Rămâi conectat

Ştirea zilei

Judeţul Alba a avut în 2019 o creştere economică de 4,1% şi un PIB de 18,5 miliarde de lei

Publicat

în

PIB-ul pe cap de locuitor în Alba a fost de 11.995 de euro, cu peste 600 de euro mai mare decât media națională (11.333 de euro)

Județele campioane ale creșterii economice în 2019 sunt Neamț, Bacău și Teleorman, arată datele publicate în decembrie de Comisia Națională de Prognoză. Potrivit acelorași date, cele mai prospere județe ale țării, prin prisma Produsului Intern Brut (PIB) pe cap de locuitor, sunt municipiul București, Clujul, Timișul, Constanța și Brașov.

Județul Alba este în prima parte a clasamentului, peste media națională. Datele celei mai recente prognoze în profil teritorial arată că județele Neamț, Bacău și Teleorman sunt cele care au înregistrat cele mai mari creșteri ale PIB în 2019, cu valori de 7%, 6,6% și, respectiv, 6,2%, față de anul precedent.

Creșteri mari au mai înregistrat județele Cluj și Ilfov, de câte 6,1%. La polul opus, creșteri de sub două procente s-au înregistrat în Prahova – 0,7%, Brăila – 1,8%, Tulcea și Timiș – 1,9%. Per total în România, creșterea calculată de Comisia Națională de Prognoză a fost de 4%.

Electrica Furnizare Discount

În Alba, creșterea este de 4,1%, județul fiind pe locul trei în Regiunea Centru, după Harghita (5,3%) și Brașov (5%). Sibiul a înregistrat în 2019 o creștere economică de doar 3,3%, iar Mureșul – de 3,2%.

În valori absolute, PIB-ul total pe economie a fost în 2019 de 1.040 de miliarde de lei, adică puțin peste un trilion de lei. Cel mai mare PIB l-a generat Bucureștiul, în valoare de 248,1 miliarde de lei, adică aproape un sfert din total, urmat de Cluj, cu 50,4 miliarde, Timiș, 49,3 miliarde, Constanța, 46,5 miliarde și Prahova, cu 40,8 miliarde.

Alba a avut în 2019 un PIB de 18,5 miliarde de lei, semnificativ mai mic decât al Brașovului (35,88 miliarde de lei) și sub Sibiu (24,72 miliade de lei), respectiv Mureș (21,71 miliarde de lei). Județele cu cel mai slab output economic au fost Covasna și Mehedinți, cu puțin peste 7,5 miliarde, și Tulcea, cu 8,1 miliarde. Sub 10 miliarde, adică mai puțin de 1% din PIB total, au mai înregistrat județele Ialomița (9,5) și Giurgiu (9,8).

Raportat pe cap de locuitor, județele cu cel mai ridicat PIB/capita sunt municipiul București, 28.573 euro, urmat, la mare distanță, de Cluj, cu 15.011 euro, Timiș, cu 14.727 de euro, Constanța, cu 14.596 de euro și Brașov, cu 13.695 de euro.

Alba se află din acest punct de vedere tot în prima parte a clasamentului, cu un PIB pe cap de locuitor de 11.995 de euro, cu peste 600 de euro mai mare decât media națională (11.333 de euro). Pe lângă Brașov, în Regiunea Centru, un PIB per capita mai mare se înregistrează doar în Sibiu – 12.999 de euro.

Cel mai puțin dezvoltate județe din acest punct de vedere au fost în 2019 Vaslui, cu o valoare a PIB/capita de 5.554 de euro, Botoșani (5.688), Suceava (6.482), Teleorman (6.527) și Mehedinți (6.630). Produsul Intern Brut (PIB) pe cap de locuitor este unul dintre cei mai utilizați parametri pentru compararea nivelului de trai între zone diferite.

PIB/locuitor este definit de Institutul Național de Statistică ca reprezentând valoarea totală a bunurilor și serviciilor produse într-o regiune – în cazul de față un județ – împărțită la numărul de locuitori existent în regiunea respectivă.

Aceste valori sunt exprimate de Comisia Națională de Prognoză în euro, dar fără să fie ajustate cu puterea de cumpărare, o metodă prin care se poate compara bunăstarea între state diferite. Această ajustare produce în cazul României valori aproape duble. Spre exemplu, FMI indică pentru 2019 un PIB/capita mediu în România de 12.482 de dolari, care ajustat cu puterea de cumpărare înseamnă 24.443 de dolari internaționali 2011.

Dolarul internațional 2011 are aceeași putere de cumpărare în fiecare stat ca un dolar în SUA. În acest an, potrivit sursei citate, patru dintre cele mai sărace județe ale României vor fi singurele care vor avea creșteri de cinci sau mai multe procente: Covasna, cu o creștere PIB de 5,3%, Călărași și Harghita, cu câte 5,2%, și Giurgiu, cu 5%.

Restul județelor vor crește cu valori între 4 și 4,9%, excepție fiind Bucureștiul, care va crește cu 3,3%. În fruntea și coada clasamentului PIB/capita nu sunt preconizate mutări. Județul Alba va crește în 2020 cu 4,2%, va avea un Produs Intern Brut total de 20 de miliarde de lei și un PIB pe cap de locuitor de 13.122 euro.

Dorin ȚIMONEA

Publicitate

Ştirea zilei

Vești bune din partea ministrului Educației: „Până la începutul săptămânii viitoare vor fi livrate în școli 10 milioane de teste”

Publicat

în

Vești bune din partea ministrului Educației: „Până la începutul săptămânii viitoare vor fi livrate în școli 10 milioane de teste”

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat faptul că zece milioane de teste de salivă pentru COVID-19, destinate preșcolarilor, elevilor și angajaților din învățământ vor fi livrate până la începutul săptămânii viitoare în școli.

„Până la începutul săptămânii viitoare vor fi livrate în școli 10 milioane de teste pentru preșcolari, elevi și angajați din învățământ.

Electrica Furnizare Discount

Ministerul Educației, la solicitarea Inspectoratului General Pentru Situații de Urgență, a transmis repartizarea pe județe pentru primul lot de teste rapide pe bază de salivă (10 milioane de teste) pentru a putea fi utilizate începând de săptămâna viitoare (cea de-a doua săptămâna a semestrului 2).

Apreciem deblocarea procesului de achiziție a testelor, atât de necesare pentru funcționarea în condiții de siguranță sanitara a școlilor și grădinițelor.”, a transmis ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, prin intermediul paginii de socializare.

Citește mai mult

Ştirea zilei

VIDEO| Liderul PNL Alba, Ion Dumitrel, despre semnătura lui Silviu Ponoran pentru demiterea lui Iohannis: „Este unul din primarii de succes în administrație”

Publicat

în

VIDEO| Liderul PNL Alba, Ion Dumitrel, despre semnătura lui Silviu Ponoran pentru demiterea lui Iohannis: „Este unul din primarii de succes în administrație”

Președintele Partidului Național Liberal, Florin Cîțu, aflat astăzi, 21 ianuarie 2022, în vizită în județul Alba, a precizat, la o conferință de presă desfășurată la biroul partidului, în legătură cu acțiunea primarului din Zlatna, Silviu Ponoran, care a semnat demiterea președintelui Iohannis, la inițiativa AUR, următoarele: „Atunci când oamenii acționează împotriva partidului, nu rămân membri de partid”.

În urmă cu o săptămână, prin intermediul unui comunicat remis presei, PNL Alba susținea: „Gestul colegului nostru, primarul din Zlatna, Silviu Ponoran, de a semna pe lista AUR, pentru demiterea președintelui Klaus Iohannnis, reprezintă, înainte de orice, un episod politic absolut nefericit. PNL a fost și va rămâne un partid în care libertatea de opinie e importantă și prezentă de la dezbatere până la decizie. Pentru absolut orice membru! Dar de aici și până la asocierea directă, publică, inclusiv prin semnătură, a unui liberal cu o formațiune ale cărei acțiuni ridică mari semne de întrebare, este cale lungă și denotă o deviere de la verticalitate, mai ales în ochii celor care te cunosc de o viață.

Electrica Furnizare Discount

Apetitul domnului Ponoran pentru AUR, partid care se joaca de-a demiterea președintelui într-o perioadă în care prioritățile sunt cu totul altele, îl plasează, din păcate, nu într-o „scăpare” de acceptat, cât într-o „ieșire” radicală unilaterală, dincolo de opțiunea colegilor de filială sau de valorile PNL. Un episod public calculat și provocat de dragul scandalului și diversiunii de pionii locali ai unui partid oportunist și speculant ce s-a folosit de orice prilej pentru a manipula, fără nicio soluție reală pentru români în cea mai grea perioadă pe care o traversează, ca toate țările din lume, România.

Îi respectăm primarului Zlatnei valul de încredere pe care îl are, de câteva mandate, din partea concetățenilor. Îi recunoaștem munca uriașă depusă pentru realizarea atâtor proiecte, despre care chiar și domnului primar ar trebui să-i fie clar că sunt rezultatul implicării și susținerii PNL . Ne rămâne regretul că a căzut pradă, sperăm noi, unui impuls de moment și a trecut linia atât de bine delimitată care desparte un cetățean cu drept de vot de un politician votat de oameni sub sigla PNL.”

Astăzi, Ion Dumitrel, a fost galant după ce Cîțu nu și-a făcut temele la capitolul județul Alba:

„Așteptăm un punct de vedere al Biroului Național, în Biroul Județean s-a analizat și s-a discutat, colegul nostru a regretat, sperăm să nu se mai întâmple, așa cum s-a spus în comunicat ne pare rău și îi pare rău pentru greșeală, în activitatea lui în administrație este unul din primarii de succes!”, a declarat pentru ZiarulUnirea.ro, Președintele Consiliului Județean Alba și liderul filialei județene Alba, Ion Dumitrel.

Citește mai mult

Ştirea zilei

Sistemul de iluminat public din Abrud va fi reabilitat și modernizat. Investiție de aproape 800.000 de lei

Publicat

în

Sistemul de iluminat public din Abrud va fi reabilitat și modernizat. Investiție de aproape 800.000 de lei

Sistemul de iluminat public din multe zone ale orașului Abrud va fi modernizat și reabilitat, printr-o investiție de aproape 800.000 de lei.

Primăria orașului Abrud a lansat recent în Sistemul Electronic de Achiziții Publice o licitație pentru execuția lucrărilor aferente obiectivului de investiții: „Modernizare și reabilitare iluminat public în orașul Abrud, județul Alba.”

Valoarea totală este estimată la 795.000 lei, fără TVA.

Electrica Furnizare Discount

In prezent, in orașul Abrud, se constată existența unui iluminat public neconform, fără a fi realizate nivelele de iluminare recomandate de normele europene. Conform standardelor UE trebuie îndeplinite o serie de cerințe minime impuse, fără însa a supradimensiona sistemele.

Pentru modernizarea iluminatului public stradal din orașul Abrud se va realiza următoarea soluție aprobată în cadrul documentației de avizare a lucrărilor de intervenții: modernizarea iluminatului public prin înlocuirea aparatelor de iluminat existente, cu aparate de iluminat cu tehnologie LED echipate cu un modul telegestiune – controller – (cate unul pentru fiecare aparat), înlocuirea kiturilor de montaj și implementarea sistemului de telegestiune.

Soluția tehnica constă în schimbarea corpurilor de iluminat respectiv montarea a 800 aparate de iluminat cu surse LED, după cum reiese din calculele luminotehnice pentru iluminat rutier amplasate pe stâlpi existenți.

Pentru alimentare se va utiliza rețeaua aeriană existentă. Având în vedere scăderea puterii instalate la nivelul întregului sistem, cât și pentru fiecare circuit în parte, nu se impun măsuri speciale de suplimentare sau protejare a instalațiilor electrice de alimentare.

A fost aleasă ca variantă optimă recomandată deoarece indeplinește toate cerințele aferente temei de proiectare și a standardelor în vigoare, este în conformitate cu expertiza tehnică efectuată și prezintă următoarele avantaje:

  • obținerea unui sistem nou, modern și uniform din perspectiva iluminatului, care va aduce reducerea pentru o parte din costuri: atât întreținerii cât și prin diminuarea pierderilor și dezechilibrelor de rețea;
  • aducerea iluminatului public la valorile minime prescrise în standardele și normele în vigoare;
  • din punct de vedere luminotehnic vor fi eliminate zonele cu umbră și întuneric în zonele vizate;
  • controlul de la distanța al SIP și posibilitatea de a modifica scenariile privind pornire/oprirea și dimmingul aparatelor de iluminat;
  • informarea în timp real privind apariția defecțiunilor în sistem sau a funcționării defectuoase a unuia dintre elemente;
  • creșterea confortului vizual și al siguranței atât pentru conducătorii auto, cât și pentru pietonii angajați în trafic în zonele de risc;
  • reducerea costurilor de întreținere și mentenanță a sistemului față de un sistem de iluminat public clasic,
  • scăderea consumului de energie electrică prin folosirea sistemului inteligent de management prin telegestiune.

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare