Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

Judecătorul Cătălin Şerban, condamnat de Curtea de Apel Alba Iulia la 4 ani şi 6 luni închisoare cu executare pentru corupţie

Bogdan Presecan

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Judecătorul Cătălin Şerban, fost vicepresedinte al Curţii de Apel Timişoara, a fost condamnat de Curtea de Apel Alba Iulia la 4 ani şi 6 luni închisoare cu executare pentru infracțiuni de corupţie.

Cătălin Şerban se află în arest preventiv pentru trafic de influenţă şi asociere pentru săvârşirea de infracţiuni, magistratul recunoscând săvârşirea faptelor reţinute în rechizitoriu.

Sentinţa Curţii de Apel Alba Iulia nu este definitivă şi va fi cel mai probabil atacată cu recurs.

În dosarul în care este trimis în judecată în stare de arest preventiv sub acuzaţia săvârşirii infracţiunilor de trafic de influenţă şi asociere pentru săvârşirea de infracţiuni, Şerban Nicolae Cătălin, judecător şi vicepreşedinte al Curţii de Apel Timişoara (la data comiterii faptelor), la termenul de judecată din 25.06.2012 inculpatul Chişărău Iacob a declarat în faţa instanţei că recunoaşte săvârşirea faptelor reţinute în rechizitoriu şi solicită ca judecata să se facă în procedura simplificată conform prevederilor art.3201 din Codul de Procedură Penală, în baza probelor administrate în faza de urmărire penală.

Curtea de Apel Alba Iulia a decis disjungerea cauzei cu privire la acest inculpat şi pronunţarea unei sentinţe în data de 28.06.2012.

Sentinţa Curţii de Apel Alba Iulia din 28.06.2012 în rezumat:

Curtea de Apel Alba Iulia a hotărât condamnarea inculpatului Chişărău Iacob pentru săvârşirea infracţiunii de asociere pentru săvârşirea de infracţiuni la pedeapsa de 4 ani şi 6 luni închisoare, pentru complicitate la infracţiunea de trafic de influenţă la pedeapsa de 3 ani închisoare iar pentru complicitate la infracţiunea de cumpărare de influenţă la pedeapsa de 3 ani închisoare.

În urma contopirii pedepselor stabilite Curtea de Apel Alba Iulia aplică inculpatului Chişărău Iacob pedeapsa cea mai grea de 4 ani şi 6 luni închisoare cu executare.

Curtea de Apel Alba Iulia interzice inculpatului (pe perioada executării pedepsei) exercitarea dreptului de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice şi  dreptul de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat.

Sentinţa Curţii de Apel Alba Iulia nu este definitivă şi poate fi atacată cu recurs în termen de 10 zile de la pronunţare, competenţa de soluţionare a recursului revenind Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Considerentele care au stat la baza hotărârii instanţei vor putea fi făcute publice după ce aceasta va fi motivată.

Judecarea dosarului cu ceilalţi 4 inculpaţi va continua la Curtea de Apel Alba Iulia iar termenul de judecată următor a fost stabilit pentru data de 26.07.2012

Date privind evoluţia dosarului la Curtea de Apel Alba Iulia

Curtea de Apel Alba Iulia a hotărât în 28.06.2012 condamnarea inculpatului Chişărău Iacob pentru săvârşirea infracţiunii de asociere pentru săvârşirea de infracţiuni la pedeapsa de 4 ani şi 6 luni închisoare, pentru complicitate la infracţiunea de trafic de influenţă la pedeapsa de 3 ani închisoare iar pentru complicitate la infracţiunea de cumpărare de influenţă la pedeapsa de 3 ani închisoare. Comunicatul Curţii de Apel Alba Iulia privind această condamnare este ataşat prezentului comunicat dosarul fiind în prezent pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie pentru soluţionarea recursului.

La termenul de judecată din 25.06.2012 inculpatul Chişărău Iacob a declarat în faţa instanţei că recunoaşte săvârşirea faptelor reţinute în rechizitoriu şi solicită ca judecata să se facă în procedura simplificată conform prevederilor art.3201 din Codul de Procedură Penală, în baza probelor administrate în faza de urmărire penală. Curtea de Apel Alba Iulia a decis disjungerea cauzei cu privire la acest inculpat şi pronunţarea unei sentinţe în data de 28.06.2012, dosarul cu ceilalţi inculpaţi continuând la următorul termen de judecată stabilit pentru data 26.07.2012.

Primul termen de judecată în acest dosar a fost stabilit pentru data de 08.05.2012.

În 19.04.2012 Curtea de Apel Alba Iulia a admis propunerea formulată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Alba Iulia privind pe inculpatul Rus Adrian Dan şi a dispus faţă de inculpat măsura de a nu părăsi ţara şi de a respecta celelalte obligaţii stabilite de instanţă. Inculpatul a formulat recurs dosarul fiind retransmis Î.C.C.J. pentru judecarea recursului. În 27.04.2012 Î.C.C.J. a respins ca nefondat recursul inculpatului Rus Adrian Dan.

Inculpatul a fost judecat la Curtea de Apel Alba Iulia în stare de arest preventiv măsura arestării preventivă fiind menţinută de instanţă pe parcursul judecăţii în urma verificării  periodice a legalităţii si temeinicia măsurii iar Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a confirmat măsura prin respingerea recursurilor inculpatului.

În urma verificării din oficiu a legalităţii şi temeiniciei măsurii arestării preventive, Curtea de Apel Alba Iulia a dispus în, 07.04.2012 menţinerea măsurii arestării preventive a inculpatului Şerban Nicolae Cătălin, judecător şi vicepreşedinte al Curţii de Apel Timişoara (la data comiterii faptelor) trimis în judecată în stare de arest. Hotărârea Curţii de Apel Alba Iulia a fost atacată cu recurs respins de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în 13.04.2012.

În 06.04.2012, la Curtea de Apel Alba Iulia a fost trimis în judecată prin rechizitoriul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Şerban Nicolae Cătălin, în stare de arest preventiv, acuzat de săvârşirea infracţiunilor de trafic de influenţă şi asociere pentru săvârşirea de infracţiuni.

În acelaşi dosar au mai fost trimişi în judecată, în stare de libertate CHIŞĂRĂU IACOB şi RUS ADRIAN DAN acuzaţi de săvârşirea infracţiunilor de complicitate la cumpărare de influenţă, complicitate la trafic de influenţă şi asociere pentru săvârşirea de infracţiuni precum şi MIHĂILĂ IOAN-MARIAN şi ŞERBAN MIHAELA RAMONA acuzaţi de săvârşirea infracţiunilor de complicitate la trafic de influenţă şi asociere pentru săvârşirea de infracţiuni .

Prin încheierea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie din 27.03.2012 a fost admisă cererea de strămutare formulată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie şi a fost desemnată Curtea de Apel Alba Iulia ca instanţă competentă să judece pe fond dosarul format în urma înregistrării rechizitoriului întocmit în cauză”, se arată în comunicatul remis presei de Curtea de Apel Alba Iulia.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

O noua escrocherie: ”Mă auziți acum? De ce să nu răspunzi cu ”Da”?

Unirea Ziarul

Publicat

în

O noua escrocherie: ”Mă auziți acum? De ce să nu răspunzi cu ”Da”? În era digitală actuală, în care suntem profund interconectați prin internet, escrocheriile telefonice rămân o amenințare persistentă și în continuă evoluție. Printre numeroasele tactici folosite de infractori pentru a profita de încrederea oamenilor, escrocheria cunoscută sub numele de „Mă auziți acum?” se […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea