zilei2 zile ago
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentarii4 zile ago
Când se taie pomii fructiferi. Perioada optimă pentru obținerea unei recolte bune