Rămâi conectat

Curier Județean

Judeţul Alba, invitat de onoare şi reprezentant unic al României la Serbările Consulare de la Lyon (Franţa), în acest weekend

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Judeţul Alba este în aceste zile invitat de onoare şi reprezentant unic al României la Serbările Consulare de la Lyon (în Franţa), eveniment la care îşi dau concursul peste 45 de consulate din întreaga lume într-o prezentare a culturii, tradiţiilor şi atracţiilor turistice.

Aceasta este cea mai importantă reprezentare a judeţului Alba pe plan internaţional din ultimii ani, delegaţia judeţeană urmând să promoveze în faţa celorlalte delegaţiilor oficiale ale consulatelor diplomatice dar şi în faţa miilor de participanţi patrimoniul cultural şi potenţialul turistic al Albei.

Alba are alocat în cadrul serbărilor un pavilion de 100 de metri pătraţi în care va fi reconstituită o gospodărie tradiţională, fiind cel mai mare pavilion alocat unei ţări participante la acest eveniment. În paralel sunt organizate expoziţii cu demonstraţii de meșteșuguri tradiţionale (cusături şi ţesături tradiţionale, încrustături în lemn, olărit, împletituri din fibre vegetale, icoane pe sticlă tradiţionale în tehnica ,,Maria Poenariu” – Şcoala de la Laz) dar şi o expoziţie şi prezentare a costumelor tradiţionale din diferite zone etnofolclorice ale judeţului Alba.

În cadrul evenimentului urmează a fi prezentată şi distribuită prima ediţie a „Antologiei de folclor a judeţului Alba” (14 CD-uri și DVD-uri cu soliști vocali, soliști instrumentiști, dansuri tradiționale, rapsozi și poeți populari, obiceiuri tradiționale, colinde tradiționale din județul Alba). Nu lipsesc nici momentele artistice cu muzică instrumentală tradițională (soliștii instrumentiști Cosmin Sima – taragot, Gheorghe Furduiu – vioară, Alexandru Pal – nai, Cristian Șușman – acordeon și orchestra Ansamblului Folcloric al Județului Alba), cu muzică vocal-instrumentală tradițională (Nicolae Plută alături de orchestra ansamblului folcloric) sau cu dansuri tradiționale din județul Alba (Haidăul, Dansul Fetelor de la Căpâlna, Călușarul și alte suite muzical-coregrafice).

Pe parcursul întregului eveniment, vizitatorii standului judeţului Alba pot vedea şi o expoziţie de fotografie etnografică realizată de Vasile Sârb și cursanţii clasei de Artă Fotografică din cadrul Şcolii de Arte şi Meşteşuguri a Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba.

Potenţialul turistic al judeţului Alba şi zonele pitoreşti sunt promovate prin materiale publicitare şi de promovare, în colaborare cu Centrele de Informare Turistică din judeţ (CNIPT Alba Iulia, CNIPT Câmpeni, CIT Câmpeni, CNIPT Blaj, CNIPT Teiuș, CNIPT Zlatna, CIT Gârda de Sus, CIT – Asociația Valea Sebeșului Șugag, CIT Sălciua, CIT Șard, CIT Abrud, CIT Albac, CIT Almașu Mare, CIT Hăpria, CIT Întregalde, CIT Ocoliș, CIPT zona Pianu, Săliștea și Șugag, CIT Roșia Montană, CIT Vidra) dar şi prin materiale de promovare a unor obiective turistice, cum ar fi Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia, Palatul Cultural din Blaj, Cetatea Câlnic, Catedrala Încoronării din Alba Iulia etc.

De asemenea principalele proiecte culturale din judeţul Alba, care pot contribui la dezvoltarea turismului, sunt promovate în cadrul acestui eveniment printre acestea amintind Târgul de Fete de pe Muntele Găina, Festivalul Cetăților Dacice, Târgul de Turism Rural de la Albac, Tabăra Națională de Sculptură ,,Dâmbul lui Gâf”, Festivalul de tradiții și obiceiuri ,,Cultură pentru Cultură”, Sărbătoarea Libertății și Târgul de Fete de la Blaj, Sărbătoarea Muzicii de la Alba Iulia, Alba Fest, Festivalul Național de Folclor ,,Strugurele de Aur”.

Un punct important în programul pregătit de delegaţia judeţului Alba la Serbările Consulare de la Lyon este promovarea manifestărilor organizate în Anul Centenar cu ocazia Zilei Naţionale a României, cu această ocazie fiind lansată invitaţia de a vizita Alba Iulia – capitala de suflet a tuturor românilor.

Judeţul Alba a pregătit la Lyon şi trei spectacole cultural artistice respectiv două spectacole de muzică tradițională pe scena centrală din Place Bellecour din Lyon şi un concert de nai și orgă bisericească denumit „Musique roumaine et tradition millénaire” şi care va avea loc duminică, de la ora 19,30, la Basilica Saint-Martin d’Ainay din Lyon fiind oferit delegației oficiale a evenimentului și reprezentanților celor peste 45 de țări participante.

Din oferta pregătită de delegaţia judeţului Alba la  Serbările Consulare de la Lyon nu va lipsi nici gastronomia tradiţională fiind realizate degustări și expoziții gastronomice cu produse tradiționale.

Participarea judeţului Alba la Serbările Consulare de la Lyon, ca unic reprezentant al României, este organizată de Consulatul României la Lyon împreună cu Consiliul Judeţean Alba, prin Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba, iar partener este compania Jidvei.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Jandarmii din Alba, la datorie în weekend-ul 20-21 aprilie. La ce evenimente asigură ordinea publică?

Unirea Ziarul

Publicat

în

Jandarmii din Alba, la datorie în weekend-ul 20-21 aprilie. La ce evenimente asigură ordinea publică? Inspectoratul de Jandarmi Județean ,,Avram Iancu ” Alba asigură măsurile de ordine publică la evenimentele organizate în zona de competență din acest sfârșit de săptămână: • Meciul de fotbal din cadrul Ligii a III-a, dintre echipele CS Universitar Alba Iulia […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea