Kelemen Hunor, Preşedintele UDMR: Maghiarii nu au o problemă cu Centenarul Marii Uniri, dar nu îl pot sărbători

Paul Voicu - Primar 2020

Kelemen Hunor, Preşedintele UDMR, a declarat vineri seara că maghiarii nu au nicio problemă cu Centenarul pe care România îl marchează în anul 2018, că respectă şi acceptă Ziua Naţională a României, dar că nu pot sărbători această zi.

Kelemen Hunor le-a vorbit tinerilor prezenţi la Tabăra de vară a UDMR din localitatea Subcetate, comuna Zetea, despre situaţia în care s-au aflat maghiarii în ultimii 100 ani, susţinând că au existat permanent din partea majorităţii tendinţe de asimilare, motiv pentru care cu greu se poate spune că sunt argumente pentru a putea sărbători.

ELIT

„Deci, noi am acceptat Ziua Naţională a României, noi respectăm istoria şi zilele naţionale sau sărbătorile importante ale majorităţii, dar nu înseamnă că putem sărbători 1 Decembrie şi am dat foarte multe argumente. Cei care m-au criticat de fiecare dată au uitat să spună că eu niciodată nu am zis că noi nu acceptăm Ziua Naţională sau că nu o respectăm. Eu am spus că respectăm şi acceptăm, dar nu putem să sărbătorim această zi”, a spus Kelemen.

Liderul Uniunii a punctat însă că acceptă că ‘pentru români aceasta este o mare sărbătoare’ şi că nu are nicio problemă cu Centenarul.

Mihail David - 2020

„Noi am spus că nu avem nicio problemă cu Centenarul. Noi cu Centenarul putem ajunge într-o altă relaţie dacă, pe de o parte, societatea românească acceptă că noi le respectăm sărbătorile, dar nu putem sărbători alături de ei şi vor înţelege de ce şi vor accepta că va trebui să privim viitorul împreună, că viitorul ar trebui să fie comun în această ţară. Poate că imaginea de viitor diferă, dar nu diferă într-o măsură în care să nu se poată cădea la un acord”, a mai afirmat Kelemen, potrivit traducerii oficiale.

În opinia preşedintelui UDMR, trebuie început un dialog între majoritate şi minoritate bazat pe încredere şi e important să se vorbească despre relaţia dintre români şi maghiari, chiar dacă unele lucruri vor deranja.

„Ei spun şi scriu, oamenii care lucrează în instituţiile statului, că maghiarimea din Transilvania este un risc la securitatea naţională. Şi spun cu cea mai mare naturaleţe. Şi în aceste condiţii tot ei sunt cei care pretind ca maghiarimea din Ardeal, împreună cu ei, să sărbătorească pe 1 Decembrie. Ce să sărbătorească, întreb eu? Faptul că România îi consideră risc la siguranţa naţională? Deci să ne pună să sărbătorim acest lucru este ceva destul de pervers. Într-adevăr, eu cred că trebuie să ne uităm înainte, să căutăm dialogul cu majoritatea românească. Totdeauna trebuie să reîncepem acest dialog, dar trebuie să pornim de la un dialog sincer. Trebuie spuse acele lucruri care poate la început dor, poate la început unii vor fi furioşi. Să spună şi ei ce cred despre noi”, a spus Kelemen.

Liderul UDMR a susţinut că şi după 100 de ani românii se tem că maghiarii vor să le ia Transilvania, chiar dacă acest lucru nu este adevărat, în vreme ce maghiarii se tem că se doreşte asimilarea lor, sens în care aceste temeri trebuie eliminate pentru a construi încrederea între minoritate şi majoritate.

„Şi dacă reuşim să spunem aceste lucruri şi ei ne vor linişti, reprezentanţii majorităţii, dacă ne spun că nu au asemenea obiective şi să nu ne fie frică şi asigură acel cadru legislativ ca această comunitate să poată să-şi păstreze, să-şi consolideze şi să-şi reproducă identitatea şi poate dacă reuşim să dizolvăm aceste temeri, încrederea va fi mult mai mare între cele două comunităţi. Fiindcă aici este vorba de o problemă de încredere. Nici ei nu au încredere în noi, nici noi nu avem încredere în ei. Şi o societate nu poate fi de succes dacă membrii acesteia nu au încredere unii în ceilalţi. Fiecare comunitate de succes are la bază încrederea şi dacă putem ajunge să ne uităm cu încredere unul la altul, atunci vom putea construi împreună viitorul, dar în aşa fel încât acolo să-şi aibă locul şi comunitatea maghiară”, a mai arătat Kelemen.

Întrebat cum se va raporta UMDR şi organizaţiile maghiare la anul 2018, Kelemen Hunor a răspuns că se vor organiza mai multe activităţi care vor avea rolul de a apropia cele două comunităţi şi de a regăsi încrederea care acum nu există.

Acesta le-a spus tinerilor că UDMR a făcut un gest de apropiere şi în 1990, când un senator al Uniunii a mers la Alba Iulia pentru a transmite că a venit momentul ca românii şi maghiarii să aibă un viitor comun, dar că acesta a fost huiduit.

În discursul său, Kelemen a vorbit şi de faptul că ar exista un ‘stat invizibil’ şi că unele decizii care par că sunt luate de politicieni sunt gândite şi luate în altă parte, de persoane pe care nu le-a numit şi despre care a spus că nu ştie cine sunt.

Salvează

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

7 Comentarii

NIK 26 august 2017 at 23:34

Daca nu pot sarbatori ,,Centenarul Marii Uniri ,,ce dracu cauta in Romania !!! Valiza si la gara sa ia trenul catre Budapesta .

Chicos-Rostoganu` 27 august 2017 at 11:19

Nu toata maghiarimea bre…Kelemene ! Marea majoritate sunt oameni de isprava ! Numa` aia 20-30 de unguri, politruci ca si tine ! Ori… cei care-ti seamana, boule !!!

avram iancu 27 august 2017 at 19:55

Tovarase kelemen , sau cum te-o fi chemand pe nume , ce mai cauti tu ma baiatule in Romania ? Nu ti-e rusine mai tovarase sa arunci cu atata mizerie in statul , in tara, in care te-ai nascut , traiesti si nu doar atat , dar aici te-ai format ca om , sau neom…
statul asta cum il cataloghezi tu , te plateste , in spitalele din aceasta tara iti tratezi parintii si rudele , la scolile astea sustinute de statul roman iti educi plozii si nepotii si asa mai departe …
Nu-ti crapa obrazul de rusine ?
Ce ai vrea sa sarbatoresti , in locul centenarului ?
Budapesta , nu te recunoaste de ungur , pt ei esti … sti tu ce , iar de acum si pt noi esti … sti tu ce …

Marginean Alba 27 august 2017 at 23:15

Maghiarii au fost in Transilvania de …..ani

pedelistul ...liberal 28 august 2017 at 11:15

Asa-i !!! Si nimeni nu contesta asta, marea majoritate a ungurilor traitori in Romania fiind oameni de treaba , care-si vad de munca lor, de slujbele lor, de educatia copiiilor lor ! Exact ca si romanii,cu care traiesc in buna intelegere si intrajutorare ! Cam…peste tot in tara ! Da`….exista si exceptii ! De exemplu….politrucii ungurilor, care de cate ori se „apropie” alegeri in Ungaria (ori Romania !!!), la un ordin venit de…”undeva”, parca iau foc, ii manca-n c.., ori dracu` stie ce au ! Ca oricum maghiarii au de multe ori drepturi mai mari decat romanii !

mike 28 august 2017 at 0:33

Clar — cine nu e cu noi, e dusmanul nostru– Mai humor– dupa cite stiu esti cetatean Roman– –pe buletin scrie ca te-ai nascut in Romania, Tara asta are datinile ei ,sarbatorile ei — nu vrei sa fi cu majoritatea ?– pleaca domnisorule in alta parte — ESTI LIBER — KARAMBA — lumea-i larga — te vor primii talibanii si -IISIS — cu bratele deschise — i-ti vor arata ei ce e aia omenie , toleranta — cu brisca la gitul tau– atunci vei intelege cit de buni si prea toleranti sunt ROMANII

infogrup 28 august 2017 at 11:00

Hunor…..dupa manifestarile de la Alba Iulia, dedicate centenarului, transferati toti pe „Dealul Furcilor” si trasi pe roata TOTI,cum ati facut cu Horea si Closca la 1784.

Comentariile sunt oprite

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...