Județul Alba propune MDRT modificări legislative pentru o mai bună gestionare a resurselor financiare locale
La întâlnirea Consiliului Consultativ pentru Regionalizare, desfășurată la sfârșitul săptămânii trecute la Tulcea, Consiliul Județean Alba a înaintat Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice o serie de propuneri de modificări legislative cu impact asupra dezvoltării județelor, vizând, în special o mai bună gestionare a resurselor financiare locale.
„Am discutat aceste propuneri la întâlnirea de la Tulcea și ele au întrunit sprijinul expres al domnului Marian Oprișan, Președintele Uniunii Naționale a Consiliilor Județene din România și al domnului Liviu Dragnea, Ministrul Administrației și Dezvoltării Regionale, precum și sprijinul celorlalte județe din țară. Sunt măsuri prin care anumite fonduri pot rămâne la nivel județean spre a fi folosite pentru a crea dezvoltare economică și locuri de muncă.
Am primit asigurarea că, până în luna august, propunerile noastre vor fi discutate în cadrul Guvernului.
Tot la Tulcea am discutat și despre insolvența administrațiilor publice și am propus realizarea unei distincții clare între acei primari care cheltuie fără sursă de finanțare și cei care rămân cu datorii din cauză că finanțatorul nu își onorează obligațiile. Nu e normal ca o Primărie să aibă de suferit pentru că banii alocați printr-un program guvernamental, de exemplu, nu au mai venit.” – a declarat domnul Florin Roman, Vicepreședinte al Consiliului Județean Alba, prezent la întâlnirea de la Tulcea.
Județul Alba a propus modificarea art. 32 (alin 1) și implicit art. 33(alin 3) din Legea 273/ 2006 privind finanțele publice locale, astfel:
• Din impozitul pe venit încasat la bugetul de stat la nivelul fiecărei unități administrativ teritoriale se propune ca:
– o cotă de 47% (fata de 41,75 % actual) sa fie alocata la bugetele locale ale comunelor, orașelor și municipiilor pe al căror teritoriu își desfășoară activitatea plătitorii de impozit pe venit;
– o cotă de 13% (fata de 11,25% actual) sa fie alocata la bugetul local al județului;
– o cotă de 22% (fata de 18,5% actual) sa fie alocata într-un cont distinct pentru echilibrarea bugetelor locale ale comunelor, orașelor și municipiilor precum și a bugetului local al județului.
• Din sumele defalcate din unele venituri ale bugetului de stat pentru echilibrarea bugetelor locale și din cota de 22% (fata de 18,5% actual) prevăzută la art. 32 alin.(1), o cotă de 27% se alocă bugetului propriu al județului, iar diferența se repartizează bugetelor locale ale comunelor, orașelor și municipiilor.
De asemenea, se mai propune ca o cotă de 25 % din redevențele miniere pentru activități de exploatare ale tuturor deținătorilor de licențe/ permise de exploatare de pe teritoriul județului, să fie virată la bugetul local al județului.
„Am redactat o notă cu aceste modificări propuse de județul Alba și am transmis-o spre dezbatere. Sunt măsuri, care dacă se vor aplica, ar ajuta foarte mult județele să se dezvolte. În plus, în cazul județelor ce dețin resurse ale subsolului, așa cum este Alba, este normal ca și cetățenii acelor județe să beneficieze direct de pe urma acestor bogății, prin cotele din redevențe ce ar trebui să rămână la nivel local spre a fi folosite pentru dezvoltare.
În urma discuțiilor din ultima vreme, pot să vă spun că județul Alba este pregătit pentru creșterea rolului administrativ al Consiliilor Județene și pentru preluarea de noi atribuții în relația cu cetățenii.„ – a spus Ion Dumitrel, Președintele Consiliului Județean Alba.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Politică Administrație
Publicitate electorală: Alianța PNL-PSD prinde rod și la Alba Iulia, în jurul banilor și domeniului public
Alianța PNL-PSD prinde rod și la Alba Iulia, în jurul banilor și domeniului public PSD și PNL = lovele. E un lucru pe care tot mai mulți oameni îl văd și înțeleg, în ciuda unui teatru ieftin în care cele două partide mimează cearta. PNL și PSD nu doar că guvernează împreună, însă iubirea de […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 5 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 2 ore
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii